Селби и даље у шоку: Још не могу да повјерујем...!

Светски шампион у снукеру, Марк Селби рекао је да је пресрећан и да још не може да верује да је освојио трећу титулу светског првака.

Остали спортови 03.05.2017 | 10:30
Селби и даље у шоку: Још не могу да повјерујем...!
Селби је освојио трећу титулу шампиона света, пошто је у финалу Светског првенства победио Хигинса после преокрета у Шефилду са 18:15.

Хигинс је првог дана финала у суботу водио са 10:4, али је Селби успео да смањи на три фрејма заостатка пред недељни део меча.

Селби је поправио игру и преокренуо на 16:12, Хигинс је успео да веже три фрејма, али је тридесеттрогодишњи играч успео да одбије његов напад и оствари победу којом се сврстао медју легенде снукера.

"Не могу да верујем, морам да се уштинем, осећај је фантастичан. У турнир сам ушао са много самопоудања због успешне сезоне. Када сам губио са 4:10 мислио сам да нема шансе да се вратим у меч, али сам покушавао да играм поштено. Али, када сам пришао на 7:10 био сам пресрећан. Потпуно ме је надиграо у суботу, али сам се у недељу вратио свеж и много бољи. Стално сам мислио да морам да се саберем, а ако ћу већ да изгубим, да то буде уз борбу", рекао је Селби, пренели су британски медији.

"Не знам како сам освојио последња три фрејма у суботу, пошто сам пре тога био уништен. Промашивао сам кугле и олакшавао посао Џону. Што сам се више трудио, било је све горе. Али када сам освојио та три фрејма, стекао сам самопоуздање", додао је он.

Селби је постао пети играч који је освојио најмање три титуле на Крусиблу, после Стивена Хендрија, који је рекордер са седам, Стива Дејвиса са шест, петоструког шампиона Ронија О'Саливена и Хигинса, који је освојио четири.

У 31. фрејму у финалу видјена је необична ситуација, Селби је водио са 47 поена и желео је да "сакрије" белу куглу иза црне. Он је извео ударац, а судија Јан Верхас проценио је да бела кугла није додирнула црну, досудио је фаул, па је седам поена припало Хигинсу, који је после тога освојио фрејм.

"Мислио сам да су се додирнуле, Јан је рекао да нису и верујем му. Такве ствари морате одмах да избаците из главе", навео је Селби.

Он је постао тек четврти снукераш који је успео да одбрани титулу светског шампиона, после Хендрија, Дејвиса и О'Саливена. Селби се учврстио на првом месту светске ранг-листе, а ове сезоне освојио је пет рангирних титула и изједначио рекорд Хендрија и Динг Дјунхуија.

"Светско првенство је турнир који је тешко освојити у физичком и психичком смислу. Снукер је један од најтежих спортова на свету. Само четири играча су успела да одбране титулу, а знате колико је фантастичних играча играло. Поштујем Џона исто колико и сваког другог играча, он је сјајан момак, фантастичан играч, један од најбољих у историји", навео је Селби.

Селби је освојио 12 титула које се бодују за светску ранг-листу и изједначио се на шестом месту вечне листе с Дингом и Нилом Робертсоном.

Такође, он је постао тек шести играч који је у истој сезони освојио два најважнија турнира, Светско првенство и Отворено првенство Уједињеног Краљевства, после Дејвиса, Хендрија, О'Саливена, Хигинса и Марка Вилијамса.

Финалиста Џон Хигинс честитао је Селбију на титули.

"Марк је стена. Имао сам шансе у другом делу меча, али промашио сам розе куглу, а могао сам да поведем са 9:3. То је био велики и важан фрејм. Марк је затим почистио сто под великим притиском. Он је фантастичан шампион. Ово је био невероватан турнир, дао сам све од себе. Поносан сам на себе, али је Марк био сувише добар", рекао је 41-годишњи Хигинс, који се попео на друго место на светској ранг-листи.

Он је оценио да би Селби могао да угрози Хендријев рекорд од седам титула светског шампиона.

"Сада је на Робертсону, Трампу и Дингу да га изазову. Они су гледали финале и сада ће сигурно желети да се што пре врате за сто да тренирају", рекао је Хигинс.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар