Француска бира предсједника

У Француској су јутрос у 8. 00 отворена бирачка места на којима ће 47 милиона Француза у другом кругу председничких избора одлучивати о новом шефу државе.

Свијет 07.05.2017 | 10:07
Француска бира предсједника
Председник се у Француској бира непосредним гласањем, а данас ће гласачи бирати између центристе и проевропског кандидата Емануела Макрона и радикалне десничарке Марин Ле Пен.

Председнички избори у Француској могли би да буду одлучујући за будуц́ност Европе, наводи АП.

Последња истраживања јавног мњења дају предност Макрону који би победио са око 62 одсто гласова, док би Марин Ле Пен добила око 38 одсто.

Иначе, француски председник Франсоа Оланд обећао је да ће дати одговор на хакерске нападе који су погодили кампању кандидата Макрона, дан уочи избора у Француској.

Из Макроновог изборног штаба је раније саопштено да је био мета "великог и координисаног" хакерског напада будући да су на интернету објављени процурели документи.

Изборна комисија Француске је осудила напад хакера, те упозорила медије и јавност да ширење таквих информација може довести до кривичних пријава.

После првог круга избора одржаних 23. априла, бројни политичари у Француској и иностранству, угледни спортисти и представници културе позвали су Французе да гласају за Макрона страхујући од негативних последица растућег популизма после одлуке Велике Британије да изађе из чланства у Европској унији и доласка Доналда Трампа на власт у САД.



По оцени аналитичара, Макрон, који није ни левичар ни десничар, ужива подршку обе политичке опције. Одлазећи председник Франсоа Оланд поновио је подршку центристи, као и део одлазеће социјалистичке владе, укључујући премијера Бернара Казнева, министра одбране Жан-Ив Ле Дрина, а подржава га и поражени кандидат деснице Франсоа Фијон.

Центриста Макрон, рођен 1977. године, до скора је био непознат широј политичкој јавности. Био је министар економије у влади социјалистичког председника Франсоа Оланда а у августу 2016. поднео је оставку да би основао свој центристички "Покрет" (Ен Марцхе).

На међународном плану Макрона је поред Немачке и Европске уније, подржао и бивши председник САД Барак Обама.

Марин Ле Пен (48) која је дан после првог круга рекла да привремено напушта место председника странке Национални фронт, најавила је између два круга избора да би за премијера поставила суверенисту Николу Дипон-Ењана, који је у првом кругу освојио 4,7 одсто гласова.

Кандидаткиња екстремне деснице поновила је своје антиевропске ставове и додала да би у случају победе преговарала с Бриселом и потом организовала референдум о останку или изласку Француске из Европске уније.

Марин Ле Пен, која се кандидовала за председничке изборе и 2012. када је заузела треће место, рекла је и да се залаже за излазак из зоне евра као и за ограничену имиграцију.

Изборе обезбеђује 50.000 полицајаца и жандарма, међу којима 12.000 на подручју Париза.

Први званични резултати биће доступно по заварању биралишта у 20.00. Избори су почели јуче у прекоморским француским територијама.

Шеф државе се бира за мандат од пет година, који може само једном да се понови.

Ово су први председнички избори у Француској у време ванредног стања које је уведено пре више од две године, после терористичких напада у Паризу у јануару 2015. године. Тензије су додатно порасле и због напада који се догодио у Паризу два дана пре првог круга председничких избора.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Драгутин

07.05.2017 10:37

Срби подржимо Марин Ле Пен за председника Француске,јер она је наш доказани и најискренији пријатељ на Балкану!!!

ОДГОВОРИТЕ