Српкиње крећу ка Свјетском првенству!

Одбојкашице Србије почеле су припреме за турнир Б групе друге рунде европских квалификација за Светско првенство у Јапану 2018. године.

Остали спортови 01.05.2017 | 21:45
Српкиње крећу ка Свјетском првенству!
Турнир ће бити одржан од 23. до 28. маја у Варшави.

Како се наводи у саопштењу на сајту Одбојкашког савеза Србије, селектор Зоран Терзић позвао је 14 одбојкашица:

Техничари: Даница Раденковић (Азераил Баку) и Слађана Митровић (Телеком Баку).

Коректор: Сања Малагурски (Металеге Монтикјари).

Либеро: Јелена Благојевић (Хемик Полице).

Блокери: Стефана Вељковић (Хемик Полице), Јована Стевановић (Поми Казалмађоре), Нађа Нинковић (Алба Блаж), Мина Поповић (Фопапедрети Бергамо) и Јована Коцић (Визура).

Примачи: Бранкица Михајловић (Бохаи Банк Тијанђин), Бјанка Буша (Металеге Монтикјари), Ана Лазаревић (Олимпијакос), Бојана Миленковић (Црвена звезда) и Катарина Лазовић (Визура).

Због обавеза у клубовима, односно учешћа на Светском клупском првенству у Кобеу у Јапану, припремама ће се касније прикључити Ана Антонијевић, Бојана Живковић, Тијана Малешевић, Ана Бјелица, Тијана Бошковић, Силвија Поповић, Милена Рашић и селектор Зоран Терзић. Од позваних 14 играчица на окупљању нису биле ни Ана Лазаревић, Јована Стевановић, Нађа Нинковић, Јована Коцић, Катарина Лазовић и други тренер Бранко Ковачевић, такође због обавеза у клубовима.

Председник Одбојкашког савеза Србије Зоран Гајић рекао је да су амбиције мушке и женске репрезентације одржавање континуитета резултата и да Савез има поверења у селекторе.

"Прво смо потписали уговоре са селекторима на четири године. После тога смо поставили Олимпијске игре као основни критеријум, а сва остала такмичења да буду у функцији остварења тог циља. То значи максималне резултате на светским и европским првенствима, у Светској лиги и Гран Прију, као начин припреме за Игре 2020. Једна је методологија тренинга када спроводите програм на годину дана, а сасвим другачија када је пројекција резултата на четири године", навео је он.

Други тренер женске репрезентације Александар Владисављев рекао је да је ситуација специфична, због етапног окупљања играчица и чланова стручног штаба.

"Направљен је програм и данас почињемо са радом. Циљ нам је да се девојке које су имале паузу после клупских обавеза што пре врате у такмичарски ритам, који ће селектору Терзићу омогућити да изабере најбољу екипу, која би крајем маја требало да обезбеди пласман на Светско првенство", навео је он.

Репрезентативка Бранкица Михајловић рекла је да је тренутно најважнији турнир у Пољској.

"Ужелели смо се једни других, то је сигурно. Очекује нас још једна напорна репрезентативна сезона, али на то смо већ навикли. Дошло је до мале смене генерација, али верујем да ћемо наставити успешан низ које су наше саиграчице направиле у репрезентацији. Најбитинији је сада турнир у Пољској, а о Гран Прију и Европском првенству ћемо накнадно размишљати", рекла је она.

Примач Бјанка Буша оценила је да ће бити тешко у квалификацијама пошто ће екипа имати мало времена за уигравање, али да верује да ће пронаћи праву игру за турнир у Пољској.

Одбојкашице Србије ће прву утакмицу у Б групи друге рунде европских квалификација играти 23. маја против Исланда, дан касније против Чешке, а 25. маја против Кипра.

После слободног дана Србија ће у четвртом колу, 27. маја играти против Словачке, а у последњем колу, дан касније против Пољске.

Из друге рунде квалификација пласман на Светско првенство у Јапану 2018. године избориће победници група.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар