Продаја Љубије злочиначки захват

Предсједник Народног демократског покрета (НДП) Драган Чавић тврди да је Владин покушај приватизације Рудника жељезне руде „Љубија“ Приједор „удружени злочиначки подухват групације људи из министарства с потпуно непознатом групом људи, који стоје иза непостојећег капитала 'Израели инвестмент група', фирме која нема никакве везе с Израелом“.

Република Српска 04.05.2017 | 18:23
Продаја Љубије злочиначки захват
У паузи јавног саслушања о одлуци ентитетске владе, која је 12. априла од двије понуде за куповину „Љубије“ изабрала ону коју је доставила “Израели инвестмент група“, као повољнију, у односу на понуду коју је доставио "АрцелорМитал“ Приједор, Чавић је рекао да  „Миттал“ добро послује и да је радницима осигурао редовна примања.

-То је фирма која не дугује никоме и на коју су, као што је то случај и с 'Бирчом', 'око бацили' режимски тајкуни, који виде прилику да из предузећа која добро послују остваре личне интересе – устврдио је.

Тврди да је уговор који је 2004. потписан с „Митталом“ био најбољи могући у томе тренутку, а негира и тврдње власти у РС-у који су оптуживали „Миттал“ за трансферне цијене у пословању.      

Не стоји и тврдња власти, како је навео, да нису могли утицати на одлуке Управног и Надзорног одбора „Миттала“, јер је чланове тих управљачких структура именовала Влада Републике Српске.

Предсједник СДС-а Вукота Говедарица је рекао да министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић мисли да су сви, који су учествовали на данашњем саслушању, „дјеца која нису кренула ни у школу“, тврдњама да Влада Републике Српске „не продаје 'Љубију', већ само државне акције у том предузећу“.

- То је велика срамота, али Ђокић се очито не може ничега да застиди – рекао је Говедарица.

Позвао је странке владајуће већине СНСД и ДНС да, како је навео, бране интересе РС-а у „Љубији“, а не „да играју партију покера“.

Сумња и да је новац за куповину „Љубије“ заиста у власништву Евгенија Зотова, директора.

-А чији је то новац, могуће је и да је власник неко из РС, устврдио је Говедарица.   

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић је на јавном саслушању, које је организовао скупштински Одбор за привреду, рекао да Влада не продаје рудна богатства нити удио у заједничком предузећу које Рудник из Љубије има заједно с  компанијом „АрцелорМиттал“.

Тврди да нису тачне тврдње да Влада РС за ту продају мора имати сагласност компаније „АрцелорМиттал“.

Ђокић је нагласио да понуда "Израели инвестмент гроуп" добра и да је треба потврдити и парламент РС.

И Евгениј Зотов, директор „Израели инвестмент гроуп, компаније коју је Влада РС-а изабрала за купца „Љубије“, је рекао да је то инвестициона компанија с капиталом из Израела и Русије те да је одлука да инвестирају у РЖР "Љубија" донесена на бази геолошких истраживања који говоре о великим залихама жељезне руде које омогућавају добро и успјешно пословање.

Представници „АрцелорМиттала“ Приједор додао је да је „АрцелорМиттал“ компанија број један у свијету с око 210.000 запослених у више од 60 земаља и на свим континентима.

Додао је да имају нето профит од 1,8 милијарди долара те да више од 1.300 људи у 12 лабораторија ради на истраживању.

Како кажу, у БиХ су у посљедњих 12 година колико су у БиХ инвестирали  више од 420 милиона КМ те да је "АрцелорМиттал" Приједор од 2005. године остварили профит од 117 милиона КМ.

-Добар дио овог профита смо инвестирали. Исплатили смо 30 милиона концесионих накнада. 118 милиона КМ је плаћено Жељезницма РС, рекао је Младен Јелача, директор "АрцелорМиттал" Приједор.

(Фена)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ка-та-стро-фа

04.05.2017 17:16

Сад ће да се удари у дерњаву "уааа", "крађааа" и тај рад али овдје у ствари мало ко зна о чему се ради. Прије свега, свако ко има имало мозга у глави требало би да се грохотом насмије на Јелачину изјаву да је Миттал у последњих 13 година остварио профит од 117 милиона али -пази сад!- од тих 117, 100 милиона (прецизније 98) уложено у опрему и нове копове. Миттал нас прави будалама откако је купио већински пакет Љубије и то само захваљујући чињеници да је купио неколико кључних људи који и сада својски друкају за њега. Зотов је наравно фиктивни играч али вајне галамџије опште праксе ( и то оне које лупетају за џаба, тј. нису потплаћени Миталовом ловом ) уопште не могу да провале која је његова улога у свему: он је доведен да истјера из грма зеца званог Арселор Митал на чистину а да потом узме своју пикслу и - оде. Сва је квака ове игранке - у којој се сви који су иоле упућени у ствари праве блесави - у томе да се Митал натјера да активира Љубију и Томашицу и да напокон почне да бар приближно почне приказивати реалну добит па, према томе, и исплаћивати значајнију дивиденду држави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теби је

04.05.2017 17:44

У мозгу катастрофа.

Name

Ре

04.05.2017 18:13

Било би добро да си у праву.

Name

@Теби је

04.05.2017 20:36

Океј, дај нас просвијетли са каквим ти сазнањима располажеш али да не почиње са оним "свако зна", "сваки поштени грађанин" и те форе. Дакле?

Name

Стратегија

04.05.2017 19:51

Овој власти је постављен циљ: што више задужити РС и распродати ресурсе. Они то раде од срца, тако бар изгледа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалиста

04.05.2017 20:19

Митал Павић и Јелача се боје ревизије јер су мазнули лову а Митал не плаћа реалан порез,похапсити гадове .

Name

ТЕСКО ЈЕ ТО

04.05.2017 22:48

КАКО ТИ ЈЕ ДА ЗИВИС СА ТОЛИКОМ МРЗЊОМ У СЕБИ? СИГУРНО ЈЕ ТЕСКО...