Човић: Ни Звезда неће пустити играче у репрезентацију!

Бесмислено је да Звезда пушта играче у репрезентацију! Први човек црвено-белих о свим горућим кошаркашким питањима: АБА лиги 2, новом сукобу ФИБА и Евролиге, буџету, дербију, текућој сезони, амбицијама. . .

Кошарка 21.05.2017 | 14:30
Човић: Ни Звезда неће пустити играче у репрезентацију!
Најава првог човека Евролиге Ђордија Бертомеуа да играчи који играју то такмичење неће добити дозволу својих клубова да наступају за своје националне тимове док лига траје изазвала је доста буре у кошаркашком свету. О томе, али и омногим другим горућим темама за Вечерње новости је говорио председник Црвене звезде Небојша Човић. 

Потпуно очекивано, Човић је ставио до знања да ће се црвено-бели, као евролигаши, понашати у складу с Ђордијевом одлуком...

"Морамо да се руководимо тиме које је такмичење нама најважније, а то је Евролига. Како су ствари постављене, у великој мери живимо на основу тог такмичења. Потпуно би било бесмислено да Црвена звезда даје репрезентативце, а у исто време се игра Евролигино такмичење. Они који су то смислили очигледно нису добро смислили. Директно мислим на ФИБА, али има још довољно времена да пробају да се договоре. Зашто бисмо били у инфериорном положају у односу на НБА лигу, која је већ изрекла свој став", запитао се Човић.

Притисци, притисци и стално неки пристисци у кошаркашким организацијама. Ништа друго не очекује се ни сада, после најновијих заврзлама које заоштравају однесе ФИБА и Евролиге.

"Нека буде каквих год притисака, одлука ће бити оваква. Знам какву врсту притиска могу да праве, да замењују тезе, али тога смо се нагледали и наслушали у прошлости. Сећате ли се прошле године каквих је претњи из ФИБА било, те кажњаваће ове, оне... И шта су урадили на крају, кога су казнили? Никога". 

Притисака ће бити и попотању других ствари. Рецимо, око друге АБА лиге...

"Очекујем реакције националих савеза. Морам да изузмем КСС који има потпуно другачији приступ, а што се тиче других који су били априори против АБА лиге, мислим да ће реаговати. Можете тек да замислите како би реаговали на причу о затвореној лиги, уместо да се седне за сто и да се договоримо. Ваљда је заједнички интерес да средимо кошарку у региону, да из године у годину напредује. Ми се приближавамо моделу неке старе лиге Југославије, која је била једна од најјачих лига у Европи. Генерално, велики проблем целог региона је - нема пара".  

Зар није боље паре груписати, него их расподелити на више такмичења?

"Слажем се, ја мислим да би АБА лига Б донела квалитет, али национални савези нису спремни да направе реконструкцију одређених такмичења, а то је евидентно неопходно! Погледајте, примера ради, колико озбиљних клубова имате код нас у Србији". 

Небојша Човић каже да о свим проблемима разговара са ресорним министром Удовичићем...

"У контакту и око овог питања. Разумем и његове проблеме, разрез у буџету за спорт је такав какав је - мали. Али, ако се направе одређене рационализације и својеврсна "мапа спорта" у Србији... Прошло је време када је свако место у земљи имало све спортове. Мора да се прави рационализација, да имамо квалитет у спортовима који су конкурентни прво у региону, па даље и у Европи. То не важи само за кошарку, већ за све спортове".  

Пораз у дербију мало је покварио расположење на Малом Калемегдану, али Човић подвлачи да је сезоном генерално задовољан.

"Дерби ко дерби. Опет је потврђено својеврсно неписано правило да нема ту фаворита. Победио је Партизан, није нам драго, али отрежњује и додатно мобилише на путу ка остварењу последњег циља који смо имали за ову сезону. Нисмо победили овог пута, но мени много важније да побеђујемо Партизан када се игра за трофеје. Апсолутно све циљеве за ову сезону смо остварили. До сада. Освојили смо Куп Кораћа, освојили смо АБА лигу, обезбедили смо учешће у Евролиги. И тај лигашки део Евролиге смо одиграли изванредно, били девети у онаквом друштву"...

Човић не крије - Звезди је без помоћ потребна.

"Играли смо у Евролиги и играћемо поново. Црвена звезда зна какво је искушење очекује у још квалитетнијој лиги наредне сезоне. А када то упоредим и са парама, може само да ми буде жао, а и да констатујем да то код нас нису бачене паре. Ако се процењује да је Србији све ово потребно - онда људи помогните. Ако не треба - није никакав проблем, само нека се каже истина", закључио је причу први човек црвено-белих.

Извор: моззартспорт

фото: МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар