Односи све бољи, санкције остају

Односи са Русијом су све бољи, али је потребно урадити више прије него што се укину санкције према Русији, рекла је у Сочију њемачка канцеларка Ангела Меркел.

Свијет 02.05.2017 | 16:23
Односи све бољи, санкције остају
Како је рекла на заједничкој конференцији са руским предсједником Владимиром Путином, до тога може доћи тек када се потпуно имплементира мировни споразум из Минска.

Ипак, Меркелова је послала позитиван сигнал на почетку своје прве посјете Русији послије двије године и растућих тензија и рекла је да је "Москва конструктиван партнер".

"Разговори са Путином су интензивни и конкретни, Русија је конструктиван партнер", рекла је она.

Путин је у прилично помирљивом тону говорио прије Меркелове и рекао је да је са њемачком канцеларком разговарао о конфликту у Сирији и да су се сагласили да је "потребан много активнији преговарачки процес".

"Разговарали смо о међународним проблемима, укључујући и кризу у Сирији и ситуацију у Украјини", рекао је Путин и указао на добру економску сарадњу две земље.

Како је рекао, Русија је спремна да разговара о конфликтима у свијету, али захтјева пуну и непристрасну истрагу о нападу отровним гасом у Сирији.

"Кривци морају бити нађени и кажњени. Али, то се може учинити тек после непристрасне истраге", истакао је Путин на заједничкој конференцији за новинаре у Сочију, на обали Црног мора, преноси Ројтерс.

Руски предсједник је указао и да се рјешење за сиријску кризу може наћи само мирним путем и под окриљем УН.

Након веома мирног почетка конференције, Меркелова и Путин су изразили и неке несугласице.

Двоје лидера нису усагласили ставове о ситуацији у Украјини, а Путин је након новинарских питања рекао да "Донбас нико није одвојио од Украјине, већ да је Кијев поставио блокаде".

"Нисмо сагласни око разлога сукоба у Украјини. Власти у Кијеву су легално и фер дошле на позиције. Без обзира на неслагање, договрили смо се да покушамо да спријечимо даљу ескалацију", рекла је Меркелова.

Такође, њемачка канцеларка је рекла да је током прве рунде разговора позвала Путина да ријеши ситуацију у Чеченији и истражи наводе о тајним затворима и злостављању хомосексуалаца.

Било је ријечи и о политичким хапшењима у Русији и демонстрацијама.

"Руска полиција има много лакшу руку од неких у Европи", одговорио је Путин новинарима, након што је Меркелова рекла да грађанима мора бити обезбјеђено право да протестују.

Меркелова је одговорила и на питање о могућем мијешању Русије током избора у Њемачкој рјечима да ће Берлин "одлучно реаговати уколико примијети било какав чин мијешања споља".

"Нисам од оних који спадају у плашљиве људе", рекла је она.

На другој страни, Путин је навео да се Русија не мијеша у унутрашња питања других нација и примијетио да је чудно да "новинари на чудан начин доносе закључке из обичних гласина".

(НН/б92.нет)
(фото: Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Исрено речено

02.05.2017 15:05

Роба иде јебо санкције.

ОДГОВОРИТЕ