Вућић пред сусрет са Си Ђинпингом

Премијер и изабрани председник Србије Александар Вучић у кинеској провинцији Хбеи разговарао је са гувернером Су Цхином и поручио да је Србија искрени пријатељ Кине уз захвалност и тој провинцији и Кини на ономе што су учиниле за Смедерево и Србију, а гувернер Су подвукао да је Србија стратешки партнер Кине који се налази се на путу свиле.

Свијет 16.05.2017 | 08:52
Вућић пред сусрет са Си Ђинпингом
Вучић и делегација Србије возом су допутовали у Тангшан, место удаљено од Пекинга око 180 километара, за нешто више од сат времена, где су их на железничкој станици у том месту дочекали заменик гувернера провинције Хебеи Ванг Сјаодунг и градоначелник Тангшана Динг Сиуфенг.

Премијеру је на Железничкој станици приређен свечани дочек са цвећем и заставама Србије и Кине, његовим сликама као и великим транспарентом добродошлице исписаним на српском језику.



У провинцији Хбеи живи 74 милиона становника, има дугогодишњу историју, добар индустријски систем и бруто домаћи производ од 500 милијарди долара, а град Тангшан има око 1.700.000 становника.

Премијеру Србије приређен је свечани дочек у "Хестил-Тангстил" железари где је обишао то постројење, а затим је у Нанху државној резиденцији имао састанак са делегацијом Хебеи провинције коју предводи гувернер Су Цхин и "Хестил групе" на челу са председником те Групе Ју Јонгом.

Вучић је гувернера Хбеи провинције Су Цхина позвао да дође у Србију и предложио повезивање те провинције са Војводином.

"Србија је искрени пријатељ Народне Републике Кине. Дугујемо велику захвалност за оно што су провинција Хбеи и компанија 'Хестил' учиниле за 'Железару Смедерево' и за Србију", рекао је премијер Вучић.

Цитирајући председника Сија, премијер Вучић је истакао да пројекат "Један појас, један пут" није више сан и срећа само кинеског народа, већ срећа свих који се на том путу налазе и да ће Србија учинити све да допринесе развоју иницијативе "Један појас, један пут".

Гувернер провинције Хбеи је захвалио премијеру Вучићу на подршци коју српска влада пружа компанијама из Кине које послују у Србији.

"Као Влада провинције Хбеи ми следимо циљ који је председник Си промовисао у иницијативи 'Један појас, један пут', а то је повезаност и глобална сарадња са нашим пријатељима. Србија је свеобухватни стратешки партнер Кине и налази се на путу свиле. То је добар оквир за сарадњу наше земље и провинције Хбеи са Србијом", истакао је гувернер Су.

Он је нагласио да га радује успешна сарадња железаре "Хестил" и "Железаре Смедерево". "Тај пројекат је добар темељ наше још боље будуће сарадње", закључио је гувернер Су Цхи.

У његову част гувернер Су и председник "Хестила" Ју приредили су и свечани ручак.

Провинција Хебеи има више од 72 милиона, а град Тангшану око 1.700.000 становника.

Кинески "Хестил" од прошле године преузео је "Железару Смедерево", а тада је најављено да ће инвестирати најмање 300 милиона евра и да ће бити задржано свих 5.000 радника.

"Хестил" је у 2016. години већ уложио 120 милиона долара у Железару и очекује у Смедереву производњу од два милиона тона у 2017.

Председник "Хестила" Ју Јонг је крајем 2016. најавио да ће групација "Хестил" у "Железару Смедерево" инвестирати још 120 милиона долара у 2017. у обнову и набавку опреме и технологије, као и да ће ове године остварити профит од 20 милиона евра.

"Хестил" је највећи произвођач челика у Азији, са годишњим производним капацитетом од 50 милиона тона, а приходи Групе у 2015. години износили су 43,7 милијарде долара.

Након састанка у Хебеи провинцији премијер и делегација Србије се такође возом враћају у Пекинг, а Вучић ће посету Кини, током које је учествовао на Форуму "Појас и пут за међународну сарадњу", завршити билатералним сусретима са премијером Ли Кећангом а затим и председником Кине Си Ђинпингом.

(РТС)

Коментари / 0

Оставите коментар