Шанса: Бесплатан стан у Њемачкој

“Становање за помоћ“ је пројекат који у временима астрономских станарина помаже у Немачкој онима с плићим џепом да дођу до крова над главом.

Свијет 30.04.2017 | 15:07
Шанса: Бесплатан стан у Њемачкој
”Театиме" је у међувремену Аделе Реесе и Геннадиyу Гармасцху део свакодневног ритуала. Кафа, домаћи кекси. 76-годишња Аделе сипа кафу свом подстанару. Гена, како сви зову Геннадиyа није баш причљив, каже Аделе и смеје се.

Велика, празна кућа

Пензионерка Аделе и студент Гена већ четири године живе заједно.

“Мој супруг је умро сасвим изненада и одједном сам била потпуно сама", каже Аделе. Сама у огромној кући у којој у 46 година колико у њој живи никад није била усамљена. Тада јој је једна пријатељица испричала о пројекту „Становање за помоћ". Аделе се одмах свидела идеја.

“Хтјела сам неког из Шпаније како бих побољшала свој језик, или из Кине, где смо мој супруг и ја увек боравили", прича пензионерка.

Међутим није добила ни Шпанца ни Кинеза него Казахстанца. Око пола студената који су преко студентске канцеларије у Киелу дошли до стана кроз овај пројект су странци.

Стан за шетњу пса

“Поготово је страним студентима тешко пронаћи стан", каже Алеxандра Дреибацх из студентске канцеларије. Киел је један од 40 студентских градова у Немачкој који нуде овакву врсту програма.

Идеја је једноставна: студенти помажу у домаћинству онолико сати месечно колико им квадрата стоји на располагању. Послови се крећу у распону од радова у врту, извођења паса у шетњу или мањих поправки у кући.

Међутим већина пензионера се пријављује у овај програм не због помоћи у кући него због тога да кућа не буде пуста.

Аделе има троје деце која “расута” живе по Европи. Аделина кућа је пространа, у приземљу од 60 квадрата са засебном кухињом и купатилом, сада живи Геннадиy. Стан је био и потпуно опремљен намештајем што је још једна погодност за 31-годишњег студента из Казахстана. Његови код куће никада не би могли да му приуште финансирање студија у иностранству. Геннадиy ради уз студирање, али то не би било ни приближно довољно за стан у скупом Киелу. Станарину код Аделе плаћа шетајући Wхискеyа, кућног љубимца.

Луксузна четврт умјесто студентског дома

Виша школа на којој Геннадиy студира електротехнику, удаљена је петнаестак минута вожње аутобусом који стаје одмах испред Аделине куће. Преко пута је и мала самоуслуга, а километре уоколо породичне куће и много зеленила.

Свуда влада мир и тишина, прилично нетипично за студентски живот.

“Ја волим мир, он ми је потребан за учење", каже казахстански студент.

Живот с Аделе и није попут живота у типичном студентском стану где се све просторије деле.

“На заједничко купатило не бих пристала. То је мој простор”, каже Аделе и додаје како је кухиња "ипак нешто друго”.

Аделе кува, Гена пере посуђе. Пензионерка а је срећна што може да помогне студенту.

“Он баш и нема новца, зашто не бих за њега и кувала", каже Аделе.

Гена заузврат стоји на располагању 24 сата на дан.

"Кад ми је пукла водоводна цев, Гена је ствари преузео у своје руке”.

Међутим, исто тако је и Аделе пружила Гени подршку када је свега неколико месеци након његовог усељења усред ноћи стигла тужна вест из домовине где је изненада преминуо Геннадиyев отац.

“Прво што сам учинио је да сам отишао горе, покуцао кад Аделе", присећа се Геннадиy. "Било ми јасно како му је”, каже Аделе.

Након четири године заједничког живота Аделе и Геннадиyа веже више него пука потреба за становањем. Иако свако води свој живот, повезаност је већа него у пуком односу станар-станодавац. За сада им се чини како је немогуће да Гена исели једног дана. Међутим, његове студије се приближавају крају.

Извор: ДW

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Зоол

30.04.2017 15:21

У Њемачкој властиту некретнину посједује негде око 40% становништва док 60% плаћа најам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Зоол

30.04.2017 16:35

Да страсна информација ЗАО МИ СВАБА. хахахаха еј мој Зоол изадзи ти мало на зрак бит це ти боље... Једна успутна информација за тебе, свабо је возао авионце кад твој и мој деда нису знали ста су супкаре хахаха