Паскаљевићу Гран при у Италији

На управо завршеном Међународном филмском фестивалу у Барију, на југу Италије, српско-индијска копродукција "Земља богова" редитеља Горана Паскаљевића, освојила је највише признање - Гран при за најбољи филм и режију у категорији иностраних филмова приказаних у овогодишњој конкуренцији.

Свијет 02.05.2017 | 13:47
Паскаљевићу Гран при у Италији
Жири, састављен од 30 гледалаца-филмофила, изабраних посебним конкурсом из целе Италије, једногласно је доделио награду Паскаљевићевом филму.

"Ова награда ми пуно значи пошто долази од жирија који је састављен од вас гледалаца за које ми, филмски уметници, превасходно правимо филмове", рекао је Паскаљевић на свечаној додели награда у велелепној дворани позоришта "Петрузеенли".

"Осим овог високог признања, са собом ћу у Србију понети и дивне утиске из вашег града у коме сам имао прилике да снимам неколико сцена једног од мојих претходних филмова, ''Медени месец''. Почетком идуће године почећу снимање филма под називом ''Моје име је Мухамед'', чији ће се један део радње одигравати у околини вашег града. Радује ме да ће се наше узајамно пријатељство наставити", казао је Паскаљевић.

Награда за најбољу глумицу припала је Хери Химлер за улогу у америчком филму Бреда Сиберлинга "Обичан човек", а за најбољег глумца проглашен је Аргентинац Леонардо Сбарагља за улогу у филму "Други брат" редитеља Адриана Каетана.

Ове године фестивал, који се одржава девети пут, окупио је 75.000 гледалаца и бројне госте, као што су Клаудија Кардинале, Фани Ардан, Грета Скаки, Ðанкарло Ðанини, Валерија Бруни-Тедески, Волкер Шлендорф, Жак Перен, Маргарет фон Трота, Андреј Кончаловски и многи други италијански глумци и аутори.

Фестивал се одржава под покровитељством председника Републике Италије, а директор фестивала је Феличе Лаудадио, бивши директор филмске Мостре у Венецији, који је у последњих осам година успео да фестивал у Барију уздигне до једне од најзначајнијих филмских манифестација у Италији.

У свом 17. играном филму, који сматра својим најинтимнијим остварењем, Паскаљевић говори о Раулу Негију, који се после 40 година проведених у Енглеској враћа у своје село, што је узнемирило његове становнике.

Филм који је сниман у врлетима Хималаја, имао је светску премијеру на фестивалу у Торонту у престижној селекцији "Мастерс", у оквиру које се приказују нова дела филмских великана данашњице, а захваљујући америчком гиганту "Амазон"-у Паскаљевићево остварење ће гледати публика у више од 140 земаља.

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Карадоз

02.05.2017 12:22

Дефинитивно најбољи српски резисер..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјуро

02.05.2017 14:23

И то ме заболе пола људи р.с-а нема за пристојан руцак а овде рекламирате тамо неке богатасе па на хумани позив се плаца пдв цему висе све ово,докле...

ОДГОВОРИТЕ