Ухапшено више радника ХРТ-а

Полиција је открила и привела петеро радника Хрватске радио телевизије (ХРТ) које сумњичи за крађу камера и друге опреме чији је нестанак примјећен прошле године, саопштила је загребачка полиција и ХРТ, која је том крађом била оштећена за више од милион куна.

Регион 16.05.2017 | 18:23
Ухапшено више радника ХРТ-а
"Захваљујући сарадњи управе ХРТ-а и МУП-а откривено је и приведено више радника ХРТ-а које се доводе у везу с нестанком ХРТ-ових камера и друге опреме", навео је ХРТ у саопштењу.

Ријеч је о опреми чији је нестанак уочен још прошле године кад је и поднесена кривична пријава против непознатога починитеља.

ХРТ наводи да су уложили крајње напоре како би се у сарадњи с МУП-ом што прије открили починитељи те ријешио тај случај, а одлучили су хитно промијенити организацију како се такви случајеви више не би догађали.

Загребачка полиција саопштила је да су у новембру и децембру 2016. године примили двије кривичне пријаве због сумње да је од 19. септембра 2014. до 7. октобра 2016. из просторија ХРТ-а нестало пет камера и већа количина разне техничке опреме (микрофона, тонских миксета, статива, монитора и другог) при чему је ХРТ-у причињена милионска материјална штета.

Загребачка полиција саопштила је да је у склопу претрага домова и других простора, пословних простора, личних возила, рачунара, меморијских картица, корисничких рачуна електронске поште, корисничких рачуна на интернет страницама ебаy.цом и њускало.хр, пронашла податке који су упућивали да су двије камере путем еБаy портала продане у Аустралију и Чешку, свака за износ од шест хиљада евра.

Након претрага домова и других просторија, полиција је данас ухапсила пет особа у доби од 40, 41, 47, 48 и 53 године због злоупотребе положаја и овласти и кривотворења службене или пословне исправе.

Утврђено је да је 41-годишњак као запосленик током 2015. и 2016. искористио положај одговорне особе за стање имовине те украо опрему коју је потом продавао другим особама с подручја Загреба и Запрешића.

Сумња се такође да је кривотворио потписе на инвентурним листама које је потом предао предсједнику централне инвентурне комисије с циљем раздуживања, а све како би скрио стварно стање средстава и чињеницу да је протуправно присвојио опрему.

Тим недјелом осумњичени је себи прибавио неутврђену имовинску корист, док је јавној телевизији проузроковао знатну штету у износу од најмање 1,98 милиона куна, наводи полиција.

Првоосумњичени ће након криминалистичког истраживања, 17. маја бити доведен притворском надзорнику Полицијске управе загребачке, док ће остали ухапшени бити обухваћени кривичном пријавом редовним путем. У наставку криминалистичког истраживања такође ће против 46-годишњака бити редовним путем поднесена кривична пријава надлежном државном тужилаштву у Загребу због основа сумње да је починио кривично дјело проневјере на штету јавне установе, наводи полиција.

Руководство ХРТ-а потврдило је крајем новембра прошле године да је у згради јавне радиотелевизије на загребачком Присављу почетком године "уочен недостатак шест камера, али је једна од њих у међувремену пронађена те је утврђено да је оштећена".

Како је тада потврђено Хини, ријеч је о професионалним дигиталним камерама за снимање у високој резолуцији (ХД) марке Сонy које коштају око 12.000 еура без ПДВ-а, док се с додатном опремом и објективима њихова цијена пење и до 30.000 еура.

Према тадашњим незваничним процјенама, ХРТ је "нестанком" камера највјероватније оштећен за износ од 150.000 евра или око 1,2 милиона куна.

Иако су, према тадашњим информацијама, камере с ХРТ-а биле украдене почетком љета, с јавне радиотелевизије истичу да су оне нестале почетком године, а њихов је нестанак уочен у накнадној ревизији пословања.

Како се сазнаје, нове дигиталне камере које су "нестале" с ХРТ-а биле су намијењене за снимање драмског и документарног програма, тзв. споровоза у програму ХТВ. Према незваничним информацијама, више дигиталних камера изнесено је из зграде ХРТ-а преко порте на којој није било видеонадзора, а на нестанак камера први су упозорили запослени информативног програма ХРТ-а.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар