Обамејанг престигао Левандовског у 89. минуту!

Нападач Борусије Дортмунд Пјер-Емерик Обамејанг најбољи је стрелац Бундеслиге за сезону 2016/2017.  Ово се чекало 40 година! Тада Дитер Милер – сада Пјер Емерик Обамејан! Много тога је у историји немачког фудбала променио тренутак из 89. минута утакмице на Вестфалену.

Фудбал 20.05.2017 | 20:45
Обамејанг престигао Левандовског у 89. минуту!
Габонац је титулу најбољег голгетера Немачке освојио са 31 поготком, једним више од нападача Бајерна Роберта Левандовског.

Обамејанг је буквално "украо" Пољаку круну са два гола у последњем колу, у победи Борусије над Вердером са 4:3, док Левандовски није успео ниједном да затресе мрежу Фрајбурга, у тријумфу Бајерна 4:1.

Головима Обамејанга и Марка Ројса Борусија је преокренула против Вердера чиме је осигурала треће место и директан пласман у Лигу шампиона следеће сезоне.

Нападач Борусије је тек други афрички фудбалер који је освојио "Златну копачку" Бундеслиге, после Тонија Јебое из Гане, најбољег стрелца у сезонама 1992/1993 и 1993/1994.

Борусија из Дортмунда је победом над Вердером од 4:3 обезбедила директан пласман у Лигу шампиона, а одлучујући погодак Пјера Емерика Обамејана у 89. минуту из једанаестерца имао је тренутни али и историјски значај.

Сјајни Габонац је тим голом претекао Роберта Левандовског на листи стрелаца и са 31 постигнутим поготком понео епитет најбољег стрелца Бундеслиге, али то није све.

Нападач Борусије из Дортмунда је у том тренутку постао први играч још од легендарног Дитера Милера који је успео да постигне преко 30 погодака у историји Бундеслиге. На то се чекало пуних 40 година, пошто је легендарни нападач Келна то учинио у сезони 1976/1977, када је 34 пута тресао мреже противника.

Обамејан је тако наставио невероватна голгетерски успон, постигао је шест голова више него прошле сезоне, а чак 18 више у односу на сезону 2013/2014. када је стигао из Сент Етјена. Чини се да је тренутак за прелазак на виши ниво у овом тренутку више него изгледан.

Треба напоменути и да се други пут у историји Бундеслиге догодило да два играча у једној сезони достигну цифру од 30 голова, пре Обамејана и Левандовског то су учинили Јуп Хајнкес и Герд Милер.

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар