Матеус: Волим кад Партизан побиједи, нарочито Звезду!

Лотар Матеус, легенда немачког фудбала и бивши тренер Партизана, радо се одазвао позиву Б92. нет да одговори на питања везана и за завршницу Лиге шампиона.

Фудбал 02.05.2017 | 21:00
Матеус: Волим кад Партизан побиједи, нарочито Звезду!
Али, прво је одговорио на последње, које није имало везе са елитним фудбалским купом већ се односило на екипу из Хумске, на чијој клупи је седео 2002. и 2003. године.

Лотар Матеус је у сезони 2003/04. ушао са црно-белима у групну фазу Лиге шампиона. И данас пажљиво прати шта се дешава на фудбалским теренима у Србији. Партизан не зна за пораз већ 31 утакмицу, а од три дербија са Црвеном звездом у овом првенству у два је победио и један је одиграо нерешено.

“Ја сам највернији пратилац српске лиге у Немачкој. Уз Бундеслигу обавезно пратим и резултате у Србији. Драго ми је када Партизан побеђује, нарочито када победи Црвену звезду. Знам да у овом првенству не знају за пораз у дербијима. До краја шампионата остало је још неколико утакмица. Овим новим системом у Суперлиги лакше се смањи разлика после прве фазе, а фудбал се игра до последње минуте. Дакле, још ништа није готово. Партизану не желим да узме само титулу, већ да освоји и пехар Купа”, рекао је Лотар Матеус на почетку разговора за Б92.нет.

Уследио је затим повратак на Лигу шампиона.

Реал, Атлетико, Монако и Јувентус, тренутно су четири најбоље екипе у Лиги шампиона и у полуфиналним дуелима, који почињу вечерас у 20.45 часова, даће одговор на питање ко ће се 3. јуна у Кардифу борити за пехар намењен победнику елитног европског фудбалског такмичења.

Ово такмичење јесте једна од Матеусових омиљених тема, иако као играч није успео никада да се домогне “ушатог пехара”, а ове године међу полуфиналистима нема ни његовог Бајерна.

Мадрид је постао европска престоница фудбала, Монако клуб који симболизује Давида међу Голијатима, Јувентус синоним за систем, моћ, организацију...

Ту недостаје Бајерн. Бар ако питате Лотара Матеуса.

Баварци су у четвртфиналу елиминисан од Реала из Мадрида (2:4, 1:2), поштио су изгубили први меч на “Алијанц арени” 2:1, да би у реваншу у регуларном току меча имали исти резултат али су своју корист. У продужецима је Реал “додао гас”, погурале су га и судије које су превиделе две офсајд позиције Роналда, тако да пред полуфинале Матеуса можемо само да питамо: “Да ли је Бајерн или је Реал заслужио да игра у завршници?”

“Навијачи и део стручне јавности ће вам сигурно рећи да Бајерн јесте заслужио да се нађе у полуфиналу. Фудбал је, међутим, такав да су и судијске грешке саставни део игре. У дуелима две велике екипе, као што су то Реал и Бајерн, увек одлучују нијансе. Овог пута су одлучиле судијске нијансе. Али, то је игра, то се дешава”, рекао је Лотар Матеус.

Често се судије у последње време критикују да на некин начин фаворизују шпанске представнике, али освајач Мундијала из 1990. године не жели да шири ту тему.

“Оно што је важно било у тој утакмици јесте чињеница да смо имали прилику да видимо дуел врхунских фудбалера са обе стране, у којем је одлучила већ поменута нијанса”.

Матеус каже да екипе које играју у полуфиналу могу да нам гарантују узбудљив фудбал. Он нарочито поштује оно што је урадио француски тим.

“Драго ми је што је једна релативно млада екипа као што је Монако дошла до ове фазе са талентованим, амбициозним, квалитетним, али не и превише познатим играчима. Има ту доста момака који могу да направе озбиљну каријеру. Јувентус је, с друге стране већ препознатљив по стилу, игри и искуству”.

У другом полуфиналном пару играју прошлогодишњи финалисти Лиге шампиона.

“Мадрид је одавно престоница Шпаније, али је у последње време постао и престоница фудбала. Атлетико и Реал пружају фантастичне партије и у Примери и у Лиги шампиона. Они играју на врхунском нивоу, супериорни су не само у почетним фазама такмичења када имају условно речено лакше противнике, већ и када изађу на терен у полуфиналним или финалним мечевима. То је огроман квалитет”.

Бивши немачки репрезентативац се није усудио да се бави прогнозама ко је најближи пехару, али дискретно је у први план ставио традицију.

“Знамо да у модерном формату Лиге шампиона нико није одбранио трофеј... Ипак, екипе које после много утакмица и напора дођу до полуфинала су врхунског квалитета, константне, самоуверене и у стању су да победе било кога и у било ком тренутку. Жао ми је што међу овим тимовима нема Бајерна, јер су Баварци сваке године у групи кандидата за освајање трофеја. Они имају добре резултате у континуитету”, подсетио је Матеус на три полуфинала, један тријумф и једно изгубљено финале у последњих пет година, пре ове елиминације од Реала у четвртфиналу.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар