Кајнакове поруке провокативне

Замјеник премијера Републике Турске Веyси Каyнак поручио је данас на свечаном отворењу Цареве џамије у Фочи да његова земља настоји помоћи очувању мира и стабилности у Босни и Херцеговини.

Босна и Херцеговина 12.05.2017 | 15:03
Кајнакове поруке провокативне
Након посјете Сарајеву, замјеник турског премијера Каyнак је допутовао у Фочу и присуствовао свечаности отворења Цареве џамије, која је у рату порушена, а чију је завршну фазу изградње финансирала Турска агенција за међународну сарадњу и координацију (ТИКА).

Подсјећајући да су "наши преци на овим просторима живјели око 500 година", Каyнак је рекао да како је у вријеме владавине Османског царства на подручју БиХ владала правда и није било задирања у вјерски живот или културу, традицију и обичаје немуслимана.

"Слободно могу рећи да је ово један од важнијих предјела гдје је владало Османско царство", казао је Каyнак.

На самом почетку обраћања присјетио се и првог предсједника Предсједништва РБиХ Алије Изетбеговића и његових ријечи да када год би одлазио у посјете негдје на Запад, није одлазио погнуте главе јер, како је говорио, “нисмо ми убијали дјецу, и нисмо скрнавили богомоље“.

Каyнак је изразио задовољство чињеницом да је и ову џамију - Цареву, дао саградити један од султана, у овом случају султан Бајазид. Подсјетио је да је "срушена од стране људи који нису могли да то гледају".

"Желим рећи да ми је драго да сам са вама данас овдје. Драги Босанци и Херцеговци, драги Фочаци, желим рећи да нам је у овом свијету, у којем данас живимо потребно више људи попут Алије Изетбеговића. Алија Изетбеговић није био само ваш предсједник, он је био и наш јунак. Политику, морал, правду и закон водио је на најбољи могући начин", рекао је Каyнак. 

Према његовим ријечима, Алија Изетбеговић је био и државник, мислилац и вођа, а најважнија од свега тога је чињеница да је био веома скроман човјек.

"Желим подсјетити на његове ријечи војницима: 'Знам када крену да нас нападну они ће убијати и нашу дјецу, али ви немојте никада тако поступити, не убијате њихову дјецу. Наравно неће стати на томе, нападат ће наше мајке и сестре'", казао је Каyнак подсјећајући на ријечи Алије Изетбеговића.

Ти дани су иза нас, како је казао, данас у БиХ влада мир.

"Ми као Влада Репулике Турске настојимо да помогнемо очување мира у БиХ. Градимо све споменике путем агенције ТИКА, путем Генералне дирекције вакуфа Републике Турске. Тренутно у БиХ ТИКА у овом тренутку реализира око 47 пројеката. Међу тим пројектима трудимо се да радимо и друге пројекте, рестаурације, едукације, образовања", казао је Каyнак.

Трудит ће се, истакао је, да буду и у Сарајеву, Фочи, Мостару, Сребреници, било гдје то буде требало. Пренио је и поздраве турског предсједника Рецепа Таyyипа Ердогана.

(Н1)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Дон

12.05.2017 14:49

Све је истина шта је дотични господин рекао, све остало су јефтини и безвезни српски митови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре дон

14.05.2017 15:04

Шта ће друго злотвор причати да би оправдао сва злодјела у вријеме окупације ових простора. Колико новца је Турска донирала за обнову цркве у Трнову коју су срушиле и запалиле хорде злотвора, а мјесног свештеника Неђељка Поповића, убили и бацили у Годињским барама? Зна ли овај, колико је још увијек порушених српских кућа и других објеката на територији федерације бих, које су и данас исте онакве, какве су биле кад их је злотвор срушио и попалио. И нико их не обнавља, јер им Срби тамо не требају. Да су требали не би их убијали и прогонили.

Name

нн

12.05.2017 15:07

Провокативне него шта, нико не реагује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ребаланс

12.05.2017 16:09

Изгледа дотични није информисан или он намјерно заборавља период присилне исламизације у вријеме османлија, данак у крви итд. А што се тиче страдања не тако давно срби подриња а и шире страдаше од усташког "цвијећа" па и то заборавише ал има ко није.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

12.05.2017 16:14

Овај би да дарује мир нама а нису способни у својој држави успоставити мир деценијама. И сад гине њихов народ и војска у курдскпм дијелу скоро свакодневно. Пустите нас ваших брига лакше ћемо наћи мир.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кад људи изгубе компас

12.05.2017 20:49

Вас коментарје на правом мјесту а госпдин је показао тако незнање да би му дијете из првог разреда завидјело.

Name

Каните Се

12.05.2017 17:14

Цркву дизес у славу и цаст богу. Дзамију дизес у славу и цаст алаху. Каните се политиканства и завадјања народа а све у име бога ако мислите добро овоме напаценом народу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каните Се

12.05.2017 17:14

Цркву дизес у славу и цаст богу. Дзамију дизес у славу и цаст алаху. Каните се политиканства и завадјања народа а све у име бога ако мислите добро овоме напаценом народу

ОДГОВОРИТЕ
Name

иво андриц

12.05.2017 20:37

Требало му је коју књигу од андрица поклонити пред полазак... рецимо на дрини цуприја... хаххахаа

ОДГОВОРИТЕ
Name

КК

12.05.2017 20:58

Да није тузно било би смијесно али господин је побркао лонцице .Како реце један Турцин својиј кцерки а мојој комсиници . Сто даље од Турака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требава

13.05.2017 07:16

Чега се паметан стиди,будала се тиме поноси.

ОДГОВОРИТЕ