Црвена потјерница за Херендом

Интерпол је објавио црвену потјерницу за бившим припадником параполицијске агенције "Шеве" Неџадом Херендом којег правосуђе у БиХ потражује због ратних злочина у БиХ, али и низа политичких убистава за која се терете припадници злогласних "Шева", објавио је "Дневни аваз".

Босна и Херцеговина 03.05.2017 | 09:14
Црвена потјерница за Херендом
Тужилаштво БиХ терети Херенду за ратни злочин у сарајевском Великом парку, почињен у априлу 1992. године, када је ликвидирано осам војника ЈНА.

Лист подсјећа да је за овај злочин прије два мјесеца у Суд БиХ почело суђење Драгану Викићу и Јусуфу Пушини.

Осим за Херендом, Суд БиХ је, на захтјев Тужилаштва, 20. марта расписао потјерницу и за Едвином Јусићем који је, такође, осумњичен за залочин у Великом парку.

Херенда има адресу пребивалишта у Холандији и сада се очекује његово хапшење и изручење правосудним органима БиХ.



"Дневни аваз" наводи да би долазак Херенде у БиХ и судски поступак против њега могао да доведе до разоткривања многих политичких убистава која су извршена по налогу ондашњих власти у Федерацији БиХ.

Лист додаје да је индикативно да је потјерница за Херендом расписана тек након суспензије главног тужиоца БиХ Горана Салиховића, којег означава као главног кочничара у истрагама о злочинима које су починиле "Шеве".

У Великом парку у Сарајеву 22. априла 1992. године за само један час звјерски је ликвидирано осам припадника бивше ЈНА који су заробљени у Аеродромском насељу.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар