Ровито стање на Балкану

Босна и Херцеговина треба искористити побједу Емануела Макрона у Француској и вјероватни даљњи останак Ангеле Меркел на власти како би Европу навела да се врати својим обавезама и помогне у коначном обликовању функционалне државе.  Европска унија има моћи које коначно поново треба почети користити не само у БиХ него и на Балкану. Јер, без мирног Балкана нема мирне Европе, сматра некадашњи високи представник за БиХ Педи Ешдаун.

Босна и Херцеговина 12.05.2017 | 10:37
Ровито стање на Балкану
У разговору за „Дневни аваз" он упозорава да је стање на Балкану све ровитије и да се мора искористити француско-њемачка осовина за рјешавање проблема у овом региону.

- Није проблем у Дејтону. Њему је рок трајања прошао То је давно иза нас. Прича о Дејтону 2, једноставно, није потребна. У Европи се појављују неки који причају о новој берлинској конференцији. Категорички сам против тога, а и не мислим да би се ново цртање граница у Европи уопште и могло десити. Ми, Европљани, имамо инструменте, само их требамо почети користити - каже Ешдаун.

Наглашава да би могао свашта приговорити неспособним бх. политичарима, али је његова оштрица незадовољства, ипак, усмјерена на институције ЕУ и, посебно, бившу високу представницу за спољну политику и сигурност Кетрин Ештон. Она није искористила механизме које је имала на располагању како би ствари у БиХ ишле својим природним током.

- Нико не говори о бонским овластима. Оне требају бити на располагању само у крајњој нужди. Немар ЕУ довео је до продубљења проблема на Балкану. Сви су мислили да ћемо проблеме имати на Косову, али се види да су Македонија и БиХ буре барута на Балкану. У вашој земљи ЕУ има толико инструмената моћи, али их не користи, и то се мора промијенити. Стање у Европи након избора у Аустрији, Холандији, Француској, ускоро и у Њемачкој, иза нас остављају један период несигурности и вријеме је да се ЕУ врати на Балкан и среди стање - истиче бивши високи представник.

Он очекује да би се неке конкретне активности на том плану могле видјети већ најесен ове године.

- Не мислим да ће се чекати исход избора за Европски парламент крајем 2019., радиће се много брже. Вјерујем да ће тако бити - прецизира некадашњи високи представник.

Он се нада и да ће се Берлину и Паризу прикључити Лондон и Хаг. Британска влада могла би „компензовати" Брекзит јачом сарадњом са ЕУ на плану сигурности и спољне политике, а у свему је потребна холандска одлучност и прецизност.

- Када се све то склопи, а све упућује на такав развој догађаја, конференција о Балкану наредне године у Лондону била би заокружен процес на процес на којем ће се ставити печат и на даљњи ток региона који је протеклих више од стотину година преокупирао пажњу Европе и свијета ратовима и нестабилностима. Могли бисмо се, и дакле, надати мирнијем раздобљу - закључује Ешдаун.

(Фена)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Ацо

12.05.2017 08:43

Е мој Педи.С оваквим народом неписменим,никада се ми будала од политицара нецемо рјесити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

12.05.2017 08:52

Е само још ти фалиш...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар страшни

12.05.2017 09:45

Зар је овај метузалем зив.

Name

мм

12.05.2017 10:43

Јест,нажалост.

Name

Којо

12.05.2017 08:53

Сте је ово?Ратни злоцинци,али они прави,масовно се врацају на мјесто злоцина ових дана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

12.05.2017 09:01

Убице се увијек врацају на мјесто злоцина!

Name

асдауон долази

12.05.2017 09:03

Врати се јаране народ БИХ те радо прима да оцистиц БИХ од смеца политицког,националистицког.

Name

Xyз

12.05.2017 09:46

Потпуно реалан цовјек,друго је то сто некоме не одговара реалност И истина.

Name

мм

12.05.2017 10:44

Може се вратити ал му је мијесто тамо гдје је друге слао и обилазио,матора мрцина.

Name

Пикси

12.05.2017 09:29

Зар он није давно рекао и урадио највеће глупости у свом мандату високог представника за БиХ. Откуд он сада са некаквим добрим намјерама. Што није правио благостање док је могао. Јасно је да је добро дјело направио када је купио кућу на Јабланичком језеру па би мало дошао да нам опет соли памет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Војкан

12.05.2017 14:54

Пусти цовјека да заврси посао