Стоку продају путем интернета

Крупна стока је протерана са бањалучке сточне пијаце, али ствар је спасао интернет, где сељаци каче слике животиња, цену и „карактеристике“.

Република Српска 30.04.2017 | 13:03
Стоку продају путем интернета
Некада је пијачни дан био обележен црвеном бојом у календару сваког сељака јер је долазак на сточну пијацу био прилика да се уреде, сретну познанике, размене искуства и поделе савете.

Међутим, на бањалучкој сточној пијаци пре 7 година је забрањена продаја крупне стоке, па се трговина морала преселити на интернет и махом се обавља из удобних фотеља, кликом миша.

На једном од онлајн оглашивача Бањалучани нуде све - од пилића, до коња. Поједини домаћини су објавили чак и своју фотографију, да се зна чије је то расно грло.

Данијел Дивљак из Голеша преко огласа продаје краву и теле јер му је далеко да их вози у Омарску или Стричиће, а преко интернета му је, каже, и угодније.

"Зову са свих страна јер им се крава свидела на слици, а одговара им и цена. Продао сам тако доста стоке, али највише ме нервирају они што нуде замену за све и свашта", каже Данијел.

Нису ретки они који говеда нуде у замену за аутомобил, два коња за камион, козу за угаљ или стадо оваца за трактор. На некадашњој сточној пијаци, посетиоца са оваквом понудом вероватно би само мрко погледали.

Ко жели да стоку пазарује на интернету, ипак не може без одговарајућег предзнања јер није реткост да продавци користе „стручну терминологију“. Али зато, коме је ова област блиска, разумеће зашто је у појединим огласима наведено и то колико животиња има зуба.

Сељаци кажу да је овакво трговање чистије јер нема непријатних мириса и неће испрљати парадне ципеле, али нема ни много дражи.

Нема оног узбуђења због тога што је сутра пијачни дан, нити нестрпљења да се чују најновије вести из Бањалуке.

Бањалучанин који се представио као Миленко преко новина продаје скоро нов самар. За 3 дана оглас је погледало скоро 400 људи, али позив из „ЕуроБлица“ му је био први.

"Самар ми само смета, а доста је очуван, па га ценим 70 марака. Не бисте веровали шта сам све продао преко огласа, али очигледно свака роба има свога купца", каже овај Бањалучанин.

Његово мишљење потврђују други огласи преко којих се продају бочице за парфеме, дипломе, циркусне животиње, али и изнајмљују мужеви.

Извор: Блиц

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

комсија

30.04.2017 13:35

Хвала Богу да је Интернет стигао и на село, јер било је залосно гледати старице како моле људе да купе њезино јагње или прасе јер нити имају цим платити превоз нити како га вратити куци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ос

30.04.2017 16:04

Читава Бањалука је у рукама тајкуна, а не само та пијаца.

ОДГОВОРИТЕ