Прича - видео: Опростио се од сестре, хтио је да одустане...!

Сада игра у њену част и дели животне и кошаркашке лекције! У тешким временима треба бити највећи и најјачи. А то Ајзеа Томас, несумњиво, јесте. Изнад свега и изнад свих.

Кошарка 03.05.2017 | 12:20
Прича - видео: Опростио се од сестре, хтио је да одустане...!
Никада није лако када изгубиш неког драгог. Сами растанци с вољеним људима су тешки, још је теже када добијеш позив и чујеш да си заувек остао без неког са којим си делио све. Срећу и тугу, осмехе и бол. Цео живот. Неког ко ти је, у правом смислу те речи - значио више од живота.

Ајзеа Томас је, ненадано, морао да се суочи с најтежим ударцем. Изгубио је сестру у саобраћајној несрећи. И детаљи те, трагичне, приче одавно су познати. 

Оно што ћете у наредним редовима прочитати јесте како је Ајзеа Томас проживео најтеже моменте у животу. Како је хтео да одустане од свега, како је смогао снаге да изговори речи којим се опростио од најближег рода. А онда и како је успео да изнесе велики терет и Бостону подари готово сензационални повратак у четвртфиналној серији Источне конференције с Чикагом и овери први тријумф с Вашингтоном у наредној рунди. И притом лети и преко 6.700 километара, само како би био уз породицу. 

„Када сам добио вест, хтео сам да дигнем руке од свега, од живота. Никада раније нисам ни помислио о томе да одустанем“, рекао је Томас породици и пријатељима, окупљеним како би прославили живот Чајне Томас, трагично настрадале у тешкој саобраћајној несрећи.

„Схватио сам да одустајање не сме да буде опција. То би био лакши пут. Рекао сам себи да ћу да наставим да се борим због своје сестре, јер знам да ми она не би дозволила да станем. Волим те, Чајна, недостајеш ми јако. И све што будем урадио до краја живота биће у твоју част“.

После успешног повратка из нимало пријатне ситуације и две победе заостатка за Чикагом,Томас је напустио екипу како би био са породицом. Пре него што је отишао, тренер Бред Стивенс поручио је да не мора да дође на прву утакмицу полуфинала с Вашингтоном, уколико осећа да не може да изнесе терет.

Али, Томас је остао велики професионалац. Баш као што је био од самог почетка НБА плеј-офа. Вратио се авионом у четири сата изјутра, на дан утакмице с Вашингтоном. Убледелог лица, уморан од пута и туге због губитка сестре, ипак је био спреман за шутерски тренинг у десет ујутру. А онда и за меч против Визардса, где је Бостон водио до победе с 33 поена (11/23 из игре), те девет асистенција за 38 минута на терену. Успео је чак и да остане без зуба, у жару борбе и после ударца Ота Портера. Он није пао, већ је остао усправан и само се смејао.

„Кошарка, када сам на терену, тера ме да идем напред. Све ћу урадити за моју сестру сада. То је једино што могу сада да урадим“, рекао је Томас у краткој изјави после утакмице.



Сведоци Томасових дешавања у животу су занемели. Буквално нису могли речима да опишу оно што Ајзеа ради у овом доигравању. Сазнао је да му је сестра погинула ноћ пре почетка плеј-офа, одиграо је прве две утакмице и био најбољи играч на терену. Мада, Бостон је поражен у оба меча. Затим је врсни плејмејкер отпутовао у родну Такому како би био с вољенима. Вратио се у тиму без минута одмора. А онда је окренуо Бостонову безизлазну ситуацију.

Само 38 часова између шесте утакмице с Чикагом и првог окршаја против Вашингтона, Томас је скупио енергију да отпутује у Тахому како би провео време с породицом. Превалио је пут преко 6.700 километара, за мање од 24 часа.

„Да, тешко је, али нема изговора. Време је плеј-офа. Одлучио сам да играм и само сам покушао да дам све од себе за тим. А ми смо победили“, поручио је Томас после меча.

Свлачионица Келта и даље је у неверици због свега што Томас ради.

„Тај човек је невероватан“, рекао је Ал Хорфорд, да би се убацио и тренер Стивенс.

„Њега нико не може да засени“.

Обојица су признала да нису сигурни да ли би могли да издрже оно што Томас ради.

„Невероватно, заиста. Због свега што му се дешава ван терена, а још је у могућности да игра... То само показује његов јак карактер. Импресивне бројке бележи. Не знам стварно да ли бих ја могао да издржим све то. Он све ради без изговора, а има савршен изговор. Ајзеа изађе на терен, концентрисан је и заиста је чудо што успева да буде спреман за утакмицу у тим околностима“, јасан је Хорфорд.



Истог је мишљења и Ејвери Бредли.

„Треба да будеш способан да играш на високом нивоу после свега. А њему то полази за руком, што је фасцинантно“.

Бред Стивенс је имао једну искрену преписку с Томасом пре утакмице против Визардса.

„Погледао сам снимак Ајзеиног опроштаја са сестром на сахрани. Дописивали смо се, имао сам толико тога да му кажем. Нисмо причали о кошарци, већ о свему осталом. Прошао је много тога. А он наставља да оставља без даха. Он каже да је игра његово уточиште. Знам да ће му и даље бити тешко, али не верујем да ће стати“.

Како и кажу стихови једне, добро познате, домаће песме:

„Најјачи само остају, никад се не предају“.

У тешким временима треба бити највећи и најјачи. А то Ајзеа Томас, несумњиво, јесте. 

Изнад свега и изнад свих. 

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар