Власт и грађани којима служи

Уз новинске натписе широм свијета којима доминирају сукоби, глад, тероризам и катастрофе, лако је схватити зашто понекад не желимо изаћи из куће.

Босна и Херцеговина 17.05.2017 | 14:17
Власт и грађани којима служи
Али, разговарајући с грађанима Босне и Херцеговине, осјетила сам да без обзира на забринутост глобалним пријетњама, они примјећују и све их више брине смањена сигурност која им је потребна у свакодневном животу у БиХ.

Забринути су због насумичног уличног криминала у којем су жртве случајни пролазници, брине их то што могу постати случајне жртве организованог криминала или безобзирног возача и што их органи власти нису у стању заштити у свакодневном животу, а камоли у ванредној ситуацији – у случају природне катастрофе или трагања за изгубљеним дјететом.

У нашем раду смо фокусирани и на ове проблеме и вјерујемо да борба против оваквих изазова, који и нас погађајају, мора бити координисана, колективна и многострана – борба која ће у основи бити партнерство између институција на свим нивоима власти и грађана којима су те институције на услузи.

Велики број институција је укључен у рјешавање пријетњи сигурности грађана и врло је битно да у томе остваре тјешњу сарадњу. Знам да постоје проблеми – али мој тим у Амбасади поштује и одржава снажне везе с великим бројем преданих професионалаца широм БиХ који су посвећени очувању личне сигурности грађана ове земље.

Кроз подршку полицији и органима сигурности настојимо им свим снагама помоћи да би они помогли вама – грађанима којима су на услузи и заједницама у којима грађани живе и раде.

Створен је напредак кроз програме унапрјеђења капацитета и способности полиције и снага сигурности и желимо допринијети наставку тог тренда.

Можда сте читали о недавним донацијама радио станица и теренских возила Оружаним снагама, али шта то вама значи?

То значи да ће Оружане снаге бити у стању вршити координацију и одговорити на катастрофе брже, али и боље. Исто важи и за обуку и дијелове које смо обезбиједили за хеликоптере и њихове пилоте како би били спремни за операције трагања и спашавања или медицинску евакуацију ради спашавања живота.

А вјежбе у оквиру програма Заједничке комбиноване обуке коју непрестано проводимо скупа са јединицама специјалне полиције?

И оне доприносе припреми јединица за одговор у ванредним ситуацијама и унапрјеђењу сарадње међу снагама како би заједнички могле одговорити.

Такође и пројекти хуманитарног деминирања омогућавају људима широм земље да се безбједно врате у своја поља, да по шумама скупљају дрва за огрјев и уживају у задивљујућој нетакнутој природи у БиХ.

Уз опсежну подршку америчких и других међународних донатора, данас је мински сумњиво и опасно подручје мање од четвртине укупне послијератне миниране површине.

А како бисмо осигурали да ратне посљедице не представљају пријетњу будућим генерацијама, радимо са органима власти у БиХ на рјешавању старих залиха муниције.

Знамо да дјелотворна сигурност и будност нису довољни за отклањање свих пријетњи, због чега смо у сарадњи са институцијама на свим нивоима власти у БиХ фокусирани на одговор у случају катастрофе.

Ова земља ће на јесен имати непроцјењиву прилику да унаприједи и тестира ниво приправности на катастрофе са партнерима из цијеле регије, када ће НАТО-ов Еуроатлантски центар за координацију одговора на катастрофе и Министарство сигурности БиХ у Тузли и околним подручјима одржати велику заједничку теренску вјежбу заштите од посљедица катастрофа.

Учесници ће учестовати у низу активности на основу сценарија који ће обухватити поплаве, земљотрес, клизишта и несреће проузрочене хемикалијама које погађају становништво и најбитнију инфраструктуру у том кантону.

Све су то врло реалне пријетње које су се већ одразиле на живот хиљада људи широм земље у неколико протеклих година. Грађани су с правом забринути, али имају и битну улогу у доприношењу властитој сигурности.

У демократском друштву је немогуће сигурност грађана ефикасно наметнути с врха, те стога наши циљеви морају обухватити пружање помоћи институцијама да би оствариле тјешњу сарадњу са заједницама којима су на услузи, притом оснаживајући људе како би квалитетније заштитили себе и своју породицу.

Овдје, у БиХ, то значи промовисање програма рада полиције у заједници, рад са заједницама на развоју локалних интервентних тимова грађана за дјеловање у ванредним ситуацијама и обезбјеђење опреме, као што су ужад и упртачи, за операције трагања и спашавања на најопаснијим теренима у БиХ.

Константно се састајемо са лидерима локалних заједница како бисмо добили више информација о њховим безбједоносним потребама и приоритетима.

Једна од наших најпопуларнијих иницијатива на терену започела је управо једним таквим састанком, а резултирала је партнерством између тима америчких војника и организација у Мостару, Брчко Дистрикту, Зеници, Тузли, Бањој Луци, Бихаћу и Добоју у оквиру којег су одржани курсеви самоодбране за жене.

Стотине учесница су стекле основно знање, вјештине и самопоуздање потребно за личну заштиту. Исти тим данас ради са интервентним тимовима у подручјима склоним поплавама, водећи рачуна да су тимови обучени и опремљени за операције спашавања у брзим водотоцима.

Наша преданост континуитету таквих иницијатива је непоколебљива – али оне неће успјети уколико свако од вас не буде узео активно учешће у обезбјеђењу властите сигурности.

Битно је да грађани вјерују институцијама које раде на унапрјеђењу стања. Да, има лоших актера који се требају сматрати одговорним, чиме ће се повратити и задржати вјеродостојност институција, али исто тако постоје и вриједни, предани професионалци који завређују вашу подршку.

На крају, видјела сам како се заједнице зближавају када су суочене са несрећом и пријетњама сигурности овдје, у БиХ: грађане који изласком на улицу захтијевају одговорност након трагичне несреће која је узела живот двије студенткиње, стотине људи који се међусобно не познају, али су се ујединили у очајничкој потрази за изгубљеним дјететом, пријатељи и породице који помажу људима у Рибници и Мрамору да поново стану на ноге након катастрофалних клизишта.

Настојања попут ових су дубоко дирљива и свакодневна у овој земљи, потакнута осјећањем емпатије, саосјећања и међусобне хуманости који сврставају грађане БиХ међу најотпорнијим у свијету.

Радујемо се што ћемо вам и даље пружати помоћ како бисте ви могли једни другима помоћи!

Извор: усембассyсарајево.блогспот.ба

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

орт

17.05.2017 22:45

Ову особу би требало замолити да прихвати мјесто предсједника владе РС. Да уведе ред овдје. Шта ви мислите?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мода ИВ

18.05.2017 16:44

Не вриједи, наша Бијела чизмица је толико зацрнила овај комадић земље да ту више ни сам Бог не би могао учинити ништа.