Мектић: Притисак трговаца оружјем

Министар безбеднсти Драган Мектић упозорио је данас на све интензивнији притисак кријумчара оружјем из земаља Балкана у земље Европе.

Босна и Херцеговина 16.05.2017 | 13:15
Мектић: Притисак трговаца оружјем
"Реч је искључиво о оружују заосталом из последњих ратова на подручју западног Балкана - аутоматском оружју и експлозиву који су изузетно погодни за вршење тешких кривичних дела у организованом криминалу и разних терористичких аката", рекао је Мектић новинарима у Сарајеву пред почетак Регионалног семинара о борби против кријумчарења оружја.

Он је истакао да је до сада пресечено неколико криминалних група које кријумчаре оружје из земаља Балкана, те заплијењене озбиљне количине наоружања и експлозива.

"Према неким информацијама француске полиције, неколико криминалних група пресечено је у БиХ. Већ дужи период постоје организовани и уходани криминални канали који иду према Француској", подсетио је Мектић и напоменуо да посебно постоје уходани канали из БиХ према Француској и скандинавским замљама, пре свега Шведској.

Он је навео да је откривена криминална група која је, методом заједничке истраге и заједничког праћења, ухапшена у Француској.

"То је била контролисана испорука. Истражитељи су контролисали ту испоруку скроз од БиХ до Француске. Један број лица је осуђен и издржава казну и у БиХ и у Француској", нагласио је Мектић, пренеле су бњалучке Независне новине.

Он је указао и да кријумчарење оружја није проблем који само иде из БиХ, него из свих земаља Балкана.

"Иза тих несретних ратних година остало је пуно илегалног оружја изван сваке контроле које постаје предмет трговине и кријумчарења. То се оружје у Западној Европи користи, пре свега, у организованом криминалу и тероризму", рекао је Мектић.

Он сматра да би данашњи скуп требало да одговори на то како предупредити кријумчарење оружја са Балкана у Француску и друге земље Европе, те да са тим треба почети већ овде, у земљама западног Балкана.

(Тањуг)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

сРБИН

16.05.2017 11:36

ПРЕСЈЕЦИТЕ ЛАНЦЕ КАД ЗНАТЕ ДА ПОСТОЈЕ - мене сте разорузали и мени слицне (нисам могао продузити орузни лист) , сад имате довољно за сверц ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пих

16.05.2017 14:01

Није било вицева!? Пих!

Name

теслицан

16.05.2017 11:53

И мене су разорузали

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

16.05.2017 13:30

Најбољи министар и нај постени за све народе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

питање

16.05.2017 14:55

Шта се те неко упетљава у Мектицев и Тесицев посао, па Мектиц лелече?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мекетало

16.05.2017 15:42

Ти си један од ријетких министара који је признао да је сам себе ухватио у лажи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

С

16.05.2017 17:58

Кога си пријавио? Јеси пресјекао неку испоруку? Ста ти ради СИПА? А унапредјујес своје пулене, који су лошији....и ти несто прочас....Мислиш народ глуп, па пада на твоје вицеве....

ОДГОВОРИТЕ