Ко је Ласло Ђере, момак што одушеви све у Бидмпешти?

Име које се у тениском свету највише помињало у протеклој седмици је Ласло Ђере. Млади тенисер из Сенте на турниру у Будимпешти је потврдио да на његове добре партије озбиљно можемо да рачунамо у будућности.

Тенис 03.05.2017 | 13:20
Ко је Ласло Ђере, момак што одушеви све у Бидмпешти?
Било је и време да дечак рођен 1995. у Сенти још као јуниор је показао да је спреман за велика дела. Истина, у преласку из јуниорске у сениорску конкуренцију, Ђере је доживео малу стагнацију, али свако ће вам рећи да је то најтежи део свих каријера, али зато је у Будимпешти и пре тога седам дана у Маракешу показао да је изгледа криза иза њега.

Тенисом је почео да се бави када је имао пет година. Тренирао је у Сенти, био је првак Србије у дворани за тенисере до 18 година, а највећи успех у јуниорској конкуренцији је остварио 2012. године када је освојио Оранж Боул.

Тада, у децембру 2012, Ђере је као десети носилац на Оранж боулу у четвртфиналу избацио првог костураша Италијана Ђанлуиђија Квинција са 6:7, 6:2, 6:1, док је у полуфиналу узео скалп Американцу Квјатовском (6:4, 6:4). У мечу који му је као и сваком победнику донео чинију са поморанџама, Ђере је победио Швеђанина Елијаса Имера (6:4, 6:4).

Ђере је био први тенисер из Србије који је освојио Оранж боул (у 2016. његов успех је поновио Миомир Кецмановић) па се тако његово име нашло у одабраном друштву, јер су у јуниорској конкуренцији ово престижно такмичење освојили Федерер, Борг, Лендл, Мекинро, Родик, Багдатис...

Слободно време, Ђере прекраћује тако што гледа ТВ и игра игрице. Када је требало да изабере омиљеног тенисера, није му било тешко да одабере.

"Новак Ђоковић", стоји на сајту ИТФ-а.

Као најјаче оружје Ђере је изабрао дворучни бекхенд. Игра десном руком.

Омиљена подлога му је шљака тако да не чуди што је баш у Будимпешти (односно у Маракешу прошле седмице), направио највећи подвиг у каријери. 

Савладавши Виктора Троицког у 2. колу у главном граду Мађарске и пласманом међу осам најбољих Ђере је најавио да би могао да стигне до завршнице овог турнира. Да ствар учинимо још мало занимљивијом. Наиме, Троицки је до свог првог четвртфинала на једном АТП турниру морао да победи сународника. Он је 2007. у Умагу тријумфовао над Новаком Ђоковием. Десет година касније, доживео је да његов млађи колега из репрезентације на готово идентичан начин стигне до првог пласмана у четвртфиналу на неком турниру. Виктор је тада као 176. играч света стигао до полуфинала, Ђере је сада као 184. стигао до прага финала.

Ласла тренира Дејан Петровић, бивши селектор у Дејвис купу, који је радио и као тренер Ане Ивановић и Иване Јоровић.

Нема шта, нова звезда белог спорта је рођена. Сада му остаје само да полако, али сигурно крчи пут у сто најбољих на свету. То је по таленту, раду, залагању и способностима сигурно заслужио.

Извор: блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар