Анализа: Како је Јокановић препородио Фулам?!

Од Славише Јокановића и Фулама се пре 17 месеци очекивало да се боре за опстанак, они у суботу започињу борбу за повратак у Премијер лигу.

Фудбал 12.05.2017 | 16:00
Анализа: Како је Јокановић препородио Фулам?!
Фулам прву утакмицу плејофа игра против Рединга који са клупе води Холанђанин Јап Стам.

Форма Фулама се током сезоне мењала, али је у у последњих осам утакмица тим сакупио 20 бодова, чиме је испред Лидс Јунајтеда обезбедио место и борбу за ПЛ.

Једна од кључних ствари које је Јокановић током сезоне покушавао да уради јесте да екипи усади победнички менталитет и уверење да је оно што је најбоље за тим, најбоље и за њихове појединачне каријере.

Пре Јокановића, Мартин Јол је на клупи Фулама лета 2013. започео сезону, коју ће на клупи погнуте главе окончати његов сународник Рене Меуленестен. Фулам је на крају те сезоне, 2014. године испао из Премијер лиге.

Ангажовани су Феликс Магат и Кит Симонс у покушају да спрече даљи пад тима. После њих је дошао наш стручњак.

Иако није превише утицао на избор појачања, поклопило се да то буду добри играчи. Норвешки везњак Стефан Јохансен је једно од кључних појачања из Селтика прошле године. Уписао је осам асистенција и четири гола и један је од најбољих додавача међу играчима шест плејоф екипа. Норвежанин се сматра и везом између дефанзивца Мекдоналда и нападачки расположеног Тома Карнија.

Фулам на половини сезоне није био међу екипама које играју у плејофу. Екипа Славише Јокановића је заиграла најбоље када је било најпотребније, али је целу сезону одиграла нападачки.

То показује и 85 голова у мрежама ривала по чему су уз Њукасл најефикаснији у Чемпионшипу. Највише су шутирали према голу противника (15.4 ударца по утакмици), на поседу лопте би им честитала и Барса (59 одсто), најпрецизније су додавали лопту и готово три четвртине голова дали из игре.

Британски Скај Спорт Јокановићеву игру назива комбинацијом стила игре из Србије и Шпаније - енергично, са много додавања и одбрамбени играчи који "знају са лоптом". Британци успех Фулама приписују и Јокановим помоћницима Хавијеру Переири и Алберту Ескобару који су са њим сарађивали у Шпанији.

Марко Ћесарини је задужен за физичку спрему екипе и радио је у Вотфорду када је Вотфорд улазио у Премијер лигу. Клуб је на Јокановићев захтев уложио и неколико милиона фунти у тренинг центар и квалитет терена што је играчима такође значило.

Јокановић је у неколико наврата поновио да нема чаробни штапић, према играчима се поставио као ауторитет али је имао и помоћ Скота Паркера. Паркер је као ветеран од 36 година био током сезоне веза између менаџера и тима. Иако је већи део сезоне провео повређен, извесно је задовољан чињеницом да је капитен екипе која има шансе да следеће године игра у елитном друштву.

На том путу им за почетак стоји Рединг. Фулам је крајем јануара изгубио са 1:0, меч је крајем децембра прекинут због магле при резултату 0:0, а почетком децембра је Фулам разбио трећепласирани тим Чемпионшипа са 5:0.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар