Борба за власт на Емирејтсу!

Венгер први пут има опозицију, ко ће доводити играче у Арсенал?! Иван Газидис тврди да све ради из најбоље намере.

Фудбал 12.05.2017 | 14:00
Борба за власт на Емирејтсу!
Навијачи чекају дефинитивну одлуку Арсена Венгера о његовом потенцијалном останку на Емирејтсу. Управа као да се припрема за Венгерово - да. Извршни директор Иван Газидис припрема терен. Јер колико год да би одлазак актуелног шефа струке био ризичан, због чега уосталом ни у врхушки лондонског клуба нису сигурни да је растанак најбоље решење, толико је и јасно да нешто мора да се мења.

Трансфер политика можда? Добрано се испромашивао француски стратег последњих година. Газидис је тако оценио да би разочаравајућа сезона морала да послужи као “катализатор промена“. Шеф струке, објашњава Газидис, морао би да има већу подршку уз себе.

Газдисове речи Венгер очигледно није схватио као добронамерне, већ као ускраћивање његових ингеренција, па са осетном дозом срџбе коментарише идеју о именовању спортског илити директора фудбала који би помагао шефу струке.

“Не знам шта значи то директор фудбала? Да ли ће тај неко да ми стоји на путу и говори да ли да лопта иде лево или десно? Не разумем и никад нисам разумео. Жао ми је, али нисам спреман да говорим о томе. Ја сам менаџер фудбалског клуба Арсенал и док је тако ја ћу да одлучујем о томе шта се дешава у стручном делу. И то је то“, јасан је Француз, који није навикао на опозицију у Лондону.

Газидис тврди да му није ни намера да ограничава тренера, већ да му олакша и помогне тамо где је овај слабији. Рецимо, да му помогне око нових технологија које су постале врло важне у фудбалској игри. И не само то, Венгеру тренутно рачуне полажу не само тренери, већ и економи, радници који се брину о клупским просторијама... Све то, сматраГазидис, шефу струке одвлачи пажњу са терена.

Међутим, чињеница је да се спортски директор не би бавио само “хендловањем“ свакодневних клупских послова, већ да би се и те како питао кад су појачања у питању.Газидисова жеља је да Венгеровом помоћнику Стиву Болду придода сарадника - неког бившег, познатог играча Арсенала. Потребно је такође пронаћи и новог директора академије, јер је то место упражњено од фебруара када је Андрис Јонкер отишао у Волфзбург.

Све то лепо звучи, али све то Венгеру мирише на ограничавање његових слобода. Навикао се он на потпуну самосталност у раду.

“Када не иде ја сам крив. И то је довољно тешко. Да будеш окривљен због одлука које си донео. Не могу ни да замислим да ми неко доведе играча кога ни не познајем. Није ми се то дешавало. Знам да има тренера које занима само да воде екипу и срећни су са тим, али ја нисам такав и не могу сад да се мењам. Знам ко сам. А мислим и да после 40 година рада на топ нивоу доста знам о овој игри“.

Сва та нова технологија, а Газидис је њен велики заговорник, још једна је ствар која пара уши сада већ старомодном Венгеру (мада је он на свом врхунцу био веома расположен за новотарије).

“Можда ће доћи време када тренери више неће бити специјалисти за фудбалску игру. Можда ће имати довољно компјутера око себе, да све анализирају, ураде уместо њега, па ће он после утакмице да притисне дугме и да се појави план за следећу. Можда ће и навијачи путем интернета да на полувремену гласају за измене. Можда. Али не код мене“, категорички ћеВенгер.

Ближи му се крај. Зна и он то. Само мисли да је заслужио да те последње дане у Арсеналу, били они већ ове или следеће сезоне, проведе као и ових претходних 20 година.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар