За дрвену "бубу" нудио милион $

Легендарну „фоклсваген бубу“, коју је дрвеним плочицама украсио пензионер из Јошавке код Челинца, овог лета нећемо имати прилику да виђамо на улицама и местима окупљања већег броја грађана, јер нажалост „бубу“ сада нема ко да вози.

Босна и Херцеговина 13.05.2017 | 17:29
За дрвену "бубу" нудио милион $
Пре нешто више од два месеца власник и творац ове јединствене лепотице Момир Бојић (76) је умро, па бригу о “буби” до појаве купца преузима супруга Нада, која нам открива да аутомобил овог лета неће крстарити околним градовима и регионом.

"Нисам возач и стара сам, а никоме другом не дам да вози. Момиру сам помагала око израде овог аута у којем је заиста уживао. Некада није могао да дочека лепо време, па је знао и зими да се провоза до суседног села", прича Нада.

У уникатном аутомобилу као сувозач често се и сама возила, а пажњу је “буба” пленила куда су год с њом ишли.

"Било је уживање ићи с тим аутом, а ишли смо до Србије, Хрватске, те веома често у Бањалуку и друге ближе градове. Сваки пут када би се појавили негде људи би питали да ли је на продају и за које паре", додаје она.

Иако је за ауто из 1975.године, које је обложено са око 21.000 храстових делова, било више понуда, Момир није желео ни по коју цену да се одрекне.



"Док још није била готова, за незавршену, добијали смо 100.000 евра. Касније је било доста понуда, а највећа је од неког Арапа који је нудио милион долара, јер је имао намеру да прави музеј аутомобила", каже Нада. По тој цени можда би “буба” и напустила своје творце и БиХ, али тај купац из Емирата је преминуо.

Идеја да на овај начин обложи ауто настала је 2005. године, а разлога зашто је изабрао „бубу“ је више. Како је говорио то је аутомобил на којем је 1972. године положио возачки испит, радио је у „Фолксвагену“, а посебан изазов је представљао захтеван облик аутомобила.

Дотерујући аутомобил Момир и Нада провели су више од годину дана, а за вожњу у овом четвороточкашу израдили су и уникатан дрвени качкет.

Дрвене дашчице којима је обложен аутомобил из Челинца, изгледају као љуске, а свака од 21.000 је занитована у лим. Све на “буби” је од дрвета, од волана, ретровизора, светала, антене, мењача, па до најситнијих детаља.

На позив организатора дрвена “буба” била је представљена и на сајму аутомобила у Есену, где је у конкуренцији скупих аутомобила пленила пажњу бројних посетилаца. Након ове посете тамошњи медији писали су о овом јединственом аутомобилу из БиХ.



Бојићи су “бубу” увек држали у возном стању, а на путевима није јој било равног аутомобила.

Ова љубимица на четири точка посвећена је супрузи Нади, која је осим у изради овог униката била и велика поршка у животу. Како је говорио Момир израда овог аутомобила коштала га је 120.000 КМ, а због  свог заводољства одолевао је бројним понудама купаца. Његова супруга каже да сада није размишљала о цени по којој би продала ауто, али када се појави неко заинтересован консултоваће се с родбином.

Музеј старина

У гаражи, осим “бубе” пажњу плене и уникатни предмети које је су Бојићи годинама сакупљали. Старе пегле, катанци, мачеви, вретена, грбови, чепови и флаше из разних деловата света само су део ове јединстве поставке, који личи на музеј.

"Намеравао је покојни супруг да на прави музеј у којем би изложио старе предмете, али није успео. Иако није спровео у дело и ту идеју, предмети које је прикупио за мене, али и друге посетиоце већ јесу као мали музеј", прича Нада поносно.

Од пројеката које није стигао да уради је још један аутомобил, а који је према замисли требао да буде у облику ракете.

(ЕуроБлиц)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

вида

13.05.2017 16:01

Е, па има у овом народу још вере у бољи живот. Само што политичаре интересује само кеш, а не народ и народне рукотворине....

ОДГОВОРИТЕ
Name

синиша благојевић

13.05.2017 17:04

Стварно је срамота да за дрвену бубу у коју је уложено 120000марака добије само 100000. Људе који његују старине је заиста мало

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.05.2017 01:56

По цему је буба старина сада?

Name

муха цц

15.05.2017 11:24

Око те бубе је било посла, то није спорно" а да је неко нудио милион € или $ је нереално, ја у ту причу не вјерујем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

16.05.2017 12:39

Ма какав милион. То су наса посла да у свему преувелицавамо. За милион долара це светски мајстори оковати десет оваквих буба. Дала би ти бубу и за двадесет хиљада марака само да неко понуди ал сумњам да има јос таквих будала. Баба само напуцава цену не би ли се неко залетио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико и Неко

16.05.2017 13:34

Зајебана баба. Није ни цудо сто је остала удовица. Требало је њу дурати. Какву она прицу има за бизнис.

Name

x5

16.05.2017 12:42

Какав милион долара. уникат јесте али не толико вриједан

ОДГОВОРИТЕ