Грађани су попут претис лонца

Економска аналитичарка Светлана Ценић упозорила је у Дневнику ТВ1 да ће пад прихода за 3,5 милијарди КМ у Републици Српској имати озбиљне посљедице по привреду, али и да ће негативно утицати на запосленост, као и на инвестиције. Каже да је опасно, не због тога што ћуте, па се никакве промјене не дешавају, него што ври као у "претис лонцу". Када експлодира, онда нико то, по њеним ријечима, неће моћи да контролише.  

Република Српска 05.05.2017 | 22:58
Грађани су попут претис лонца
"Индустријска основа у ФБиХ је боља. Лакше ће преживјети и нема један центар моћи. У РС не постоје велике фирме попут ХИФА-е или АСА Превента. Пад прихода од 3,5 милијарди КМ у РС значиће привредни пад. Банкари се боре за исте клијенте, нема великог пословања, а већи намети значе и већу сиву економију, нема инвестиција", истиче, између осталог, Ценић.

Она наглашава да се пад прихода генерално у БиХ дешава послије громогласно најављиване реформске агенде, те громогласним најавама о растерећењу привреде, флексибилности и покретности радне снаге. 

Мишљења је да предсједник РС Милорад Додик не зна шта ради.

"Садашња ситуација је као пред судњи дан - ко ће још шта узети, како се чупати и како се вадити", истиче она.

То се, каже, види и на основу референдума, те прича о независности РС, након чега је услиједило Додиково писмо Савјету безбједности УН-а, у којем је навео како РС не жели осамостаљење.

Напомиње да се преврат десио након посјете предсједника РС Русији. Но, на упит да ли је Русија та која контролише Додика, Ценић одговара да би предсједник РС волио да је то тако. 

"Русија нема миљенике, него само своје сталне интересе. То је случај и са осталим земљама, које овдје имају миљенике само толико колико им се они уклапају у њихове интересе. Заиста се чудим Босанцима и Херцеговцима који једним оком гледају у Турску, Русију, Њемачку, Србију или Хрватску. Упадамо у шахт, а чињеница да нас ови међународни стално поправљају, а ми све гори, показује да нешто није у реду", наводи Ценић.

Садашње стање резултат је љености и неспособности, удружених са недостатком воље, због чега је и будућност лоша.

"Онај ко иде линијом мањег отпора има одсуство добре воље, знања, способности, јер је најлакше помицати проблем у будућност. Најлакше је дићи кредит и подићи намете", упозорава Ценић.

Индолентност људи у БиХ, тврди, може бити и опасна. 

"Опасно је, не због тога што ћуте, па се никакве промјене не дешавају. Када се на овако стравичне ствари ћути, то значи да када експлодира, онда нико то неће моћи да контролише", упозорава она.

То је, додаје, попут претис лонца, јер ће он експлодирати ако му не попуштате вентил. 

"Овдје нико не попушта вентил. Када експлодира, бојим се да више неће бити испред институција, него да ће свако јурити свог политичара јурити по улици", истиче Ценић.

Попут случаја са високом фумкционерком ХДЗ-а БиХ Борјаном Кришто?

"Чујем да руководство ХДЗ-а има проблем са изласком ван неке своје мале територије, што мислим да њих треба да забрине и да је ово вријеме 'опусти и попусти'. Мислим да ни ово што инсистирају на оваквој промјени изборног закона неће бити оно 'ми вама чинимо, ми вас бранимо'. Бојим се да ће направити још већи притисак у том претис лонцу, да ће бити контрапродуктивно", сматра Ценић.

Осврнула се и на одлуку Владе РС о продаји компанији ''Израел инвестмент група'' 64,9 посто акција основног капитала акционарског друштва Рудници жељезне руде ''Љубија'' Приједор, оцијенивши да се ради о страначким приватним интересима.

"Наводна израелска компанија регистрована је у Доминиканској Републици, у кварту гдје су регистроване готово све компаније за прање новца. Осим тога, образложење министра привреде је да они узимају оно што не вриједи. Ко је луд да уложи милионе у оно што не вриједи? Он је за психијатрију, а не за пословни сектор", упозорава Ценић.

Што се тиче проблема хрватског концерна "Агрокор" и посљедица по БиХ, ова економска аналитичарка истиче да представници ентитета заједно са Савјетом министара БиХ морају спријечити одлив новца. 

(Вијести)

Коментари / 39

Оставите коментар
Name

аџенда

05.05.2017 21:08

Нећемо шале дочекати да експлодира. ММФ је регулациони вентил. Знају они добро како ће притисак одржавати на нивоу који им је потребан. Увјежбали су се до сад. Много привреда су они разваили, нисмо им ми први. А ни последњи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

05.05.2017 21:32

Баш тако,дуго ћемо се ми још кувати,док се не укочимо као кувана нога,ако већ и нисмо.

Name

Др

05.05.2017 21:37

Све сто си изјавила потписујем увек си бјила искрена залосно за ове политицаре да не разиумију о цему прицас стета је огромна. Они уствари трце у загрљај оних кои их највисе гуле

Name

ријалити

05.05.2017 23:18

Има још један вентил, а то је пребјег са ових простора. Тако се никад неће оформити критична маса која би требала да свргава овај олош.

Name

075

06.05.2017 05:55

Ни у Ф.БиХ није много боље! Нпр. из Тузле,Лукавца посебно су на хиљаде људи који раде за УС војску у :Ираку,Афганистану,Кувајту, и шаљу огроман новац у Тузлански кантон!Без тих дознака Тузлански кантон би био "мртав"!!

Name

Борац рс

06.05.2017 10:19

Претис увелико прокуво, ко је у прилици да бези из овог пакла сретан је. Нема ни једног позитивног елемента да се надамо бољем. Ми за премијерку изабрали дворску луду а имамо господју Цениц.

Name

кукумавка

08.05.2017 12:48

Што прије тај лонац експлидирабиће нам боље зато треба све учинити да се не добије транша да се мртвац оживљава и лоповлук и мржња према српском народу сервисира.

Name

МИЛЕ

05.05.2017 21:13

МА НЕ ЛУПАЈ ЦЕНИЋКА, ДА НЕМА ДОДИКА НЕ БИ БИЛО НИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

за МИЛЕ 05.05.2017 23:13

05.05.2017 22:15

Не лупај Миле, када знаш гдје је био Додик када се стварала Република Српска! Знаш добро да је тракториста имао својих неколико "шверц - комерц" фирми којима се обогатио раме уз раме са тзв. "ствараоцима Републике Српске".

Name

сдсовавц

05.05.2017 23:32

Да бас си коњ кад је предсједник био дрзава коњу глупи црвени јебо те баја ретардирана

Name

Ре сдсовавц

06.05.2017 08:50

Има има тога, било је и биће. Још давно је француски краљ Луј XИВ узвикнуо: Држава то сам ја..(Л'éтат ц'ест мои) ..!! Кад може тада, и тамо, зашто не би и овдје могло. Па макар и биједни ентитет био.

Name

ЛАУДА

06.05.2017 09:21

МИЛЕ ЦЕ НАМ ДОЦИ ГЛАВЕ..ТЈ..ВЕЦ НАМ ЈЕ ДОСАО.

Name

Дадо

07.05.2017 22:18

Глупане вире ти јос само.нозни прсти из гузице тог лопова ..али ти си и глуп и слијеп и нека ти носа у гузици..заувијек !!

Name

Полако

08.05.2017 07:57

Миле се шали.

Name

Е

05.05.2017 21:20

Немојте гледати Логана, па људи брацо моја мила, ја би резисере ових нових филмова туко мокром царапом по глави, погино Логан на крају, па дје це убити супер јунака, тако унистисе супермена, спајдермена, ако Јохн Wицк 2 буде слицно смеце, тв носим у контејнер, бар цу бити у увјерењу да супер јунаци требају побједити на крају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрмр

06.05.2017 06:21

Дај Светлана, оснуј странку већ једном па покрени масу. Имас у својим постоваоцима много паметних људи. Све је тацно сто си рекла, али дај већ једном скини тај пласт економског критицара и обуци одијело вође и реформатора. Поведи људе, има нас доста који бисмо пошли за тобом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

слажем се

06.05.2017 07:35

Има критична маса интелектуалаца којој пуца филм а нема коме да се приклони. Свима несто фали.

Name

Добој

06.05.2017 07:46

Потписујем. Али проблем је у томе сто ми као бираци нисмо дорасли томе да размисљамо економски. Јос нама треба 20 год овог националистицког лудила мозда и висе. Кад схватимо да су политицари ту да слузе народу а не народ политицарима онда моземо да прицамо о бољем зивоту. Ја сам убиједјен да смо под колективном амнезијом и то сви свјесни своје лудости и сто је најгоре опет цемо им дати своје гласове јер смо овце каквих овај дио европе није видио.

Name

@ дрмр

06.05.2017 07:49

Види, слажем се са тобом али госпођа Ценић зна за један мали "проблем", наиме њу симпатишу и други, Ценићка има присталица и међу бошњчким народом, када неки српски политичар има мултиетничку подршку он се по "дефаулту" проглашава неким страним плаћениом, издајником ...итд. Због чега се то дешава није и јасно, ја то не могу разумјет. Примјер је господин Шаровић. Тог министра воле сви, а то неким радикалним српским политичарима много смета.

Name

Нина

06.05.2017 08:39

ГОСПОДЈО ЦЕНИЦКА ВИ СТЕ ТОЛИКО ПАМЕТНА ЗЕНА И НЕИСКВАРЕНА.ЗАТО ОСНУЈТЕ СТРАНКУ ДА ВАС НАРОД ПОСТАВИ ГДЈЕ ТРЕБА ПОВЕФИТЕ НАРОД И ПОМОЗИТЕ ДА СЕ ВИСЕ НЕПАТИ.ДАЈТЕ НАСЕМ НАРОДУ ЉУБИЈУ ДА РАДЕ И ХРАНЕ ПОРОДИЦЕ ИНАЦЕ СВЕ СУ НАМ ПРОДАЛИ СТО ЈЕ БИЛО У Р.С.БЈЕДА И ЈАД.

Name

Зељко

07.05.2017 08:49

На којем универзитету је госпођа Цениц професор?

Name

Зељко

07.05.2017 11:53

Прометеј, у БЛ који је пред затварањем због недостатка студената и не плаћања обавеза!То је уједно и референца госпође проф.др Цениц..!

Name

Зељко

07.05.2017 15:31

Ценицка изгледа ко претис лонац.Јос који грам и еxплодираце!

Name

Стварно никоме није јасно

08.05.2017 10:15

Ста је постована господја Цениц тразила у тој рупи коју су назвали - замислите, ни мање ни висе него "Прометеј"? А, газде су два неписмена цовјека који су 30 година прали клоyете по Њемацкој.

Name

робија

06.05.2017 06:23

По агрокору и конзуму се види која смо бједа,незнам како се висе моземо назвати!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

молба

06.05.2017 07:39

Може ли неко да замоли министра Ђокића да још једном објасни шта се продаје у Љубији? Није ми јасно да ли говори онако намјерно или због незнања. Ако је намјерно....не ваља то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељко

06.05.2017 09:02

За Молба ако ниси разумио тешко ти је објаснити.То је виса математика за тебе.Не разумијес ти ста су акције, концесије, имовина....имаш проблем па немој разбијати главу.

Name

за Жељко

07.05.2017 07:31

Духовит си хе хе

Name

Зељко

07.05.2017 08:43

Молба није у питању духовитост.Да знаш одговор схватио би што сам написао.Морас одрасти да би то схватио и научио.Е оно гдје не могу помоци је очигледно твој огрничен интелектуални капацитет.Поззз

Name

за Жељко

07.05.2017 10:16

Жељко, занемарићу увреде, али ми се чини да ни ти не знаш одговор на моје питање: Да ли министар не зна или лаже?

Name

славишавајнер чича

08.05.2017 17:28

Министар ђокић је показао такво економско незнање да јето просто несхватљиво.повећање бдп за 8%је најнижа нужна стопа на оволико задуживање само ако он то зна колико је то милијарди по тржишним цијенама,а ако не зна !

Name

прочитах неки дан

06.05.2017 07:42

Приходи од индиректних пореза у кантону Сарајево су већи него у цијелој РС-ој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

06.05.2017 07:49

Све је тачно што си рекла. Чињеница је да ова држава преживљава на основу три извора 1. Кредити-помоћу којих се дају плате администрацији и пензије 2. Средства која шаље дијаспора родбини и тако се у највећој мјери чува социјални мир 3. Наши људи који раде по Ираку, Афганистану, Кувајту, Емиратима прије у Либији затим Словенија какви ми и наша привреда то скоро па и не постоји. А по идућем попису становништва који би требао бити 2021. видјет ћемо резултат рада наших политичара јер ће број становника бити знатно мањи јер се људи масовно исељавају, комплетне породице одлазе и они који остају имају једно или уопште немају дјеце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАУДА

06.05.2017 09:24

САМО ТРЕБА ПАЛИТ ИЗ ОВЕ ЈБН..ЗЕМЉЕ.ПА НЕК ОНДА КРАДУ ДО МИЛЕ ВОЉЕ.

Name

075

06.05.2017 11:57

ЦИПС документе у БиХ има само око 2,5 милиона становника(мада и међу тих 2,5 милиона има их много који имају ЦИПС документе а не живе у БиХ ) !! Можда нас има као Београд у цијелој БиХ , али "варали" смо на попису и навукли на 3,8 милиона !! Можда нас има половина од предратног броја са тенденцијом ка доле !

Name

бато

06.05.2017 11:52

Промасила је, сиротиња је немоцна а код Милета је ЛОВА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Два црна гаврана

07.05.2017 08:48

Нема ништа од претисовог лонца, шиштаће и пиштаће али прснути неће. Овдје никако. Јер, српско није протестовати но трпити. И зато памет у главу, а главу доље, и језик за зубе, има ко да мисли и говори. Још давно онај архипастир, што га и крива и дужна посветише, записа "бог на небу, господар на земљи, домаћин у кући". Ето, то је та чаробна матрица, универзална формула власти и владања. Добро није, нити ће бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

слободан

07.05.2017 20:20

Није она експерт низаста сем за демагогију уосталом била је министарка и ниста није радила добро за Српску. Она је експерт за нападе без основе на Председника Додика. Срамота је да се појављује у срествима информисања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цупс

07.05.2017 21:56

Само овај нас претис лонац као боца за плин дебеле стијенке :)

ОДГОВОРИТЕ