Пожар подметнут из параглајдера?

Велики пожар који избио у фирми за прикупљање и прераду индустријског отпада Ц. И. О. С. у Загребу је угашен, али се у западном дијелу града осјећа дим.

Регион 02.05.2017 | 09:28
Пожар подметнут из параглајдера?
У пожару није било повређених, а та фирма сумња да је подметнут, јавља индеx.хр.

Из канцеларије за хитне ситуације Загреба извјестили су да је Наставни завод за јавно здравство „Др. Андрија Штампар" извршио више мјерења квалитета ваздуха у непосредној близини пожара и широј области и да је констатовано да није забиљежена присутност штетних гасова.

Они су додали да је на интервенцију у насељу Јанкомир је изашло 135 ватрогасаца са једанаест возила и двадесет пет возила ДВД-а.

Током гашења пожара грађани су били замољени да се не задржавају на простору ширења дима те да опреза ради, врата и прозоре својих домова држе затворене док се пожар у цијелости не угаси..

Како је јуче рекао начелник Канцеларије за управљање ванредним ситуацијама Павле Калинић, запалило се складиште дрвеног отпада, због чега не може бити загађења ваздуха, као и да у гашењу учествује око 135 ватрогасаца са више од 30 возила.

У саопштењу фирме Ц.И.О.С. наводи се да сумњају да је пожар подметнут, јер је припадник обезбјеђења десетак минута прије избијања пожара примјетио како параглајдер кружи над отпадом.

"Још није познат узрок, али је припадник обезбјеђења центра за рециклажу дворишта десетак минута прије избијања пожара примјетио да је параглајдер кружио над отпадом, тачно на мјесту избијања. Пожар је избио на самом врху хрпе отпада", наводи се у саопштењу Ц.И.О.С.-а.

Како се додаје, да је пожар избио на приступачном месту, гашење би започела и служба центра за рециклажу, али дим је примећен на недоступном врху, где није уобичајено да почну пожари изазвани самозапаљењем отпада.

Пожар је начинио огроман дим који се види у западном дијелу града, као и на подручју Новог Загреба.

Како наводи Хина, Ц.И.О.С. група је у већинском власништву њемачке Схолз групе која годишње остварује 3,7 милијарди евра прихода послујући на више од 400 различитих локација у више од 25 земаља свијета. Водећа је регионална компанија за сакупљање и рециклирање гвозденог и челичног отпада и осталих отпадних материјала. На више од 80 локација у региону, годишње обради 1,1 милион тона отпада, а запошљава 2.000 радника, од тога више од 1.000 у Хрватској.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар