Турски агенти преплавили БиХ

Безбједносне структуре у Републици Српској биљеже појачану активност турских обавјештајних служби у БиХ, пише данашњи "Еуроблиц".

Босна и Херцеговина 06.05.2017 | 15:19
Турски агенти преплавили БиХ
Извори листа наводе да су безбједњаци у Републици Српској утврдили све веће присуство турских обавјештајаца на овим просторима.

Саговорници "Еуроблица" тврде да су активности турских обавјештајних служби углавном фокусиране на Федерацију БиХ /ФБиХ/ "гдје постоје прилично јаке индиције да се значајан број људи из бошњачког невладиног сектора, али и познатих политичких и јавних личности налази под њиховим утицајем".

Некадашњи високи функционер служби државне безбједности СФРЈ и Србије Божидар Спасић рекао је да је неколико стотина Бошњака, који су данас запослени у безбједносним службама на нивоу БиХ и у ФБиХ, прошло обуку у обавјештајним центрима у Турској.

Спасић је истакао да је у већим градовима у ФБиХ, као што су Сарајево, Зеница и Тузла, изузетно активна турска обавјештајна служба познатија под скраћеницом МИТ.

"Српске безбједносне агенције су још у вријеме када сам био активан у служби дошле до података да је у обавјештајним центрима МИТ-а у Анкари боравило неколико стотина активиста и припадника обавјештајно-безбједносних служби из ФБиХ. То су људи који данас активно раде за турске интересе у БиХ", објаснио је Спасић.

Спасић је додао да је посебан проблем у томе што у БиХ не постоји организован контраобавјештајни рад агенција које су задужене за сузбијање агресивног дјеловања страних обавјештајаца.

Према његовим ријечима, Обавјештајно-безбједносна агенција /ОБА/ БиХ је састављена од припадника три народа који не вјерују једни другима и често дјелују управо за туђе интересе.

"Осим Турских, у БиХ су изузетно активне и тајне службе бројних других земаља. Неке, прилично озбиљне процене, говоре да земљом тренутно вршља најмање 5.000 страних агената", рекао је Спасић.

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић каже да се резултати дугогодишњег рада турских обавјештајаца у БиХ најбоље могу видјети у огромној подршци коју Турска ужива код бошњачких политичара и највећег дијела јавности у ФБиХ.

(Блиц)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

блбл

06.05.2017 13:39

Хаха Сви знамо да постоји најмање један милион дрзављана БиХ који раде против своје дрзаве а у корист једне стране дрзаве па ман не могу ниста.Тако да пар стотина које ви помињете је само кап у мору издајника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@библ

06.05.2017 14:36

Могу се они Босни само сагети... ;-)

Name

реблбл

06.05.2017 14:41

Ако си мислио на милион Срба, треба да знаш да 99% њих баш и не осјећају бих као своју државу. А то да вам, некима тамо, који још увијек немате стални идентитет, не могу ништа, мораш знати да вам тај милион жели угодан живот на то 23% што ви зовете држава. Далеко вам кућа и оставите нас на миру.

Name

Ре:реблбл

06.05.2017 15:30

Ако си ти мислио да територија БиХ,дакле 100% своје површине не припада свим народима који ту живе гадно си се преварио. Пљувачима попут тебе није мјесто на мрежама, прихвати се крампе и лопате и ради шта корисно. И у моје име не говори.

Name

Блебетало

06.05.2017 16:31

Лако је док појединци лажу, али када скоро читави народи лажу онда је то проблем. Тако вјероватно мора бити јер треба доказати "вјековну традицију" новокомпонованих држава и новокомпонованих народа. Када вежу заставе, када са својим истомишљеницима чине злочине по читавој бившој држави (посебно Јасеновац) и нападају силну Русију на Стаљинграду, тада пишу своју крваву историју. Тај милион који спомиње неко блебетало (блбл) је увијек имало и имат ће своју државу, свој народ и своју историју. Ви да нисте давно издали своју вјеру и свој народ, данас би другачије причали и размишљали.

Name

какимисе

06.05.2017 20:10

лаку ноћ србадијо

Name

Др

06.05.2017 21:18

Хахаха ЦУЈ ГАЛИЈАСЕВИЦ хајхахаха циркус

Name

Реално

06.05.2017 13:56

Свака цаст за господина Спасица мозда је ово и реална изјава ал овај галијасевиц је исто Бакиров плаценик ал народ то незна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.05.2017 20:58

Сад знаци Турци нападају, вец 20 година неко напада а никако да нападне

Name

Карадоз

06.05.2017 14:23

Јел то јавио Галијасевиц или Лазански. Инаце Турске агенте це те лаХко препознати по фесовима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош Обилић

06.05.2017 16:25

Није јавио ни један од њих, али је јавна тајна да АИД, Шеве и иранска обавјештајна служба ни након Дејтона нису престале са радом, а турски обавјештајци су им само појачање. У прљавим намјерама неће им ни они помоћи, са јачим се не треба качити.

Name

М. М.

10.05.2017 13:50

Боље било да се бавите економијом и морате схватите колико сте дузни пå глави сваког градјанина. Размислите и да морате да зивите од свог рада а не да узимате кредите. Ко це вам врацати дуг. нове генерације васи унуцади који су родјени или који це се родити. Јако се способни да прицате о примитивизму о онима другима, да их вриједјате и да сматрате да сте бољи. Размислите и сто прије схватите бице вам боље и онима другима. Баy, год лацк!!!!!!

Name

Марко

06.05.2017 18:23

Силајџића, Ганића и Комшића уклонити из јавног живота потпуно и заувијек!!! Остали су релативно нормални, или се могу дозвати у памет!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

07.05.2017 09:36

Е имају и шта шпијунирати. Јад и чемер на све стране.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗивиБн

07.05.2017 21:32

Како је народ почео да одлази из државе до 2019-те године остаце само политичари и ти такозвани страни шпијуни.

ОДГОВОРИТЕ