Нове тродневне дијете

Ако не волите ригорозне режиме исхране, права ствар за вас би могла бити нека од нових дијета које освајају свет, нарочито славне

Здравље 17.05.2017 | 15:34
Нове тродневне дијете
Ако не волите ригорозне режиме исхране, права ствар за вас би могла бити нека од нових дијета које освајају свет, нарочито славне. Заједничко им је то да се упражњавају само неколико дана, најчешће три, док сте остатак недеље слободни. Међу најпопуларнијим су оне без шећера, глутена, меса и дијета базирана на сировој храни, а нутрициониста Ли Холмс истиче које су прености и мане нових тродневних дијета.

БЕЗ ШЕЋЕРА
Нутриционисти немају ништа против да избаците рафинисани шећер и слаткише јер повећавају притисак и ниво холестерола у крви. Замка је како бити умерен са шећером у данима када не држите дијету јер се може догодити да претерате, а након тога осетите грижу савести. Такође, док је избацивање чоколаде, кекса и торти корисно, шећери из свежег воћа су здрави и није добро да их елиминишете из исхране.

КРАТАК ПОСТ
Избацивање животињских производа три пута недељно може побољшати здравље, али и не мора. Дијета фокусирана на поврћу, воћу, орашастим плодовима и семенкама смањује ризик од дијабетеса и високог крвног притиска. Али, људи који избаце месо често замену нађу у прерађеним угљеним хидратима и не уносе довољно протеина, већ се хране једнолично па ризикују од анемије, мањка енергије, витамина и минерала, већег губитка или добитка килограма. Да се то не десило, у вегетаријанским данима на менију би требало да буде доста зелениша, поврћа и воћа.

СИРОВО ДО 16 ЧАСОВА
Овај режим исхране подразумева да се једе сирово поврће и воће до 16 часова, а затим кувана храна. Доручак у овој дијети је најчешће смути са бананом, ручак опет воће или поврће, а вечера кувани оброк од поврћа. Добро је што је ова храна сиромашна мастима, адитивима, солима, али сирова храна не прија свима. Осим тога, воће садржи шећер па не ваља претеривати са њим. Такође, пошто у првом делу дана постимо, може се десити да од 16 часова "подивљамо" и навалимо на масну храну, што ће се негативно одразити на килограме. Нутриционисти зато нису за ригорозне режиме у које спада и овај јер сматрају да би требало да слушамо тело и дамо му оно за чим у том тренутку жуди.

БЕЗ ГЛУТЕНА
Избацивање глутена на три дана недељно може помоћи људима који су нетолерантни на овај протеин да се полако навикавају на посебан режим исхране. Код популације која нема проблем са глутеном, то може бити мач са две оштрице јер су производи без овог протеина често прерађени и богати вештачким шећером, што их чини далеко нездравијим у односу на глутенске.

Закључак је, каже Холмс - умереност. Оно што одговара једном човеку не мора другом и најбоље је избегавати прерађену храну и ону са адитивима, јести минимално обрађену и слушати своје тело.

Новости
фото:интернет

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Напријед

18.05.2017 06:11

Умјерено и само умјерене у сви областима зивота па и храни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

18.05.2017 09:58

Тачно тако, ја бих додао да ова слика из текста показује најквалитетнију могућу храну за човјека и да са таквом храном готово да није могуће претјерати. Проблем је што таква исхрана пуно кошта.