Пауновић за ФИФА-у: Срби су луди за фудбалом!

Вељко Пауновић, тренер Чикага, са много страсти причао је за сајт ФИФА о томе колико Срби воле фудбал, Мундијалу 2018. и колико му у Чикагу значи Швајнштајгер.

Фудбал 07.05.2017 | 21:00
Пауновић за ФИФА-у: Срби су луди за фудбалом!
Од распада велике Југославије народ у Србији није имао много повода да се радује фудбалским успесима. На највишем репрезентативном нивоу успеси су се сводили на пука квалификовања на велика такмичења.

Много боље резултате бележили смо у млађим категоријама, а врхунац је било освајање Светског првенства У-20 на Новом Зеланду 2015. године.

Један од главних твораца тог успеха био је селектор Вељко Пауновић. Млади тренер, тренутни шеф стручног штаба Чикага, говори о томе како се у Србији доживљава фудбал.

"То је било невероватно", почео је Пауновић.

"Већини људи у Србији није било лако последњих 20 или 30 година и фудбал је као религија у нашој земљи. Ако се репрезетнатција квалификује на Мундијал у Русији, нећете веровати какав ће то одјек имати у држави. Имаће утицај на друштво, индустрију... Све."

Пауновић је упоредио фудбал са кошарком.

"Србија је била светски првак у кошарци, друга на свету пре три године и такође су имали дочек у Београду на чувеном балкону Скупштине града. Али, људи који раде у тој згради, рекли су ми да никада нису видели ништа слично слављу и пријему која је моја У-20 селекција доживела после Мундијала на Новом Зеланду. Било је дивно, и то показује колико је Србија луда за фудбалом."

"Орлови" су последњи пут учествовали на великом такмичењу 2010. на Светском првенству у Јужној Африци. У квалификацијама за такмичења после тог турнира Србија није имала успеха. Сада сигурно гази ка Русији и после пет кола на првом је месту квалификационе групе без пораза.

"То је веома охрабрујуц́е и дивно видети", радостан је Пауновиц́. "Али и даље је изазов да се 'орлови' квалификују и тек треба да се суоче са најважнијим утакмицама на путу за Русију. Тим мора да функционише као породица и сигуран сам да ц́емо га гледати на наредном Светском првенству", уверен је некадашњи играч Партизана и Атлетико Мадрида.

После успеха на Новом Зеланду очекивало се да ће улога селектора "А" тима Србије припасти управо Пауновићу, међутим до нове сарадње ФСС и младог тренера није дошло. Вељко је посао пронашао у САД.

"Давне 2011, још док смо заједно играли у Филаделфији, постао сам добар пријатељ са генералним директором Чикага, Нелсоном Родригезом", објашњава је Пауновић.

"Када ми је Нелсон пунудио посао нисам оклевао ни тренутка. Видео сам да лига има велики потеницијал", наставља српски тренер.

"Чак и од периода када сам играо у МЛС, видим огроман, огроман напредак. То пре свега мислим на квалитет играча и тренера, стадиона, целе инфраструктуре, организације... И још све напредује. Ова лига ц́е у будућности бити само боља", прогнозира Пауновић.

У прилог овим тврдњама иде и чињеница да је Пауновићев Чикаго недавно ангажовао светског аса Бастијана Швајнштајгера.

"Сада, када је овде, он је све чему смо се надали и више. Његов став, посвец́еност, жеља да се победи и да утиче на друге својим искуством, идеја и знање, то је невероватно. Ми смо благословени да имамо играча попут њега", завршио је Пауновић.

Извор: мондо.рс/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар