Шпијунска афера тресе Европу

Швајцарска Федерална обавештајна служба (ФИС) није конкретно желела да коментарише случај Швајцарца Данијела М. (54), који је у петак ухапшен у Немачкој под сумњом да је шпијунирао немачке финансијске истражитеље укључене у куповину ЦД-ова са подацима о особама које избегавају порез пребацујући новац у Швајцарску.

Свијет 03.05.2017 | 08:02
Шпијунска афера тресе Европу
"Када неко у Швајцарској користи илегалне методе да украде државне или пословне тајне, то је шпијунажа и ми имамо једницу која се бори против тога", рекао је директор ФИС Маркус Зајлер новинарима на брифингу у Берну, преноси Ројтерс.

Зајлер је казао да је "ФИС активан у земљи и иностранству", на шта је упитан да ли то укључује и Немачку.

"Једноставно нећу ништа да кажем", одговорио је шеф ФИС.

Извор Ројтерса из извора у немачкој влади навео је да је у Берлину министар спољних послова Немачке Зигмар Габријел затражио од швајцарске амбасадорке Кристин Шранер Бургенер да објасни последња дешавања "у интересу немачко-швајцарског пријатељства". Тај извор је казао Габријелов заменик Валтер Линднер јуче поподне примио амбасдорку и затражио информације о шпијунском случају, али није навео никакве детаље.

Немачко Државно тужилаштво је у петак је саопштило да је ухапшен Швајцарац за којег се сумња да је шпијунске активности започео почетком 2012. године, пренео је АФП.

"Федерална полиција је такође претресла неколико стамбених и пословних објеката у и око банкарског центра Франкфурта", наведено је у саопштењу.

"Велт" је у недељу објавио да је мисија Данијела М. била да идентификује немачке пореске истражитеље који су укључен и у куповину ЦД-ова са подацима о "пореским преварантима", за које АФП наводи да су већ раније у прошлости угрожавали немачко-швајцарске односе.

Наводи се да је неколико немачких покрајина од 2006. платило милионске своте анонимним изворима за ове ЦД-ове на којима се налазе листе са рачунима држављана Немачке у Швајцарској и Лихтенштајну.

У тексту "Велта" пише да се верује да Данијел М. ради за швајцарску обавестајну службу НДБ и да је био запослен у немачком финансијском и банкарском сектору.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

аха

03.05.2017 07:40

Можда се то зове финанцијски тероризам

ОДГОВОРИТЕ