Данас: Шесторо у трци за премијера

Премијер и новоизабрани председник Александар Вучић има шест кандидата за будућег премијера, сазнаје “Данас” од, како наводе, извора блиских Вучићу.

Србија 20.05.2017 | 08:18
Данас: Шесторо у трци за премијера
Београдски лист пише да њихови саговорници наводе да Вучић и даље не зна ко ће од њих бити нови премијер, односно свих шест кандидата су и даље подједнако у игри.

На питање да ли међу тих шест кандидата има неко име које се до сада није појавило у јавности “Данас” пише да није успео да добије одговор.

Вучић ће почети већ почетком јуна разговоре са потенцијалним кандидатима за новог премијера. Паралелно са кандидатима, Вучић ће о новом премијеру разговарати и са члановима Српске напредне странке.

Када јасно буде дефинисан кандидат за премијера, Вучић ће тек онда ићи на сопствену инаугурацију и избор новог мандатара, а читав посао биће завршен до краја јуна, сазнаје “Данас” из, како наводе, добро обавештених политичких извора.

“Ма колико Вучић покушава да у јавности прикаже да је ‘сузио избор’ на само два кандидата за мандатара нове Владе и даље је у игри неколико кандидата. Он још није донео одлуку и није чак ни близу. Управо зато људи из Вучићеви људи из његовог окружења и пласирају медијима овакве информације’”, пише “Данас”.

"Прва дилема коју Вучић има јесте да ли нови премијер треба да буде из СНС. Он зна да би избор неког ко није из СНС био јако лоше оцењен како у самој странци, тако и у јавности јер би тиме показао да странка коју води, која је највећа и најутицајнија у Србији, једноставно нема способног кандидата. С друге стране, ако би изабрао неког из СНС, тиме би му дао велики значај и утицај који ће, ма колико то сада изгледало чудно, у будућности тешко моћи да контролише. Вероватнија опција је да ће се Вучић одлучити да нови премијер буде из СНС, али његов мандат неће дуго трајати јер се очекује да ће већ следеће године бити ванредних парламентарних избора који ће бити организовани заједно са изборима за Београд", каже извор Данаса.

Он додаје да овакав сценарио знатно умањује шансе лидеру СПС Ивици Дачићу, који је сигуран кандидат само ако Вучић одлучи да за премијера не постави кандидата из СНС.

Међутим, Дачић се баш и не радује идеји да буде премијер јер зна прво колико би то трајало и друго зна да би буквално за сваку одлуку морао да пита председника Вучића, што би даље водило ка смањењу популарности његове странке - СПС, наводи београдски лист.

Од кандидата из СНС издваја се њих неколико, а један од озбиљнијих кандидата је Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада, пише “Данас” и наводи да Вучић о њему има веома добро мишљење и задовољан је како је водио Нови Сад.

“Вучевић се код Вучића чак боље котира од председника Владе Војводине Игора Мировића. Оно што се мало зна јесте да је Вучић својевремено хтео Вучевића да изабере за министра правде, али се ипак одлучио да га још мало остави на конкретним пословима, па се одлучио за Николу Селаковића. И то што га после избора прошле године није довео у Владу, већ се одлучио да Нела Кубуровић води ресор правосуђа само говори да Вучић за Вучевића има неке друге планове”, наводи београдски лист.

"Министар полиције Небојша Стефановић је неко ко највише сарађује са Вучићем и он је један од његових највернијих сарадника. Није тајна да Вучић полако и стрпљиво утиче и гради каријеру Стефановића, кога припрема за неке од најзначајнијих функција у земљи. Свакако не би било изненађење да се Вучић одлучи да Стефановића предложи за мандатара који је водио и Скупштину Србије, и највећи страначки одбор, а сада и полицију и сектор безбедности.

После посете Кини, свега што је урађено у области инфраструктуре и шта је потписано са Кином, као и даљих планова са Кином (у Пекингу је Србија потписала највећи број споразума од свих земља и један финансијски уговор) потпредседница Владе Зорана Михајловић се наметнула као кандидат за премијера.

Вучић зна да су пројекти које сада радимо и оне које ћемо тек да радимо са Кином толико велики и значајни за Србију и да му треба неко ко то разуме и ко то може да спроведе.

Зато је Зорана Михајловић један од његових кандидата за премијера. Али Вучић зна да Зорана не би баш била послушна као неки други кандидати тако да ће и то имати на уму", напомиње извор "Данаса".

Он додаје да је Ана Брнабић готово без шанси да буде изабрана за премијера.

Извор “Данаса” наводи да без обзира на то што је Ана Брнабић добар организатор и што је врло вредна и способна, разлог због кога нема шансе је управо њена отворена сексуална оријентација.

“Вучић јако добро зна да ма колико би ван Србије било поздрављано да имамо геј премијерку, то никако не би било добро примљено у нашој земљи и СНС, о чему Вучић јако води рачуна. Информације да је Ана Брнабић кандидат дају управо људи из Вучићевог окружења како би видели како се Ана котира у оном делу јавности у коме СНС и има највећу подршку.

И резултати су разочаравајући, јер популација гласача СНС нема разумевања за сексуалну оријентацију Ане Брнабић. Готово без шанси је и министар финансија Душан Вујовић и може се рећи да је то обострано, јер ни Вучић ни Вујовић реално не размишљају о тој идеји.

Поготово јер ће Србија у наредном периоду све мање везе имати са ММФ и Светском банком, с којима Вујовић има одличне односе. Али, Вујовић као угледан и озбиљан професионалац у јавности и даље остаје кандидат како би читава прича о избору премијера добила на кредибилности.

Ванстраначки кандидат за мандатара јесте једна од опција Вучића, али најмање реална. Јер Вучић једноставно нема толико поверења у било ког кандидата који није члан ниједне странке да би му препустио ово место”, пише “Данас”.

Извор: Данас

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Сасарс

20.05.2017 06:54

Да сам на вуцицевом мјесту поставио би додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

све зна

20.05.2017 06:57

Вуциц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Титаник

20.05.2017 07:02

Битно је да сте ви у трци, а на палуби брода свира гудацки трио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДВ

20.05.2017 09:02

Титанику звона звоне, јер он тоне...

Name

Иххх

20.05.2017 10:45

Најбоље нека Вуциц сам себе предлози и за Премијера,па да Србија има два у један! Такав аутократа и самољубац би био једино задовољан да буде СВЕ у Србији!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДВ

20.05.2017 11:07

Вуцица треба предлозоти за Нобелову награду...

Name

Борац рс

20.05.2017 11:58

Најозбиљнији кандидат је ЗЕЉКА ЦВИЈАНОВИЦ , он а је способна да води И Србију и Рс јер добро говори енглески језик , има познанство са странцима јер је преводилац .Уза специјалност јој је манипулација са народом, а није лепа неце је нико ...ати.

ОДГОВОРИТЕ