Тужна статистика: Све више штедимо

Домаћинства у БиХ, за четири године, смањила су месечну потрошњу за чак 160 КМ, док су износи депозита код комерцијалних банака, највећи до сада забележени.

Босна и Херцеговина 21.05.2017 | 10:35
Тужна статистика: Све више штедимо
Последњи подаци Агенције за статистику БиХ показују да је просечно домаћинство у 2011. години трошило скоро 1.570 КМ месечно, док је потрошња 2015. године пала на 1.408 КМ.

У истом периоду, пропорција домаћинстава која штеде део својих прихода порасла је за 28,4 одсто и износи 18 одсто. Такође, укупни депозити становништва код комерцијалних банака у БиХ на крају 2016. године износили скоро 10,5 милијарди КМ, што је највише до сада.

Ове чињенице показују да нема потрошње, а без потрошње нема ни нове производње, појашњава економиста Александар Љубоја.

Када је криза, када је будућност неизвесна, становништво, предузећа и институције рестриктивно се понашају у потрошњи, истиче он, и таква ситуација сада се осликава у БиХ.

''У доба рецесије смањује се потрошња из страха од будућности, становништво се одриче и тог малог дела прихода, који иначе опадају. Штедња расте, а потрошња и капитална улагања се смањују. Имамо негативну каматну стопу, Еурибор је негативан, цене на лондонском тржишту новца, на франкфуртској берзи су негативне, што значи да новца има, али да се не троши. Немамо инвестиционог циклуса и немамо потрошачког циклуса, и ако се тако буде одвијало упашћемо у дугорочну кризу, немогућност повећања обима производње и стварања нове вредности'', истиче Љубоја.

Подсећа да је овај тренд приметан последњу деценију, а није оптимистичан ни да ћемо у наредних десет година изаћи из кризе.



Из требињског удружења потрошача “Оаза” упозоравају да је животни стандард грађана у видном опадању и да нам је стварност још тужнија од статистике. Поразно је што на храну и безалкохолна пића породице троше чак 80 КМ мање него пре четири године, односно 416 КМ, док се за непрехрамбене производе и услуге издваја скоро хиљаду марака. Највеће ставке су режије и превоз, а најмање образовање и култура - тек 38 КМ месечно.

''Грађани смањују потрошњу и то на основним животним намирницама. Људи се буквално одричу куповине меса како би могли могли покрити трошкове комуналија, струју, телефон. Сви морамо прво да измиримо рачуне према јавним установама, приоритет су и дечје потребе и после свега остаје врло мало новца.

Бојим се да ситуација не буде још и гора, када видимо колико износи потрошачка корпа, колика је просечна плата и колико људи прима ту плату, стандард ће све више да пада'', оцењује Недељка Илић из удружења.

Људи намирнице купују на граме, воће и поврће на комад, одричу се куповине меса, посебно квалитетног.

''Набавка телетине у већини домаћинстава одавно више не долази у обзир. Неће тренутно нико пазарити килограм парадајза или тиквица, јер му се више исплати да за те паре купи пола киле меса. Јагоде и трешње сада коштају од 4 до 5 марака, а за килограм тог воћа, домаћице рачунају да могу купити пола килограма млевеног меса и направити два- три ручка'', истиче Илићева.

(Блиц)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Кома

21.05.2017 08:57

Ко вам је овај економиста? "Без потрошње, нема нове производње"! Шта то ми производимо? И воду увозимо....

ОДГОВОРИТЕ
Name

село моје

21.05.2017 10:13

Мора пасти потросња бјезе сељаци са села у градове па викендом залете се до родбине те натрпају пртљазнике свим и свацим да могу зивјети до следецег викенда, ал неце то вјецно трајати родбина стари и извори пресусују па следи .....а ста цемо сада е па видјецете ускоро ви и они сто зидају оволики број станова и пустосе села.

Name

Цамбодгиа

21.05.2017 14:24

"Ко вам је овај економиста..." Један од многих који су се школовали и дипломирали на факултету за шпекулације, све десетке. Сад се бави високоумним радом, "Ако нема потрошње нема ни производње..."

Name

Само штедња

21.05.2017 09:09

Гледајте, кад дижете кредит идете у ропство и стављате се у опасност да нећете исти моћи вратити што води пљенидби итд, а можемо другачије... штедиш унапријед 100,00 КМ или више сваки мјесец (трошиш мање него зарадиш) и онда кад паре затребају сам себе финанцираш без ризика и без камата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дијаспора

21.05.2017 09:32

Ми немамо концепт властитог развоја. Умјесто тога слусамо добронамјерене савјете других, као нпр. акцизе на гориво и сл. Док год не будемо поцели мислити својом главом остаце сиромаство. Природу укротити, ресурсе искористити.. то је задатак цовјека у природи.. Поздрав

ОДГОВОРИТЕ
Name

тужно

21.05.2017 09:39

Дође тако неко вријеме , кад мораш да штедиш из страха - ставиш на банку јер код куће не смијеш држати од лопова и онда дође ФУКАРА И све ти "мазне" са банке !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боxон

21.05.2017 10:18

Проблем је што сад барабе покраду и из банке. Културно, префињено. И останеш без своје уштеђевине. Као у нпр Бобар или Павловић банци.

Name

Репо Послови

21.05.2017 09:43

Хвала драгом водји Додику сто мисли на нас и на насе здравље, само нека он брани Републику Српску од незнамвисекога! Трпи народе трпи и гласај за 50 км колико ти и образ коста, руцак ти је одавно спао на пола марке

ОДГОВОРИТЕ
Name

камелеон

23.05.2017 06:48

Ко онда штеди новац у банкама кад су скоро, па сви биједа, која нема хљеба да једе? Не штеди онај ко нема већ онај ко има вишак новца.....Доста је више ових одокативних економских анализа.

ОДГОВОРИТЕ