Данас протест Синдиката Српске

Савез синдиката Републике Српске организоваће данас протестну шетњу у Бањалуци, у којој се очекује неколико хиљада радника, чланова синдиката из цијеле Републике Српске.

Република Српска 01.05.2017 | 07:24
Данас протест Синдиката Српске
Данас, тачно у десет, синдикалци ће протестном шетњом обиљежити Први мај, дан радника. Како другачије, кажу, кад га славе они који нису заслужили, а они који зарадили свој празнични дан, част себи не могу да приуште.

Предсједница Савеза синдиката Ранка Мишић навела је да ће Синдикат упркос притисцима да се протести не одрже, изразити незадовољство положајем радника у Републици Српској.

На понуду Социјалистичке партије да плати обезбјеђење синдикалног скупа, Мишић је узвратила позивом на смјену министра рада, социјалисте Миленка Савановића.



Савез синдиката Републике Српске је, на захтјев полиције, уплатио 3.080 КМ за обезбјеђење скупа како би првомајски протест био одржан, иако такав захтјев МУП-а сматрају још једним притиском на синдикат и његово руководство.

"Лично сам то доживјела као притисак. Очигледно је да 28.12.2015. није заборављен. Кажњавање је настављено и појачано", рекла је предсједница Савеза синдиката Ранка Мишић.

Из Савеза синдиката наводе да никад до сада ниједан синдикат није морао да плати обезбјеђење протеста и траже од МУП-а да потврди или демантује њихове тврдње.

"По закону смо дужни да обезбједимо редаре, а не да плаћамо било кога за обезбјеђење овог скупа", рекао је Горан Станковић, правник у СС Републике Српске.

Предсједница Савеза синдиката је прокоментарисала и понуду Социјалистичке партије да плати трошкове обезбјеђивања протестне шетње.

"Ако је СП толики пријатељ радника, онда их позивам да смијени министра рада, јер његов рад не одговара ономе што је СП поручила јавности Српске", нагласила је Мишићева.

Протестна колона ће кренути са бањалучког Трга Крајине, проћи поред зграда Народне скупштине и Владе Републике Српске, а затим ће у Парку "Младен Стојановић" бити прочитан првомајски проглас.



Раме уз раме са Ранком Мишић шетаће и Драган Гњатић, заједно са око пет стотина учитеља и наставника.

“Радници у институцијама образовања, науке и културе ће исказати своје незадовољство постојећим стањем, и послати јасну поруку онима који треба да воде рачуна и о овим радницима”, рекао је Драган Гњатић, предсједник Синдиката образовања и науке РС.



Након протестне шетње, синдикалци ће се почастити првомајским "соло пасуљем“, чиме ће бити упућена и симболична порука "опасуљите се", што би, како је рекла Мишић, "требало да буде разумљиво свима".

Да ни међу синдикалцима нема јединства показује и чињеница да синдикат управе данас неће бити на улицама, јер је Влада, сматрају, обезбјеђивањем накнада на рате испунила своја обећања.

БН телевизија

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

Контра

01.05.2017 05:33

Баја це направити контра сетњу.. он, Радмановиц и Спириц

ОДГОВОРИТЕ
Name

МУП

01.05.2017 07:15

Молим да се уплати 3.99 КМ за обезбједјење колоне. Марка по особи плус 0.99 КМ за репортера РТРС-а.

Name

Краљ КОНТР

01.05.2017 08:15

Е свака ти дала мој Контра,тако сам се грохотом насмејао

Name

ДЕГОТХИА

01.05.2017 13:16

МИШИЋКА ЈЕ БАЈИН ПРОИЗВОД КОЈЕМ УСКОРО ИСТИЧЕ РОК - АЛИ НЕ БРИНИТЕ СТИЖЕ СМЈЕНА. МИШИЋКА СЕ ПРОТИВИ, АЛИ ЗНА ДА МОРА ДА ИДЕ... НОВИХ КАНДИДАТА ЈЕ МНОГО, АЛИ ТУ ЈЕ ОНА ДЕБЕЛА ПРОСВЕТНА КОБАСИЦА ГЛАВНИ КАНДИДАТ!!!

Name

полиција

01.05.2017 13:26

Прво уплатити 4 КМ за обезбједјење: 3 по особи и 1 КМ за једног репортера РТРС-а.

Name

робија

01.05.2017 05:52

Који протести,Мисицка сљам политицки!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

П.П.

01.05.2017 06:06

Ово је само рекламирање водја синдиката за нове мандате од праве синдикалне борбе нема ниста.Мисицка је приватизовала синдикат вец одавно па у зграду синдиката радник немозе ни уци а да Мисицка незна ко је усао,а овамо се несто лазно представља у јавности све у циљу новог мандата добре плате купљених пословних простора и станова.Синдикалне водје су корупиране и шурују са влашцу да би лазно представљали раднике а уствари сто дузе остали на кормилу синдиката ради својих интереса.Сретан 1мај радници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзибер

01.05.2017 06:08

Неко упорно прави македонију у Републици Српској а онда це остати и без тога сто имају..народ је цудо..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милија

01.05.2017 07:14

Какву Македонију? па протестанти не носе ни пистаљке јер зеле "мирно и достојанствено" да изразе своје незадовољство. Другим ријецима, све је то представа за наивне. И даље це Ранка Мисиц бити најскупље обуцен водја синдиката у Европи, пар њених полтрона це имати ситни ћар? А радници? Ко хебе раднике кад су стока.

Name

Ех

01.05.2017 09:12

Петоколонас, не пије ти прица воде.

Name

ма хајде

01.05.2017 09:36

Зар се то не смије рећи да су плате мале,да потрошачку корпу нико осим власти не може зарадит,да нам је стандард дно,плате се смањују а цијене расту,услови рада равни нули,господа кретени од послодаваца(част изузецима)се иживљавају на људима,шефофи ретардирани проводе мобинг.Ко је тај "неко",ко је тај ко ово може назвати државом,крените у контра шетњу,платите Жељку Митровићу трулом богаташу да пропагира револуцију и крвопролиће,доведите Лазанског да нам прича како се подмлађујемо,ко сте то ви питам вас,како спавате,имате ли миран сан,гдје вам је савјест,ко су вам родитељи,имате ли образа,немате.

Name

Помоћи му нема

01.05.2017 09:56

Дзибер био дзибер остао....

Name

реДзибер

01.05.2017 12:52

У Македонији се народ побунио да им Сиптари не отму дрзаву а овде народ гладује јер СНСД-е све унисти,економска пропаст И пропале фирме...А те прице о обојеним револуцијама овде окаци мацку од реп.

Name

ВРС

01.05.2017 06:17

Нема протеста који нама мозе помоци... синдикати (мислим на руковоство) све је поткупљено од стране "црвене" банде који на залост су ту само због себе и свога дзепа, као и Цургуз који је "као" заступао нас борце а радио за црвене кмери и на крају савјетник пресједника, и ста треба висе да се прица!!!, таква је и Мисицка и сви остали.Ста ли Цургуз савјетује Бају бозеее....довео нас борце на ивицу срама а дезертере запослили на дрзавне јасле и ето како се борио за ствараоце РС, исто како се сад Баја бори за РС а Харисовим гласовима са два посланика досао на власт и наравно тенковима сфора. Али ко цека и доцека , доце брзо и тај дан да одговара за сва недјела и пљацку сопственог народа уз лазни патриотизам и економски злоцин у који је довео РС и њене градјане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Абцд

01.05.2017 06:34

Ма, нема протеста јер це бити пасуља, да се радници опасуље како реце Ранка...

Name

Драгутин

01.05.2017 06:22

Срећан први мај празник рада свим радницима у БиХ-и!Живео друг Лењин и комунистичка радничка партија СССР-а!Само је друштвено уређење: Лењинизам-комунизам-социјализам било најисправније уређење за обичног радника и све народе,али људи су сматрали да је капитализам бољи и преварили су се у томе,поготово на простору бивше СФРЈ,где је народ након насилног рушења социјализма итекако осетио сву тежину и суровост на својој кожи коју им је донео капитализам у виду енормно малог броја изузетно богатих људи који су контролисали у једној држави све почевши од:медија, војске, полиције, служби безбедности... и живели у изобиљу као ратни профитери,спроводећи поробљивачку политику од стране центара моћи (Брисел,Вашингтон,Лондон) према сопственом народу,док је велики број људи био експлоатисан од њих и није имао да се прехрани и ишколује и да се обуче,нити је био здравствено збринут... Капиталисти су највећи експлоататори радничке класе који су заједно са политичарима купили представнике религијских заједница свих вера,што им је омогућило да у државама бивше СФРЈ знатно учврсте своју власт.Нон стоп народ држе са националним тензијама како би несметано владали и богатили се на рачун радничке класе,док та држава пропада сваким даном све више...Радничка класа и нема веродостојне представнике који би се изборили за сва њихова права... Капитализам је само илузија за неписмене и наивне...Нема хлеба и живота без СОЦИЈАЛИЗМА као друштвеног уређења било које државе,где су загарантована сва права обичних грађана!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

01.05.2017 07:07

Тако је Драгутине, зако је.

Name

ненад

01.05.2017 08:15

Тако је Драгутине

Name

Нотар

01.05.2017 07:09

Људи свака част Синдикату, али правом синдикату. Ови који се представљају као радничка авангарда сада, мислим на садашње републичко и гранско синдикално руководство, једна је отрцана бирократска апаратура. Хајде, пронађите иједног руководиоца гранских синдиката којима ово није трећи мандат. Некада у јуну и јулу су избори за синдикат и ова сидикална олигархија кренула у борбу да освоје и четврти мандат, а у стварности опструишу право синдикално организовање, шире дезинформације и причу, како само садашњи синдикат може помоћи радницима, а највећи су кривци за доношење Закона о раду таквог какав јесте, јер нехтједоше да сједну за сто да преговарају. Само ради информације 50% од синдикалне чланарине коју издвајају радници иде у гранске и републичке синдикате, а да се готово ниједна марка не враћа радницима у предузећа у којој су радници чланови основних синдикалних организација. Све те паре потрошише синдикални функционери из грана и Републике за дневнице, гориво и репрезентацију. Брука и срамота. Обратите пажњу када их гледате на ТВ, свве исте фаце дуго година, права бирократија, која је напамет научила радничке пароле и узвикује их, а уствари уживају бенефиције синдикалног руководства. ФУЈ.....! Синдикат требају преузети радници тамо гдје и раде и кренути у борбу за своја права од послодавца па надаље, а средства која издвајају да оставе себи, а не за плате синдикалним функционерима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пелцер224

01.05.2017 07:49

Док год не буде побуне на улици, није народу криза. Док год се отварају свадбени салони и у мањим и вецим мјестима умјесто фирми, није народу криза. Док год се само прица и кука на сахранама свадбама и себи у врат а конкретно се не буни, није народу криза. Све друго од наведеног је супља прица и млацење сламе по порталима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

01.05.2017 08:06

Треба ли сте протесте у сриједу јер овако имамо дана слободни а вјерујте висе би их било јер данас једино у овој муци моземо бити са фамилијом уз све плацене рацуне и кредите и гледати неке насе странце како јањенце окрецу на разњицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бруцош

01.05.2017 08:24

4 маја 1886 године у срцу капиталистичког свијета Чикагу побунили се радници и црнци и бјелци и муслимани и Кршћани и Кинези ....., за своја права , побунили се против израбљивања , нечовјечног понашања .....!! Дали у 21 вјеку у земљи Босни и Херцеговини ( у оба њена ентитета и у свих 10 Кантона ) обезправљени људи ( радници ) могу схватити да само заједно представљају ПЕСНИЦУ у борби против властодржаца а не земље у којој су рођени !!? СРЕТАН 1 МАЈ СВИМ ПОТЛАЧЕНИМ И ОБЕЗПРАВЉЕНИМ МА КАКО ГОД ДА СЕ ЗВАЛИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

01.05.2017 09:06

Бице пасуља ал меса ни на видику.Милокрад це крај Врбаса на свом имању натакети разањ а ви радни ци мањерке у руке па у ред за пасуљ.Ја глупи радника мајко моја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цезар

01.05.2017 09:59

Сутра цете ви гласати за оно против цега сте данас протествовали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брко

01.05.2017 10:41

Ко мозе озбиљно схватити синдикат који предводи Ранка Мисиц? Такви синдикати су тзв "зути синдикати" и улога им је да манипулису радницима за рацун резима, да глуме синдикат и анестезирају јавност. Све то је типицно за земље које су у кандзама резима, а будуци да се људи исељавају висе него сто су то цинили 1993. неко це вец тамо негдје постовати њихова радницка права.За 20 година це нас овдје бити 600 хиљада просјецне старости 55 година. Своју мисију секта обавља успјесно користеци веома моцно орузје, нас поданицки менталитет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

01.05.2017 11:27

Нису ни пасуљ заслузили кад се сјетим 90-тих радници су страјкали и обарали дрзаву која је ваљала ста сад оце по њиховом је укусу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цхе

01.05.2017 12:38

Сви су данас требали да изађу и то не због овога синдиката и Ранке који свакако не предствљају нити воде раднике онако како би то требало, него због положаја у коме се налазимо и како се распродаје тј. пљацка народна имовина. Оно што је најважније није на ту протестну шетњу дошао ни један опозициони лидер да барем као грађанин присуствује овом бунту. Није ни чудно јер се ради о истој класи и типу људи као што су и ови на власти, који очекују подршку себи и својој партији, да би могли приватно да се богате и пљацкају народну имовину коју су преименовали управо из наведеног разлога у државну. Просто несхватљиво, колики егоизам и похлепа је у самом врху тих партија. Једном ријечју потребно је све мењати, цитав систем, а не само владајуће странке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

котор варос врс

01.05.2017 16:26

ово је приватни ентитет никакве сетње не помазу влада право ко има пара цар је,и код нас празник данас а код приватника затвори капију па ради нецес отказ толико о праву радника,зато ко мозе нек иде одавде и никад нек се не враца моја препорука борац врс али сад видим узалуд,јер је завади па владај...то нам и треба и јос нас треба притиснити а незнам ста би јос трбало урадити да овај народ прогледа...О

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мравојед

01.05.2017 16:48

Правилник је небитан у дрзави гдје је мањак радника. Тад послодавци и висе дају него по правилнику да би привукли праве раднике а код нас је обрнуто посто се на конкурс јави преко 10 пута висе заинтересованих за сто је пљцкаска власт крива. Овдје нико несмје да улазе паре ,сигурно пропадају.Па је маса незапослених а и који раде или непримају редовно плате или су око 200 еура.Тихи геноцид.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац ВСС

01.05.2017 16:50

Какав црни протест са Мисицком на целу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

03.05.2017 21:11

МИШИЋКА ЈЕ ЈЕДНО НЕ ВИЂЕНО ЗЛО ДА САМ НА ЊЕНОМ МЈЕСТУ ОД СРАМОТЕ НЕ БИХ СЕ ЕКСПОНИРАЛА НА ТВ ЖЕНА СТРАШИ СВЕ ОКО СЕБЕ ЗАР СТВАРНО ОНИ КОД ОЧИЈУ НЕВИДЕ ЗЛО НЕВИЂЕНО ШТО ГРЂЕ ТО БОЉЕ

ОДГОВОРИТЕ