ФИБА-ина ЛШ промијенила формат такмичења!

Кошаркашка Лига шампиона променила је формат и од следеће сезоне ће имати 32 уместо 40 клубова, саопштено је из ФИБА.

Кошарка 10.05.2017 | 10:00
ФИБА-ина ЛШ промијенила формат такмичења!
Директан пласман у Лигу шампиона обезбедиће 24 клуба, док ће осам доћи из квалификација.

Регуларни део сезоне имаће четири групе са по осам тимова, а најбоља четири из сваке ће се пласирати у осмину финала.

Петопласирани и шестопласирани тимови из сваке групе имаће прилику да такмичење наставе у Фиба Европа купу.

ФИБА је усвојила и нови правилник, по ком ће свака екипа у саставу морати да има петорицу домаћих кошаркаша.

Групна фаза ФИБА Лиге шампиона почеће 10. октобра и трајаће до 7. фебруара.

Осмина финала и четвртфинале играће се на две утакмице, а потом следи фајнал-фор, који ће се одржати од 4. до 6. маја.

Кошаркашка Лига шампиона удвостручила је наградни фонд у односу на прошлу сезону и у предстојећој ће бити милион евра.

Србију су у првом издању Лиге шампиона представљали Партизан и Мега Лекс, а још није познато који клубови ће чинити то такмичење предстојеће сезоне.

Само осам дана по окончању првог циклуса ФИБА Лиге шампиона (тријумфовала је шпанска екипа Иберостар Тенерифе), европска "кућа кошарке" саопштила је како ће то такмичење изгледати од јесени.

Најважнија промена тиче се формата такмичења, уводи се и минимална квота домаћих играча у сваком тиму, а наградни фонд биће увећан.

Прве сезоне је групну фазу Лиге шампиона играло 40 клубова, како би се "удомили" сви они који су касно одустали од Еврокупа, углавном под притиском националних савеза, као што је био случај са Партизаном.

У сезони 2017/18 ће у главном делу такмичења учествовати 32 тима, од тога 24 директно и осам из квалификација, што ће поједноставити цео систем даљег напредовања.

Из четири групе од по осам тимова, најбоља четири пласираће се у осмину финала, док ће пети и шести на табели бити прикључени ФИБА Европа купу. Осмина и четвртфинале играће се у две утакмице, а потом следи Фајнал фор (4-6. маја).

Сваки тим биће обавезан да међу 11 или 12 играча на одређеној утакмици уврсти најмање петорицу који су између 12. и 20. године живота провели бар три сезоне у земљи из које долази тај клуб.

Мечеви групне фазе (14 кола) играће се уторком и средом, почев од 10. октобра, уз двонедељну паузу у новембру због новоуведених квалификација за Светски куп 2019, као и месец дана предаха у фебруару, такође због квалификација, али и завршнице националних купова.

ФИБА је у саопштењу навела да ће премија освајачу Лиге шампиона бити дуплирана и да ће најбољем клубу на крају такмичења припасти "округло" милион евра.

Остаје да се види како ће се овог лета попунити "редови" ФИБА Лиге шампиона, јер су неке важне земље и клубови најавили да ће сада дати предност Еврокупу, који организује ривалска компанија ЕКА.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар