Акцизе за редовну отплату кредита

Шефик Џаферовић (СДА), предсједавајући Представничког дома БиХ, нада се да ће до сједнице овог дома, заказане за 31. мај, бити осигурана парламентарна већина која ће прихватити сет закона о акцизама.

Босна и Херцеговина 13.05.2017 | 09:07
Акцизе за редовну отплату кредита
Џаферовић, у интервјуу "Независним новинама", тврди да се ради о важним законима и да Савјет министара и ентитетске владе треба да дају још детаљнија појашњења.

"Овај сет закона везан је за аранжман с ММФ-ом, али оно што је по мени битније је веза ових закона са средствима за путоградњу. Усвајањем акциза на гориво од 15 фенинга по литру омогућила би се уредна отплата до сада подигнутих кредита, ослободила би се и у функцију ставила нова повољна кредитна средства Европске банке за обнову и развој и других финансијских институција", казао је Џаферовић.

Додаје да, према неким процјенама, негдје око 1,7 милијарди КМ ових средстава не може бити оперативно због неусвајања закона.

"На почетку овог мандата, на примјер, Влада ФБиХ наслиједила је празну касу за путоградњу. И не само то, наслијеђен је и дуг од око 180 милиона КМ. Нису постојали никакви планови за даљу изградњу коридора 5ц. Сада, када је наслијеђени дуг враћен, када су направљене све припреме да се отворе бројна градилишта, кренула је политизација у вези са законом о акцизама", казао је Џаферовић.

Сматра да би се, како је рекао, оваквим инвестицијским циклусом практично покренула цијела економија БиХ.

"Мјерама ентитетских влада би биле заштићене најугроженије гране привреде, као што је пољопривреда, нпр. плави дизел због могућих злоупотреба, према ставу ММФ-а, не би могао бити опција, али је свакако мјерама ентитетских влада предвиђена заштита пољопривредника. Не видим, дакле, нити један разлог за неусвајање ових закона, јер се ради о општој користи за цијелу БиХ", рекао је Џаферовић.

Што се тиче захтјева посланика СНСД-а који траже његову смјену и напуштају сједнице Представничког дома када он предсједава, Џаферовић каже да то што ради СНСД је за сваку осуду и представља срамоту за ту странку.

"Ради се о злоупотреби високог парламентарног дома у најприземније политикантске сврхе. Овдје нисам ја проблем, јер је свима у БиХ и свијету јасно да је моја улога у рату била часна и да ту не постоји ни најмања мрља. Тога су свјесни и у СНСД-у, али ову ситуацију користе како би водили утакмицу са Савезом за промјене, који је власт на нивоу БиХ", рекао је он.

(БН)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Драган

13.05.2017 07:29

"Отплата до сад подигнутих кредита" па ко их је ненамјенски потрошио, зашто да их народ враћа? И опет ви исти да трошите наше паре?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.05.2017 08:21

Ста би са оних 40 милијарди неповратног кредита, сто су добили послије Дејтона??? Вјероватно их Маца појела....???

Name

дејанпд

13.05.2017 07:44

Политиканство је и ово о цему господин ратни злоцинац прица, ако је путарина у просјеку око 100КМ на регистрацији возила, а у БиХ има око милион регистрованих возила, ако је на сваки литар проданог горива посебна акциза за аутопутеве од 2011.године десет фенинга, а мјесецно се тоци милион литара горива, ако је редовна акциза око пола марке по литри горива, па јос толико осталих намета плус ПДВ, како је могуце, с обзиром како се мало улазе у путеве да сте наследили дугове и да без кредита не мозете улагати? Засто нам требају те аутоцесте, ако не моземо кроз оволике намете изградити ниста? Не мозете Ви нама просипати прицу о ММФ-у као да су они одговорни за униставање стандарда градјана и за намете на егзистенцију, није народ нико питао ни када сте правили аранзман, а у јавности сте прицали о смањењу и резовима у јавној потросњи,а не о новим захватима од градјана. Позовите на одговорност директоре и министре на свим нивоима, наплатите од њих стету, ако су плате уговорене, менадзерске, онда их исплацујте у складу са резултатима, смањите број запослених за бар 30% на свим нивоима, број слузбених возила, накнаде по два основа за исту ствар, укините непотребне агенције, комисије итд. Редукујте број Кантона или укините министарства непотребна у сваком од њих, нека буду на нивоу ентитета. Имате само на кутији цигарета, најјефтинијој 2.5КМ у будзет, замислите колико мјесецно по том основу сваки пусац допринесе будзету, па пута број пусаца!? Сведите давања у ФБИХ на ниво у РС па цете видјети устеде,а да тамо то не би просло мирно као у РС овде це све дати само да усреце Милорада да му не укину његову, понављам његову РС. Он узима хеликоптер од 15 милиона на кредит,а толико дугује пољопривреди за тамо неку прослу или претпрослу годину, сто не купи од дивиденде из јавних предузеца нпр.Николе Тесле? Аеродрома Требиње? Хидроцентрала? Фабрике цемента у Козаруси? Од концесија? Или највецег будзета предсједника на балкану укљуцујуци и дрзавне...а да то је дзепарац за хуманитарни рад насе Марије Терезе

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

13.05.2017 09:33

Све је на мјесту осим квалификације "ратни злочинац", то треба суд пресудити а не треба бити мит и измишљени разлог за СНСД опструкције.

Name

дјикан

13.05.2017 07:54

Како се Шефик брине за развој и економију и путну инфраструктуру.цццц.лудило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар Велики

13.05.2017 07:57

Фукаре ми да врацамо кредите ради васих баханалија, пуу бандо лоповска. Мутави народ цути зато га треба ј...ти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рефа

13.05.2017 08:34

Хоцемо Референдум о акцизама!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

13.05.2017 08:36

Па то је бар како само да снсд буде против одмаце сзп бити за и Проблем ријесен

ОДГОВОРИТЕ
Name

вектор

13.05.2017 08:41

Вратите сто сте до сад опљацкали, и сви кредити су одмах врацени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вага

13.05.2017 08:45

А сто ММФ не предлози смањење плата политицарима на 1500КМ? Ионако само млате празну сламу, и завадјају народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зеница

13.05.2017 08:48

Дзафере сјетим ти се најмилијих ако усвојите ово.Која си ти подгузна буха ридзобрадог то је невидјено.Треба на Вас хајку па по кратком.Ста брига болан неког за аутопут у Крајини и Западној Босни кад се никад неце возити њиме.Ма м...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.05.2017 10:15

Паника је велика у СДА мафији јер свијесни су да им је крај.ХДЗ је на кољенима (Висе и не спомињу ХДЗ вец се крију иза ХНС).Додик је бивси.Једино им преостаје какав сукоб да изазову(сто би лицно волио јер тек тад би било гање са политицарима).Од ММФа нема ниста јер ко год би гласао губи позицију на изборима.Остало им је да паламуде о изборном закону ал и ту је зид.

Name

горан

13.05.2017 09:41

Мозе бандо али када минимална плата у производњи буде барем у висини потросацке корпе а дотад поп..... Је.. вас онај ко вас изабра и Бог који вас дрзи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

синиша благојевић

13.05.2017 09:50

Усвајањем акциза на гориво од 15 фенинга је оправдавајуча,само неззнам јели то важи само за федерацију БииХ или за цијелу територију БиХ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац рс

13.05.2017 10:03

Укините своја примања па це бити пара за врацање дугова. Ви сте кредите узимали да би уредно примали астрономске плате И привилегије разних врста , а народ да вам враца СТОКО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

градјанин

13.05.2017 11:36

Засто ми отплацујемо тудје кредите..мој кредит плацам ја сам.

ОДГОВОРИТЕ