Чак 100 чланова у Радним групама

Савјет министара БиХ недавно је донио одлуку о формирању 33 радне групе за европске интеграције, а оно што је занимљиво јесте да ће једна од тих група имати чак 98 чланова, тако да би се врло лако могло испоставити да је практично немогуће да механизам координације профункционише.

Босна и Херцеговина 17.05.2017 | 07:43
Чак 100 чланова у Радним групама
На који начин ће функционисати радна група за право пословног настањивања и слободу пружања услуга, која броји готово сто чланова, јуче нам нико није могао рећи.

У Дирекцији за европске интеграције, која је од Савјета министара БиХ добила задатак да радним групама пружа стручну, техничку и информатичку подршку, кажу о томе, како ће, када и гдје радити та радна група, одлучује њен предсједавајући, који долази из институције која у том тренутку предсједава том радном групом.

Иначе, ова радна група са 98 чланова је највећа и у њој се налазе, између осталог, представници неколико министарстава са државног, ентитетског и кантоналног нивоа те представници већине агенција и института у БиХ.

По броју чланова, најмања радна група је она за финансијске и буџетске одредбе, која се састоји од 25 чланова, углавном представника десетак министарстава финансија, статистичких агенција и пореских управа.

У просјеку свака радна група имаће мало мање од 50 чланова тако да је, према оцјени многих, добро упућених у процес европских интеграција, готово немогуће да по грубој процјени око 1.500 чланова радних група ријеши први изазов, а то је одговор на упитник Европске комисије.

"То је потпуно ванразумски, формирање тако гломазних група. Ако је то тако, та група неће ништа урадити. Није нормално да радна група, рецимо, има више чланова него што оба дома парламента имају посланика", рекла је Милица Марковић, члан Заједничке комисије за европске интеграције парламента БиХ.

Како је планирано, првобитни одговори на упитник требало би да се усагласе и на нивоу радних група, што значи да ће коначно у систем ући само они одговори о којима радна група постигне сагласност, а то значи да ће групу неких питања усаглашавати чак 100 људи.

У случају да на том нивоу (радној групи) нема сагласности, то питање се даље делегира према Комисији за европске интеграције, која броји 15 чланова. Посебно је занимљиво одлучивање унутар радних група.

Рецимо, када радна група одлучује о питању које дјелимично спада у област дјеловања других радних група, предсједавајући уз претходну сагласност два замјеника о томе обавјештава друге радне групе и тражи њихов став, мишљење или приједлоге.

"На овај захтјев радне групе морају одговорити у року од десет дана од дана пријема, а у случају хитности и у краћем року", наводи се у одлуци о формирању радних група коју је недавно донио Савјет министара БиХ.

На хипотетичко питање како ће, рецимо, радна група за право пословног настањивања и слободу пружања услуга (98 чланова), с обзиром на бројност и немогућност хитног састајања, дати мишљење, став или приједлог некој другој радној групи, јуче, такође, нигдје нисмо успјели добити одговор.  

Извор: Независне новине

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Страначки безобразлук

17.05.2017 06:50

Бјежати одавде, не због коре хљеба као некад...него главом без обзира. Ово је све апсурдно и жалосно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕГОТХИА

17.05.2017 07:12

КАТАСТРОФА ОД НЕБУЛОЗА И ДУБИОЗА !!! ЈАДАН НАРОД ИЛИ НАРОДИ И НАЦИОНАЛНЕ МАЊИНЕ КАДА ИХ "ЧУВАЈУ" ОВАКВИ ПОЛИТИЧАРИ И "НАЦИОНАЛНИ ЗАШТИТНИЦИ" ЊИХОВИ НАЦИОНАЛНИХ ИНТЕРЕСА - МАЛО МОРГЕН, ЧУВАЈУ ОНИ СВОЈА ТРИ "НАЦИОНАЛНА ШЕФА" КОЈИ НАЈБОЉЕ ЗНАЈУ ШТАНАРОДУ ТРЕБА!!!

ОДГОВОРИТЕ