Хрвати "ослободили" Шарића оптужнице

Једно од три дела фалсификовања докумената за које је оптужен Дарко Шарић застарева данас, и то због спорости хрватских тужилаца, пише Блиц.

Регион 17.05.2017 | 13:30
Хрвати "ослободили" Шарића оптужнице
Како је Блицу потврђено из Трећег основног тужилаштва, прво од три дела фалсификовања личних докумената догодило се у хрватском конзулату у Тузли, 17. маја 2007. Месец дана пре тога, 5. априла, Шарић је приложио лажну личну карту на име Томислав Саватовић, као и извод из матуичне књиге рођених и уверење о држављанству на основу којих је добио хрватски пасош.

За то дело оптужени нарко бос, како медији називају Шарића, неће одговарати јер наступа застарелост, пошто је закључно са данашњим даном прошло 10 година од тог кривичног дела.

До застаревања је дошло због лежерности и чудног поступања хрватског правосуђа у случају Шарић, показују информације из тужилаштва. Наиме, како пише Блиц, Шарић је за дело фалсификовања хрватских докумената у тој земљи оптужен 2011, док је био у бекству.

Након предаје 2014, предмет је уступљен Србији, односно Трећем тужилаштву, али у Србију није допремљена и документација без које није могла да буде подигнута оптужница.

Српско тужилаштво због тога се у више наврата обраћало хрватским правосудним органима, чак је ургирано и преко Министарства правде Србије, а када ни то није уродило плодом из Трећег основног тужилаштва су се директно обратили поступајућем тужиоцу из тог слујчаја. Међутим, ни то није помогло па се ишло и до заменика Државног одвјетништва.

На крају је српско Министарство правде у мају прошле године молило колеге из хрватске да коначно погурају документацију. Тек тада су папири за Шарића стигли у Србију и оптужни предлог је подигнут у јануару 2017, то јест у години застаревања предмета.

Затим су, како пише Блиц, вешти Шарићеви адвокати искористили додатне законске могућности и тиме још више успорили цео процес.

Лист подсећа и да овај случај није усамљен, односно да су "греси" застарели и Сретену Јоцимћу, званом Јоца Амстердам, Богољубу Карићу, Марку Милошевићу.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар