Војни штаб ЕУ за кратко оперативан

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини изјавила је данас да су преостале разлике око планираног војног штаба превазиђене и да би он могао званично да постане оперативан за неколико дана.

Свијет 18.05.2017 | 22:58
Војни штаб ЕУ за кратко оперативан
Према претходним наводима "дипломатских извора", британски приговори на било какав предлог да би штаб могао да има оперативну војну улогу кочили су постизање договора, али је Могерини истакла да је пут за то сада рашчишћен, пренео је АФП.
 
- Разумем да је (споразум) финализован и да имамо неколико дана да добијемо званичан текст - рекла је Могерини новинарима након састанка са минситрима одбране ЕУ у Бриселу, пренео је Ројтерс.

Она је нагласила да није било застоја нити потребе да се поново размотри политичка одлука које су свих 28 држава чланица донеле у марту да се успостави служба за војно планирање и спровођење

У саопштењу министара одбране ЕУ наводи се да се државе чланице радују ефикасном успостављању, као краткорочном циљу, службе за војно планирање и спровођење у склопу војног особља ЕУ у Бриселу".

"Служба ће преузети одговорности на стратешком нивоу за оперативно планирање и спроводити неизвршне војне мисије ЕУ", наводи се у саопштењу.

Служба ће првобитно кооридинисати трима таквим мисијама којима се обучавају владине снаге у Малију, Централноафрицкој Републици и Сомалији, наводи француска агенција.

(Тањуг)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Зоол

18.05.2017 21:41

Знаци ли то да НАТО са Америчким командантом за Европу мјења ЕУ стаб са командом у Берлину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕГОТХИА

19.05.2017 02:00

СВЕ ЈЕ САДА ЈАСНО - ФРАНЦУСКО ЊЕМАЧКА КОАЛИЦИЈА ИЛИ ГАЛСКО-РОМАНСКО-ГЕРМАНСКА УНИЈА ЈЕ ФОРМИРАНА!!! БРИТАНЦИ ОДОШЕ СА АМЕРИМА, А БАЛКАН, Е БАЛКАН СЕ ДИЈЕЛИ НА ПРИНЦИПАМА ЈАЛТЕ - СЛОВЕНИЈА, ХРВАТСКА, ЦРНА ГОРА, АЛБАНИЈА И БОСНА ЗАПАДУ - А СРБИЈА ??? МОЖДА СТВАРНО И ПОСТАНЕ НЕУТРАЛНА... МАКЕДОНИЈА ОНА НИЈЕ НИ БИТНА

Name

Окупација се наставља

19.05.2017 05:17

Ништа се не брини. Све ово горе написано је само једна представа за широке народне масе која се игра да би се (на глобалном нивоу "испрљан") израз "НАТО" заменио нечим још "чистим" као што је "ЕУ војска". Нити ће САД препустити окупиране територије по Европи, нити ће ВБ то исто урадити. Јер без војног присуства губе утицај на најбитнијем мјесту на свијету: у Евроазији. А војно присуство им гарантује политички, економски, монетарни, војно-обавјештајни, медијални и сваки други утицај. Без свега овог "острва" постају безначајна. (Прочитај шта је написао Халфорд Мацкиндер: "Ко контролише Источну Европу, контролише Хеартланд [срце Евроазије]; ко контролише Хеартланд, контролише Wорлд-Исланд [Свјетско острво, Евроазију]; ко контролише Wорлд-Исланд, контролише свијет.")

Name

Мала мала

18.05.2017 23:18

Мала је у босанској лабораторији науцила велике игре.Ми и је слузимо ниста друго.

ОДГОВОРИТЕ