Најбогатији у БиХ и највећи дужници

Политичке партије у БиХ инкасирале су лани готово 26 милиона марака, а највише новца завршило је на рачунима СДП-а, СДА и СНСД-а захваљујући приходима из буџета, спонзорима, некретнинама и чланству.

Босна и Херцеговина 05.05.2017 | 12:05
Најбогатији у БиХ и највећи дужници
Законска обавеза странака је да до 31. марта текуће године Централној изборној комисији (ЦИК) БиХ доставе податке о приходима и расходима из претходне године у годишњем финансијском извјештају. Податке за прошлу годину доставило је 96 од 149 регистрованих странака, док 53 нису испуниле обавезу.

"Странкама које нису поднијеле финансијски извјештај упутићемо ургенцију да их доставе, чиме им дајемо прилику да прије изрицања казне добровољно доставе финансијске извјештаје", истакли су у ЦИК-у.

Подаци показују да је иза највећих партија поприлично добра година имајући у виду економску ситуацију у БиХ.

Седам странака је на рачунима имало више од милион КМ - СДП, СДА, СНСД, СББ, СДС, ХДЗ БиХ и ДФ. Занимљиво је да је највише новца, 4,7 милиона КМ, лани легло на рачуне СДП-а иако та странка одавно није у власти, а у стопу их прати СДА са 4,69 милиона. На трећем мјесту је СНСД са 2,47 милиона КМ прихода, а слиједе СББ који је инкасирао два милиона, СДС са 1,94 милиона, ХДЗ БиХ са 1,9 милиона и ДФ са милион КМ.

Политичке партије за пуне касе треба да захвале понајвише буџетима са свих нивоа власти јер су све, осим ДФ-а, из њих добиле од милион до чак 3,4 милиона КМ. Најјачи алтернативни извори СДП-а била је категорија "остали приходи" из којих је стигло 1,54 милиона КМ, те приходи од имовине који су очекивани с обзиром на то да је странка присвојила атрактивне некретнине бившег Савеза комуниста БиХ и издаје их под кирију.

На рачуне СДА, када је ријеч о ванбуџетским приходима, највише новца стигло је од прилога физичких лица - 0,86 милиона и правних лица - 0,19 милиона КМ. СНСД је уз приходе из буџета највише зарадио од чланарине - 0,4 милиона КМ. Чланови СДС-а "погурали" су странку са 0,3 милиона марака чланарине, док су прилози физичких лица износили 0,18 милиона, а ХДЗ БиХ је највише зарадио од прилога.

Водећу шесторку по пристиглом новцу прате СП, који је лани инкасирао 0,69 милиона, ПДП са 0,67 милиона и ДНС са 0,63 милиона марака.

Коментаришући велике износе који из буџета завршавају на страначким рачунима, предсједник Стратешког одбора коалиције "Под лупом" и бивши члан ЦИК-а Вехид Шехић оцијенио је да су многе ствари у складу са законом, али далеко од људског и политичког морала.

"Ово су огромна средства за сиромашну земљу каква је БиХ",рекао је Шехић.

Према посљедњим подацима ЦИК-а БиХ, дуговања странака у БиХ достигла су 6,9 милиона, али није наведено на шта се односе, а највећи дуг има СДА и он износи око 950.000 КМ.

Странке са највећим приходима (милиона КМ)

СДП                     4,7

СДА                     4,69

СНСД                  2,47

СББ                      2

СДС                     1,94

ХДЗ                     1,9

ДФ                       1,09  

Приходи странака у 2016. (милиона КМ)

Приходи из буџета                                              18,74

Прилози физичких лица                                              2,10

Остали приходи                                                     1,75

Чланарина                                                           1,74

Приходи од имовине странака                                 0,73

Прилози правних лица                                               0,70

Приходи од поклона и услуга које странка није имала обавезу да плати 0,19

Приход од издавачке дјелатности и слично                 0,001

Укупно                                                              25,99

Извор: Глас Српске
Фото: Илустрација БН телевизија

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

робија

05.05.2017 12:04

Овакав злоцинацки закон мозе проци само код нас,ово им је као посебна награда за невидјену пљацку 30 година!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Странац

05.05.2017 12:49

Ово је само колико странке имају новца на рацуну а замислите колико новца онда имају цланови ових странака.

ОДГОВОРИТЕ