"Црни јастреб" стиже на Космет

Американци ће појачати свој војни контингент Кфора на Косову са 130 војника из авијатичарског пука и хеликоптерима "УХ-60 блекхок" /"црни јастреб"/, који се најчешће користе за разбијање демонстрација, као и у брзом транспорту људства, пише "Спутњик".

Србија 16.05.2017 | 08:00
"Црни јастреб" стиже на Космет
Наводи се да Рамуш Харадинај /некадашњи вођа терористичке ОВК/ има стотине људи под оружјем, који су реална пријетња да изазову насиље, ако им то међународно присуство својим нечињењем омогући, те напомиње да је Харадинај јавно позвао Америку да "или заврши започети посао између Косова и Србије, или ће они /Албанци/ то да ураде".

Предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун оцијенио је да би за Америку било више него ризично, и политички и у сваком другом смислу, да своје војно присуство ставе у функцију реализације политичких и стратешких великоалбанских циљева Харадинаја, и да се на тај начин сврстају као његови отворени заштитници.

Дрецун је за "Спутњик" рекао да предстоје избори на Косову, да ће бити веома јака кампања са екстремном реториком која ће се упућивати на опасне идеје као што је "велика Албанија", као и да сматра да Американци припремају своје снаге за одговор ако дође до инцидената и међуетничког насиља.

"Да ли имају у виду неке друге околности, као што је бујање радикалног ислама, или располажу неким информацијама обавештајног карактера да можда радикални исламисти, џихадисти којих је Косово препуно, планирају током изборне кампање неке акције, које су усмерене према припадницима Кфора, Еулекса и Унмика, не знам, али све то може бити разлог за долазак те америчке јединице на Космет", наводи Дрецун.

Он је оцијенио да ће Харадинају великоалбански национализам бити кључна порука у кампањи за изборе, да то може узнемирити људе који нису албанске националности, али и довести до подјела међу самим Албанцима.

"Није само реторика та која може да дестабилизује терен, већ и чињеница да су реални капацитети организоване криминалне групе Харадинаја која броји стотине људи под оружјем. То је претња која заиста може да изазове насиље, ако им то међународно присуство својим нечињењем омогући", додао је Дрецун.

Војни аналитичар Петар Војиновић рекао је да су хеликоптери "УХ-60 блекхок" које Американци довлаче на Косово они прије свега намијењени за транспорт, али и да се у кризним ситуацијама користи за разбијање демонстрација.

Амерички војници ће, како се наводи, прије доласка на Косово, гдје ће остати десет месјеци, у оквиру Кфора имати обуку у бази у Тексасу, а ангажовање додатних трупа објашњава се као дио подршке НАТО операцији и међународним напорима за изградњу мира и стабилности на Балкану.

(Срна)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

пророк

16.05.2017 06:24

И ја сам мишљења да треба завршити са Косовом!?Због Косова се растурила СФРЈ и вријеме је да се растури Косово једном заувијек!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон

16.05.2017 07:09

Србија је растурила Југославију.

Name

неутрални

16.05.2017 07:14

Само што ће неко морати растурити америчку базу Бонд Стеел на Косову. Мала ситница.

Name

ре Дон

16.05.2017 08:07

Док је таквих као што си ти биће и вуне. Само блејиш оно што су ти други убацили у главу: "Србија је крива за све!". Ето, сада више немате ништа са Србијом и... како живите у својим торовима? Видим да је ситуација у Хрватској сјајна, у ФБиХ фантастична, на "Косову" је још најбоља. Све "Швајцарска" до "Швајцарске". Једино док сте били са Србијом и нама који смо још остали Срби вам је било добро!