Одлазак са стилом - "Дурасел" завршио каријеру!

Након што је са Фејнордом освојио титулу шампиона Холандије, капитен тима из Ротердама Дирк Кајт објавио крај каријере.

Фудбал 20.05.2017 | 00:00
Одлазак са стилом - "Дурасел" завршио каријеру!
У одлучујућој утакмици за наслов првака Холандије, Дирк Кајт је постигао хет-трик. А само који дан након великог успеха и прве титуле после 18 година, објавио је: време је да станем.

Легендарни холандски фудбалер, некадашњи играч Ливерпула, објавио је да завршава карјеру у својој 36. години.

"Током целе каријере увек сам пратио своје срце. Чиним то и сада и верујем да сам донео исправну одлуку. Осећам да је сада прави тренутак. Откако сам се вратио у Фејнорд имао сам две сјајне сезоне, а ова је била врхунац. Сањао сам да постанем првак Холандије са Фејнордом и испунио сам сан", изјавио је Кајт.

Фудбалер, чији је надимак "Дурасел" (по врсти батерија, јер је увек играо "као навијен"), почео је каријеру у Утрехту, да би од 2003. до 2006. године носио дрес Фејнорда. Из Фејнорда је отишао у Ливерпул, где је остао читавих пет сезона и освојио Лига куп. Потом је отишао у Фенербахче (освојио титулу шампиона Турске, турски куп и турски Суперкуп), а затим се вратио у Фејнорд.

Одиграо је 48 утакмица у Лиги шампиона и постигао 12 голова. Тешко је измерити сав његов допринос, јер је његов однос према дресу било ког клуба који је носио и приступ игри био, заиста, за пример.

Кајт ће остати у Фејнорду и вероватно ће бити прикључен стручном штабу првог тима.

Током богате каријере је играо у финалу Лиге шампиона, а са репрезентацијом Холандије је играо у финалу Светског првенства у фудбалу 2010. године.

Последње две године игра у Фејенорду где и завршава каријеру, а опрашта се као шампион Холандије. Фејенорд је први пут после 18 година освојио титулу холандског првака, а Кајт је титулу осигурао хет триком против Хераклеса.

Кајт је рођен 22. јула 1980. године. Фудбал је почео да тренира као петогодишњак у клубу Квик бојс где доспева до првог тима пре него што га ангажује Утрехт 1998. године.

У Утрехту је провео пет година и освојио холандску Златну копачку пре него што је 2003. отишао у Фејенорд по први пут. За три године у клубу је био веома ефикасан у нападу што га је препоручило менаџеру Ливерпула Рафаелу Бенитесу.

Од 2006. до 2012. је био миљеник навијача на Енфилду, а једини је играч Ливерпула икада који је против Манчестер Јунајтеда уписао хет трик 2011. године. Са "Редсима" је подигао један трофеј, Лига куп 2012. године, а играо је и у финалу Лиге шампиона 2007.

Ливерпул тада није успео да понови успех из 2005. када је победио Милан, али Којт није пропустио да росонерима да гол.

По доласку Брендана Роџерса у Ливерпул, продат је Фенербахчеу где осваја Куп и Лигу, да би се претпрошле године вратио у Фејенорд.

"Вратио сам се у Фејенорд да освајам титуле и будем шампион. Испунио сам све снове." рекао је Кајт по доласку у Фејенорд. Водио је клуб до титуле у овој сезони као капитен.

"За мене је ово право време да кажем 'крај'. Титула у лиги ове сезоне је апсолутни врхунац." рекао је Кајт поводом свог пензионисања.

Уписао је 104 наступа за национални тим. Са репрезентацијом Холандије је играо у финалу Светског првенства 2010. године када је Инијеста "пресудио" Лалама за титулу Шпаније, док је 2014. године на истом такмичењу био трећи.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар