Додик: То нису радници "Љубије"

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је чудно то што данас у Бањалуци протестују радници Арцелор Миттала, иако се продају акције основног капитала Рудника жељезне руде (РЖР) Љубија, које је посебно правно лице.

Република Српска 17.05.2017 | 14:30
Додик: То нису радници "Љубије"
"У РЖР Љубија ради само десет радника, одакле онда на улици стотине радника? Ко су ти радници? Зашто они излазе на улицу - треба неко други да испита. Радници који штрајкују глађу у Бањалуци нису радници РЖР-а, већ неког другог предузећа. Поштујем њихово право да протестују како хоће, али Народна скупштина мора да ради у неутралним условима", поручио је Додик. 

Коментаришући протесте 150 радника Арцелор Миттала у Парку Младен Стојановић у Бањалуци због намјере да 64,9 одсто акција основног капитала РЖР Љубија буде продато компанији Исраели Инвестмент Гроуп Додик је рекао новинарима да нико није против радника који раде у Арцелор Митталу, фирми која је посебно правно лице, истичући да се ништа не дешава са том фирмом. 

"Не продаје се ништа што је у вези са Арцелор Митталом, нити се жели погоршати стање њихових радника. Могу изразити задовољство њиховим статусом, али мора се разумјети да то није фирма која је на дневном реду, већ је то РЖР Љубија'', истакао је Додик. 

Он је подсјетио да РЖР Љубија постоји већ неколико деценија, као и да постоји процедура која јасно говори да Влада као власник тог предузећа има намјеру да прода акције, јер не виде да је сврсисходно да их држи у условима заједничке компаније у којима су сва права Љубији одузета. 

Додик је апеловао на посланике у Народној скупштини да усвоје одлуку Владе о продаји акцији, јер је то најбоље и за раднике у Митталу што ће, како је нагласио, показати године које долазе. 

"Ако не успијемо то данас урадити, Арцелор Миттал вршиће експлоатацију још пет-шест година, експлоатисаће најуноснија поља, а остало као гробље оставити заједно са радницима, док нови купац гарантује да је спреман да преузме све раднике, чак и ако се Миттал повуче", истакао је Додик. 

Он је рекао да је ово био добар моменат да се прода државни капитал, да Српска инкасира одређени новац, да се створи подлога за рјешавање свих доспјелих обавеза, да се обезбиједи основа за привредни развој и јачање буџета што би омогућило повећање пензија крајем године. 

Додик је додао да нико није рекао да постоји већина у Скупштини за то, али су дебата, расправа и изношење чињеница добри да би друштво видјело на који начин је питање постављено, јер постоји озбиљно неразумијевање чињеница у вези са овим питањем.

"РЖР са десет радника, коме су одузета сва права на експлоатацију и било какву дјелатност, свео се само на то да формално управља са 49 одсто акција као мањински акционар у Арцелор Митталу која је заједничка фирма", подсјетио је Додик.

Предсједник Српске је нагласио да поштује Миттал и њихова настојања, али да се не могу доводити у питање интереси Републике. 

"Нико ништа није усмјерио против Миттала. Овдје је ријеч о власничкој структури и радници не би требало да се мијешају у тај сегмент. Миттал и даље остаје већински власник са 51 одсто акција и нико не тражи промјену тог односа", појаснио је Додик. 

Он је рекао да Арцелор Миттал вјероватно жели да без имало улагања у РЖР Љубија постане власник и дијела којим управља Република, о чему најбоље говори уговор о приватизацији. 

"У члану шест тог уговора наводи се да ће се накнадно утврдити накнаде за све оне који су помогли у формирању таквог предузећа, због чега постоји озбиљна сумња ко су ти који треба да добију накнаде и зашто они то сада тако жестоко бране и то они који су у вријеме приватизације уговор и састављали", навео је Додик. 

Према његовим ријечима, Влада Српске се понаша одговорно, јер је РЖР Љубија сведен на никакву вриједност и постоји само формално. 

"Одлука о продаји је донесена зато што Република од РЖР нема ништа и од њега не може получити ниједан позитиван резултат. Новац од продаје треба добити Република Српска и износ далеко премашује онај за који су Драган Чавић и тада његов СДС и ПДП остварили за продају готово 800 предузећа", истакао је Додик.

Он је подсјетио да су они извршили приватизацију више од 900 предузећа, од чега је у продаји њих 750 учествовало само 11 лица. 

"Покренули смо питање исправности тога, али се показало да су доносили неке прописе који су им за то давали легитимитет. Поставља се питање шта је друштво имало од те приватизације. Они су инкасирали 20 милиона КМ за продају 900 предузећа, а само једно предузеће које су продали у Источном Сарајеву за будзашто имало је пресу која је пред сам рат у БиХ плаћена 38 милиона долара", навео је Додик. 

Он је подсјетио да је актуелна власт учествовала у приватизацији Агропром банке при чему је за државни капитал 1999. године добијено три и по милиона КМ за мањински дио, док је садашња опозиција продала Кристал банку за један евро, а Бањалучку банку за 100.000 КМ. 

"Успјешна приватизација Телекома остаје као једна од најбољих аквизиција које смо радили, као и девастиране Рафинерије и нафтне индустрије, која и данас ради и запошљава људе у отежаним условима пословања", навео је Додик. 

Он је оцијенио да су ове приватизације неупоредиве са оним шта је урадила опозиција, а "сада се појављују људи као (посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Миладин) Станић који зна како се малверзацијама купује државни капитал". 

"Оно што они треба да објасне, не мени него јавности, јесте како 900 предузећа може коштати 20 милиона КМ, а само 49 одсто једног предузећа 92 милиона КМ", рекао је Додик. 

Он је додао да није сигуран да ће већина посланика у Народној скупштини дати подршку одлуци Владе Српске о продаји акција РЖР Љубија.

"ДНС има своје разлоге због чега имамо различите ставове у вези са овим питањем и ми то поштујемо, али смо и даље у чврстом коалиционом односу", истакао је Додик, који је лидер СНСД-а. 

Он је додао да нема разилажења са ДНС-ом, иако то опозиција жели.  "Нећу се осјећати као губитник ако одлука Владе не прође у Скупштини, али као предсједник Републике ћу имати лош осјећај, јер тиме Република Српска губи", рекао је Додик. 

Он сматра да "неки одрађују посао из члана шест уговора о приватизацији према којем да ће лицима који помажу Митталу у склапању тог посла бити утврђена накнада". 

"Не знамо коме је дата накнада, знамо ко је учествовао у уговарању. Када видимо како се Чавић бори за Миттал, понешто је јасно", додао је Додик.  

Извор: СРНА

Коментари / 69

Оставите коментар
Name

вријеме је истекло

17.05.2017 12:48

Јесул опет неки спијуни усли у редове власти? Него које предузеце је Влада спасила од пропасти? Влада унистава све цега се дотакне (Бирац, Јахорина, Банке.погледај документ о захтјеву за смјену владе). Зато рудник не треба да се прода него Ви госп. предсједнице треба да засуцете рукаве са својим тимовима..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мика

17.05.2017 13:05

Дудуку се привидја сваста. Он је болесник за лијецење.

Name

Зозон

17.05.2017 13:09

Е због овога је вец 12 година на власти.Директно у плексус....Зна мајстор посао...

Name

Никола

17.05.2017 13:13

Дудуку се привидја, водите бандита у болницу на лијецење.

Name

мика-никола

17.05.2017 13:53

Ти си изгледа нека подвојена личност, човјек са двије главе које папагајски понављају исти текст.

Name

Игор

17.05.2017 15:32

Кад је милијарду од Телекома потросио брзински колико це му требати за ових 90 милиона. Ста казе Додик за развој.

Name

Ре

17.05.2017 16:54

Нису спијуни него беспослицари цују ИДЕ Аутобус за Бањалуку и бице пиво за дзаба сједај.

Name

И са Милом и без Миле

17.05.2017 19:52

Миуттал ће затворити рудник Омарска до краја октобра 2017.

Name

СРАМОТНО

18.05.2017 07:26

Овим је изразио велико непоштовање према људима, радницима, држављанима Републике Српске. Међу тим људима је било доста бораца које је јуче душа заболила кад су уведени у "гето" окружени полицијом. Ипак, достојанствено и поносно су се СВИ понашали. Свака част!!!

Name

милош

17.05.2017 12:49

Ја колико видим ови радници заједно са породицама че теби на врата за мјесец дана а онда те ни специјалци нече спасити.Наравно ако продаш НАВОДНИМ ИЗРАЕЛЦИМА

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

17.05.2017 13:27

Ссада реци страни плаценици,арапи,непријатељи.срам вас било како вас није стид отимати од сиротиње.ајде сада емир,кецмановиц,каргановиц,нек ударе по народу ,лазима и нека варају сиротињу и препадају.сјасите са грбаце све сте осисали и продали

Name

за милоша

18.05.2017 07:22

Милоше, у праву си. То би тако било заиста.

Name

ЖИКА Ж

17.05.2017 12:52

БЕЖИ МИЛЕ, ШТО ПРЕ КРЕНЕШ ПРЕ ЋЕШ И СТИЋИ!!!!!!!! ???? У МАЈЧИЦУ РУСИЈУ!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.05.2017 16:59

Овај не бјези öд фукара а постени градјани су за Милета...

Name

Знас ли ону !!!

17.05.2017 12:59

Ти си своје освирао...

ОДГОВОРИТЕ
Name

заја

17.05.2017 13:07

Плати им по пиво, па ће се разићи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.05.2017 17:02

У праву си ал бице им пуно вец су добили öд Цавица и Бореновица.

Name

редовно

18.05.2017 07:23

Редовне плате, људи сами себи и пријатељима плате пиће

Name

Мајка Нови Град

17.05.2017 13:08

СТО КАЗЕС СВЕ ЈЕ ЦИСТА ЛАЗ ...ТИ СИ ПРЕСЈЕДНИЦЕ КРИМИНАЛАЦ НАЈВЕЦИ У РС у.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ннн

17.05.2017 13:08

Све тацно и истинито рецено!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нина

17.05.2017 15:50

Какав си ти ретард, ха ха ха... Па ниси више ни смијешан већ жалостан колико покушаваш да оправдаш њесра које главати вођа покушава да нам сервира.

Name

Но.1

17.05.2017 13:12

Дрзава је банкротирала све распродају! 2018 ко год побједи ниста.абоље бити.неце!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

17.05.2017 13:39

Но.1 потпуно си управу моја подрска.

Name

Книн

17.05.2017 13:42

Увјек је тако. Кад је Фрањо на власти био у Цро мало ко се бунио, а ови послије њега кад су досли и отворили књиге насли се у необраном... Мада, је успоредба узасно танка јер РС је циста нула. Миле је распродао све сто је стигао, ето остала Љубија и мозда ММФ. Ниста није урадјено са парама које су досе од продаје Модрице, Телекома и других. Србија је намјерно преплатила Телеком да се ради на сепаратизму, нико није будала. Ми смо стратески промасај и пропаст је оцигледна и циста ко суза. Зато се американци играју са нама и цуте на Милетове испаде, он ради тацно оно сто они призељкују. 100% га зеле на позицији на којој јесте и понасањем какво има. Наравно Миле иде са етикетом послије употребе бацити у отпад.

Name

Миладин

17.05.2017 14:17

Богатији је Баја и његови кумови од цијеле РС ! Толико о приватизацији.

Name

ајде Книндза не лупетај

17.05.2017 14:41

Бас се САД највеца свјетска сила бакце око нас саке јада без марке у дзепу, узмите се у памет и не сањајте теорије завјере, која болан Америка ста њих брига како народ овдје зиви људима је једини интерес да овдје влада мир, да им се не деси ријека избјеглица по Европи, а ко це овдасње овце сисати бас их брига. Они имају интерес да се подруцје уцини трајно стабилно и они на томе раде некада брзе некада спорије зависно од тренутне адмнистрације и они це то изгурати буди сигуран, и реагују само на веце изазивање нестабилностти као сто је био Додиков малоумни референдум због којег је и попасао санкције, а то сто це народ до тада бити опљацкан и огуљен до козе њих уопсте не занима, не зиве овдје ни америцка администрација нити америцки градјани, а и у праву су ако је народ глуп и слијеп поред оцију и не види да га његови лидери под кринком застите националних интереса гули као Муса јарца онда и треба да нестане и буде највеца сиротиња у Европи, а истовремено из нерационалног квази поноса да се као неком инати и буса у прса и мисли да наноси стету САД-у и ЕУ док њихови градјани зиве зивотом који овдасња популација ни усањати не мозе!

Name

Перо

17.05.2017 13:18

ја знам да ниста незнам ал знам да висе знам од њега сто ниста незна благо њему све му равно до мора а море до кољена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

17.05.2017 13:35

Купи прње миле,то су наси радници срамота сто нема и зељезницара и радника из Зенице и то су наси радници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАУДА.

17.05.2017 18:27

ГОТОВ МУ ОЦИ ИСПАЛЕ ДАНАС..XАXАXА...НИСАМ ЗНАО ДА ЈЕ БУЉАВ....ХАЛИД БЕСЛИЦ ЈЕ МАЛА МАЦА ЗА МИЛУ БУЉОКАНА.

Name

Дарко

17.05.2017 13:36

То ста се догада је све Милетова блокада на нивоу БиХ ста сад када нема пара сви су они исти .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.05.2017 13:55

Ма каква БиХ,видис да цовјек прави јаку српску дрзаву.

Name

ре

17.05.2017 14:04

Тако што продаје српске руднике Израелцима. Стари рецепт за државу.

Name

Баја

17.05.2017 13:41

Зна дудук сваког трудбеника са копа Љубијског. Давао им подршку. Копао са њима. За повјеровати му је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Франц

17.05.2017 13:42

Милекрад само кукај слиједи банкрот блокирај И даље на нивоу БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Франц

17.05.2017 13:44

Милекрад само кукај слиједи банкрот блокирај И даље на нивоу БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.05.2017 17:15

Зивио нам Миле а ти јадо писи и даље Миле бог.

Name

Милорад

17.05.2017 13:44

Љевцанском Сељацицу је много тога цудно у задње вријеме.. превисе се исцудјава..

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

17.05.2017 18:29

овај РЕ је вјероватно скраценица за РЕТАРД......XАXАXААААXА

Name

То се зове

17.05.2017 13:49

Власт по сваку цијену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оци моје не вјерујте

17.05.2017 13:50

Како си само промуцуран...хм...ни мој тата није мој тата,вец тата мога брата братове сестре..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мак

17.05.2017 15:58

Кратко траје.васа злоба.

Name

Мак

17.05.2017 16:01

Кад је Цава био.тад је.покро све.долазиле.цистерне саора у његов базен.ста је радио.а.свалерка тек ста има.

Name

Ре

17.05.2017 17:17

Онај накостријесени ИМО свалерке јадан им мајка.

Name

Паво

17.05.2017 13:58

А на све скецеве и јаде Павиц изјављује да он и странацке колеге нису за продају па це напустити салу...неце гласати...ста је то??? Кога и ти метузалему један фарбас?? Ако си за или против покази путем гласа а не да једес колац из прикрајка бјезеци од одговорности-једна прица за раднике и рају а друга за пајтасе и "предсједника"... Ееее мој деда нисмо глупи а и не цутимо висе а самим тим лафина вам неце проци од данас па надаље...Мој Павицу мој...ус*о си мотку скроз..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оља

17.05.2017 14:08

Предсједник је обична будалетина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

17.05.2017 18:40

И мој конацан одгор је.....ДА.xxаааа...

Name

За гусларе

18.05.2017 06:57

Економски компетентан, а морално елоквентан. Себицан и заједљив, умисљен да је непобедив..

Name

Миладин

17.05.2017 14:14

Влада и сад има већински пакет акција па што сад не управља успјешно тим ресурсом већ га продабе лицима без доказа о поријеклу имовине. Прије Доyика испада да су лоповске приватизације направиле милијардере баш његове кумове: Буде, Коваче, Радишиће....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

17.05.2017 14:59

То нису били они јер њих су замјенили у породилисту и сад су умјесто њих масонско, ватиканско, фундаменталистицко, америцко, комунстицки спијОни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мак

17.05.2017 15:57

Сјасите са Мила.

Name

Мајстор

17.05.2017 15:07

Додо је велемајстор хе хе хе хе ...мајстор скидам капу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Замјеник директора

17.05.2017 15:20

Сами продаји! Ове што скакућу по парку, умјесто да скакућу по скупштинским столовима, треба добро испендречити и послати назад кућама! Гдје нестадоше сви ти 'ероји, сва Дабићева војска и сила, гдје су да подрже своје бивше саборце??? Извињавам се, ја заборавио да више нема ЈНА оружја и комшија са бијелим тракама на рукама обиљежених за ликвидацију, треба стиснути петљу и кренути на наоружану милицију...

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

17.05.2017 18:39

Богами и ти си неки големи ЈАДО...

Name

киза

17.05.2017 15:33

Падабаја, падабаја, падабаја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гого

17.05.2017 15:35

То су робови који морају да служе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фокус

17.05.2017 16:08

Дебил звани Додо,нижеразредни кошаркаш, који финансира Игоке-у из буђжета,сви му спонзори државни,дистрибуција,М-тел,Алумина, итд,итд,за 10 година нису направили нити једног играча из РС,већ плаћа губере из Србије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

синиша благојевић

17.05.2017 16:15

Милорад Додик вади посљедње кечеве из рукава,још оно малошто му је остало.Порука Додику:Дај остави се тога чиовјече,не брукај овај народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

17.05.2017 18:32

Браво СИНА....царе

Name

Ре

17.05.2017 16:57

То преседнице тако су купили на Протесте и у Бијељину кад су стигли незнају ни засто су досли једну одосе у контра Протестанте једни у кафану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

17.05.2017 18:34

овај.РЕ је збиља Ретард...тј..РЕТАРДИЊО.XАXАXААА

Name

Рики

17.05.2017 17:05

Недај бозе да Цавиц и сзп друзе пивницу Нектар у својим рукама колико БИ били данас ових беспослицара...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Риле

17.05.2017 17:20

Народ пуко заборавио Цавица у право издању покро богу опанке накостресио СЕ и глуми неког Патриоту није њега дзаба високи преставник помиловао лопина је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац рс

17.05.2017 18:44

Видјели од власти како се праве папци', па и беспослицари који неце да раде добили дневнице .Од зуте И Баје се уци оно сто нема у сколи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нису Миле

17.05.2017 22:42

То су радници Руди Чајавеца, Космоса, Жељезница, ТАСа, РОТАСа, Јелшинграда, Мљекаре, Првог маја, Синтетика, ХВТа, Врбаса Лакташи, Велепрехране, Цвјећара, Кожаре, Гласа, Инцела, Творнице дувана, Трудбеника, Творнице обуче Босна,...Кад те се на крају дочепају...

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТРАШНО

18.05.2017 07:24

ТУГА....

Name

Мода ИВ

18.05.2017 10:02

Ови из опозиције и ДНС-а су стварно безобразни, не дадоше Рудоњи да опере 92 милиона, а баш му некако дошло назгодно да то уради у Љубији. Гдје ће их сад опрати јадан он, баш ми га нешто жао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

незаинтересованост

18.05.2017 11:17

Посланике у Народној скупштини Републике Српске и раднике у Руднику жељезне руде "Љубија" уопште не интересује "Израел инвестмент група" нити њихова приватизација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славко

18.05.2017 12:24

Нису ти радници Љубије у праву си?!То су холограми свих гладних и преварених из сва три народа Босне?Није ни ово "слобода"слобода се сања,!ово је неком рузан сан неком фатаморгана!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кројачица

19.05.2017 14:00

Појавиле су се шпекулације да нисам јела три дана. То је лаж јуче сам појела пола кифле а вјероватно ћу и сутра.

ОДГОВОРИТЕ