Чеку, Тачи, Халити иду пред суд?

Пред Специјалним судом за ратне злочине, за које се сумња да су их починили припадници бивше терористичке ОВК, као и за трговину људским органима, могли би се појавити многи актуелни представници институција самопроглашеног Косова, потврђено је Срни у Косовској полицијској служби.

Србија 10.05.2017 | 20:16
Чеку, Тачи, Халити иду пред суд?
Под сумњом да је лично починио ратни злочин и да није спријечио да ратни злочини буду учињени, на оптуженичкој клупи први би требало да се нађе некадашњи командант Главног штаба терористичке ОВК Агим Чеку. Уз Чекуа, на списку се налази један од команданата терористичке ОВК Азем Суља.

Према информацијама из полиције, Хашим Тачи би могао да одговара по политичкој линији, али не као директни учесник или извршилац ратних злочина, зато што је постао високи представник терористичке ОВК тек након преговора у Рамбујеу.

Тачијев близак сарадник Џавит Халити могао би да одговара јер је у вријеме чињења злочина био одговоран за везу са крилом терористичке ОВК у Албанији и тамошњим центрима за обуку.

Истражитељи су пронашли довољно доказа о одговорности команданта терористичке ОВК задуженог за здравствену заштиту у Главном штабу ОВК Шаипа Мује. На списку се налази и Ајваз Бериша, актуелни конзул самопроглашеног Косова у Франкфурту.

Он је у вријеме сукоба на Косову био командант специјалних јединица терористичке ОВК. Кадри Весељи, као један од најутицајнијих команданата у бившој ОВК, могао би да одговара уколико Специјални суд претходно утврди одговорност Хашима Тачија. Умјесто Рамуша Харадинаја, на оптуженичкој клупи ће се наћи његов брат Даут Харадинај.

Оптужница га терети за иста кривична дјела за која српске власти оптужују његовог брата Рамуша, а ријеч је о злочинима почињеним у рејону Ђаковице и Дечана, у зони Метохија /Дукађини/, у којој су припадници терористичке ОВК били под командом браће Харадинај. На списку се налазе и Бљерим Кучи и Љах Брахимај, као и бивши командант ОВК за регион Малишева Фатмир Лимај.

Из полиције су навели да се на списку осумњичених налазе имена још десетак високих официра Косовских безбједносних снага, који су познати истражитељима које је предводио Клинт Вилијамсон.

Занимљиво је да на списку осумњичених нема чланова Демократског савеза Косова /ДСК/, чији је предсједник у вријеме сукоба био Ибрахим Ругова. Садашњем предсједнику ДСК-а Иса Мустафи, посланици су данас изгласали неповјерење и смијенили га са функције премијера самопроглашеног Косова.

Према наводима из Косовске полицијске службе, најкасније за мјесец дана почеће процес привођења осумњичених, а полиција је спремна да у сарадњи са КФОР-ом и Еулексом одговори на могућ дестабилизацију безбједносне ситуације на Космету. 

Извор: Агенције

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

1. АПРИЛ

10.05.2017 18:51

Па овакву шалу нисам одавно прочитао ко њих да ухапси полиција на косову??? Њима не може и не смије нико ништа они су Богови на Косову. Дај боже да од тога ишта буде али не вијерујем показаће вријеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миливоје

10.05.2017 20:17

Никада они неће стићи да одговарају за своје злочине док их штите УК, САД, ФРанцуска и Њемачка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цица

10.05.2017 20:30

То је требало прије ресавати,по угледу на МОСАД,сто је радио са презивјелим нацистима(злцинцима ).Злоцинци ниста друго и не заслузују...

Name

Ма каки

10.05.2017 20:50

Ма кави.Харадинај иде за француског министра.Да не би имао дусевне боли од Срба.Ха,ха,ха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соко

11.05.2017 02:06

Никакво цудо сто су на слободи а и и БиХ није ниста боље зликовци узивају и БиХ ИМА своје Тације и Харадинаје и Нико ниста не предузима примјер Насер ориц дудаковица и пуно Јос доказани злоцинци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

11.05.2017 02:10

Öд прилику ЕУ и Америка наградјује све оне који су направила злоцине сто веци злоцине веца награда примјер имамо и у БиХ Јос слободно ходају кољаци такозване армије бих.

ОДГОВОРИТЕ