Зашто славимо Празник рада?

У знак сећања на дан када су радници у Чикагу штрајком и протестима почели да се боре за осмочасовно радно време, широм света се обележава Међународни празник рада – Први мај. У Србији и региону традиционално се у зору излази на Првомајски уранак у природу.

Босна и Херцеговина 01.05.2017 | 08:01
Зашто славимо Празник рада?
Празник рада обележава се 1. маја, на дан када су радници у Чикагу 1886. штрајком и протестима почели да се боре за осмочасовно радно време. Трећег маја дошло је до сукоба радника који су били чланови синдиката и штрајкбрехера. У сукобе се умешала полиција, а четири припадника синдиката је убијено.

Наредни дан на Тргу Хејмаркет анархисти су организивали демонстрације. Особа чији идентитет није утврђен бацила је тада бомбу којом је убијено седам, а рањено 67 полицајаца. Осам анархиста је ухапшено, оптужено за убиство и осуђено на смрт, иако њихова кривица није утврђена.

На првом конгресу Друге интернационале 1889. одлучено је да се наредне године одржи велика манифестација којом ће се прославити 1. мај у знак сећања на аферу Хејмаркет у Чикагу, али и као вид борбе за радничка права.

Други конгрес Радничке интернационале је одлучио да се од 1890. године, 1. маја широм света одржавају масовне манифестације, демонстрације и штрајкови, као један од видова класне борбе, што је до краја 19. и почетком 20. века добило масовне размере.

У многим европским земљама и америчким градовима 1890. године радници су изашли на улице тражећи, као и у Чикагу, осмочасовно радно време. У Немачкој је дошло и до нереда када се у протесте умешала полиција, а у многим градовима демонстрације су одржане упркос претњама власти да ће полиција растерати учеснике.

Слављење Празника рада представљало је борбу не само за радничка, већ и за политичка права и слободе.

У Босни и Херцеговини и региону временом је постао обичај да се тог дана у зору излази на Првомајски уранак.

(Агенције)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Драгутин

01.05.2017 06:27

Срећан први мај празник рада свим радницима у БиХ-и!Живео друг Лењин и комунистичка радничка партија СССР-а!Само је друштвено уређење Лењинизам-комунизам-социјализам било најисправније уређење за обичног радника и све народе,али људи су сматрали да је капитализам бољи и преварили су се у томе,поготово на простору бивше СФРЈ,где је народ након насилног рушења социјализма итекако осетио сву тежину и суровост на својој кожи коју им је донео капитализам у виду енормно малог броја изузетно богатих људи који су контролисали у једној држави све почевши од:медија, војске, полиције, служби безбедности... и живели у изобиљу као ратни профитери,спроводећи поробљивачку политику од стране центара моћи (Брисел,Вашингтон,Лондон) према сопственом народу,док је велики број људи био експлоатисан од њих и није имао да се прехрани и ишколује и да се обуче,нити је био здравствено збринут... Капиталисти су највећи експлоататори радничке класе који су заједно са политичарима купили представнике религијских заједница свих вера,што им је омогућило да у државама бивше СФРЈ знатно учврсте своју власт.Нон стоп народ држе са националним тензијама како би несметано владали и богатили се на рачун радничке класе,док та држава пропада сваким даном све више...Радничка класа и нема веродостојне представнике који би се изборили за сва њихова права... Капитализам је само илузија за неписмене и наивне...Нема хлеба и живота без СОЦИЈАЛИЗМА као друштвеног уређења било које државе,где су загарантована сва права обичних грађана!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

1 мај

01.05.2017 06:48

Свака цаст драгутине

Name

Ре Драгутин

01.05.2017 07:38

То је твоје мисљење и цувај га за себе искљуциво! првомајски уранак је уведен да би се укинуо Дјурдјевдански уранак,исто као сто је и Дјед Мраз да би елиминисао оно знацење које придавано Светоме Николи. па Срби веселите се

Name

драган

01.05.2017 06:44

Они се изборили а ми се враћамо на права која су они имали прије борбе како вријеме иде све мање права имамо јос мало нецемо никаква права имати

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Драган

01.05.2017 07:58

Право да вам кажем, надам се да ће бити и горе. Кад су у ФБиХ се бунили против власти, ви сте се смијали и говорили како је то урота да се сруши РС и подржавали Бају да шукне Бакиру. Треба плата да буде 250 КМ и да се ради 12 сати дневно, ова наша стока ништа друго не заслужује.

Name

Хе Хе Хе

01.05.2017 07:02

Хе хе хе ваљало би ко у цикагу хе хе хе тајкуни тјерају раднике да раде по 12 сати на празнике хе хе хе Бањалуцкке пекаре раде до 10 навеце и нс бадње веце хе хе хе мало пекарима пара хе хе хе треба нови БМW сваке године а ти рајо 372 КМ и 12 сати рада хе хе хе ТРЕБА КО У ЦИКАГУ И ОПЕТ КОМУНИЗАМ хе хе хе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

01.05.2017 07:13

Ре Драгутин, Драгутине свака ти част на коментару све је тако како си рекао дијелим твоје мишљење, али нажалост такви је данас мало овај народ је залуђен, нека сам ја гладан нека ови капиталиста што се разбацивају и живе у раскоши и расипништву, само нек није комунизам у ком су сви лијепо живјели. Е... Мој јадни народе! Жао ми је само ове дјеце коју су залудили и увјерили да је боље у капитализму живет гладан него у комунизму сит. Битно је да сам ја четник или усташа није важно како живим само нек нису партизани икомунисти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страсно

01.05.2017 10:44

Босна је на 112 мјесту сиромаштва од 195 држава. У Еуропи постоје 44 државе, дакле најсиромашнији смо у Еуропи са минималном мјесечном плаћом од 250 еура, а сиромашнији смо од многих афричких и азијских држава. По незапослености Босна и Херцеговина је на 192. мјесту, само двије државе имају нижу незапосленост Џибути и још једна. 44% је незапосленост на нивоу БИХ. Реално стање у БИХ је горе него послије другог свјетског рата. Демографска слика је још гора него економска гдје Морталитет и Емиграција неколико десетина пута надмашује природни прираштај и ако смијем и рећи имиграцију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

01.05.2017 14:12

Стварно сте болесни од луде идеологије и патите да не радите,,,ево мене у чигагу и овде се ради и за 8 март и за 1 мај ,,дођите памети ,,, јебо вас и Лењин и Тито...луђаци...

ОДГОВОРИТЕ