Како радници у Српској дочекују 1. мај?

Док хиљаде радника не прима плату, или трпи мобинг страхујући од отказа, синдикати, дезорјентисани, ослабљени и подељени, тешко налазе излаз из нагомиланих проблема.

Република Српска 29.04.2017 | 20:24
Како радници у Српској дочекују 1. мај?
“Радници у Републици Српској годинама нису били у јаднијој ситуацији, новим Законом о раду РС њихова права су поништена, Први мај дочекују без колективног уговора, држава их не штити и остављени су на милост и немилост послодавцима.”

Ово је оцена коју потписује већина синдикалаца у Републици Српској. Не слажу се само у оцени ко је за овакво стање одговоран.

- Због либерализације на јуриш синдикати су у последње четири године ослабљени, јер се свако организовање и удруживање доживљава као атак на политику или капитал.

И мене су оптуживали да рушим институције Републике Српске, само зато што сам се борила за права радника, што ми је и посао и мисија – каже Ранка Мишић, дугогодишња председница Савеза синдиката РС, који окупља 15 гранских синдиката са више од 92.000 активних чланова.

Ипак, најбројнији и најмоћнији синдикат у Републици Српској није успео да се избори против доношења спорног закона, којим је власт у Републици Српској задовољила захтеве ММФ-а, жртвујући радничка права.



У чанству СС РС је око 42.000 радника из реалног сектора, и око 48.000 “буџетлија”, чланова синдиката просвете, полиције, управе и правосуђа. Управо по овој линији већ месецима тиња подела у Савезу, која се заоштрава како се ближи 4. јули, када ће бити одржан Конгрес СС РС и избор новог председника или председнице.

Недавно је председник Гранског синдиката управе Томислав Врховац изазвао праву буру, оспоривши легитимитет Ранки Мишић, тврдњом да је у протекле четири године “рад Савеза синдиката био контрапродуктиван” и оптуживши је да СС РС “није учествовао у расправи о Закону о раду”.

Мишићева је одговорила да не жели да коментарише “кохабитацију појединих синдиката са владајућом политиком”. Касније су обоје стали на лопту и одбили даљу јавну полемику, али остао је утисак да ће и Празник рада протећи у атмосфери синдикалне предизборне кампање.



С друге стране Обрад Белезада, председник Конфедерације синдиката Републике Српске, који се недавно прославио изјавом да радници не треба на протестују 1. маја, јер је то нерадни дан, тврди да нови Закон о раду „није проблем“.

- Проблем је што се закони не поштују и што је у овој земљи рад јефтин, а држава скупа - каже Белензада, не нудећи јасан одговор како се борити против ових проблема.



Од 252.000 запослених у РС, тек  42 одсто су у синдикатима, али ни чланови синдиката често нису активни у заштити својих права. Најмањи степен синдикализације је у областима у којима су радничка права најугроженија: трговини, грађевинству, медијима и малим породичним фирмама.

- Нико се неће борити за нас, ако се ми сами не боримо и зато радници морају у што већем броју приступати сидикатима и то онима који имају најбројније чланство.

Без масе, не можемо учинити ништа. Закон нас не штити, судске пресуде се не проводе, дакле, остала нам је још само улица и револуција – поручује Златко Марин, председник Самосталног синдиката транспортне делатности ЖРС, који окупља око 800 радника Железница Републике Српске.



Да ли је улица једини избор, и на који начин се уопште данас у Републици Српској могу заштити права радника?

Синдикати тешко налазе одговор на ова питања, а ни академска заједница им не помаже, јер се сидникалним организовањем нико не бави на овај начин.

- Последње књиге о тој теми писао је пре више од 20 година покојни Чедо Волаш, крајем деведесетих, и студенти и данас уче из тих књига, али од тада су се многе ствари промениле – каже Ранка Мишић.

Зоран Стојиљковић, професор београдског Факултета политичких наука, и експерт за ову тему, каже да никад није било теже на Балкану бити синдикални активиста и борити се за права радника, јер је неравнотежа моћи између синдиката, послодаваца и власти огромна.

-Због масовне незапослености, радници живе у константном страху од губитка каквог таквог посла, а власти поручују: не таласајте, не смемо отерати стране инвеститоре.

Синдикати немају поузданог политичког партнера, јер страначки лидери једно причају у предизборним кампањама, а кад дођу на власт падају под утицај корпоративног капитала, са којим су у готово љубавној вези - каже Стојиљковић.

Ипак, подвлачи, синдикати не смеју одустати од своје мисије, па је неопходно да се ослоне на организације цивилног друштва, медије и све оне снаге које се боре за владавину права и социјалну правду.

- Треба комбиновати све законом дозвољене облике борбе, од традиционалних, попут штрајкова и протеста, до лобирања, заговарања, и утицаја на изборе – каже професор Стојиљковић.

Седам синдиката железница

Радници Железница РС, који су морали штрајковати глађу да би изнудили плате, донедавно су били подељени у шест синдиката, али уместо да се уједине, сада су основали и седми синдикат.

– Тај синдикат има тридесетак чланова и питам се чему они служе и шта могу да учине у предузећу са више од 3.000 обесправљених радника – каже Златко Марин, лидер једног од водећих синдиката на Железницама РС.

Упркос бројним синдикатима, штрајк глађу и блокаду пруге, којима су железничари недавно потресли РС, нису организовали синдикалци.

Репрезентативни са пет одсто

Његови конкуренти на синдикалној сцени тврде да се Обрад Белензада једини не буни против Закона о раду, зато што је он омогућио да Конфедерација синдиката постане репрезентативна и учествује у раду Економско социјалног савета Републике Српске.

По новом закону за репрезентативност је довољно да синдикат има у свом чланству пет одсто од укупног броја запослених у РС, док је раније тај праг био 20 одсто. Власт је тиме, тврде упућени, допринела слабљењу и фрагментацији синдиката.

Белензада тврди да то није тачно и да у раду Економско социјалног савета треба да учествују и други синдикати, зависно од теме о којој се расправља.

(Блиц)

Коментари / 34

Оставите коментар
Name

Био Некада Синдикат

29.04.2017 18:31

Нико од предсједника гранских синдиката неће да волонтира, него примају дебеле накнаде за свој нерад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖУЋО

29.04.2017 18:34

НЕМАТЕ ВИ ПОЈМА ЈА ВЈЕРУЈЕМ ЖЕЉКИ КОЈА КАЖЕ ДА НАМ ЈЕ СВЕ БОЉЕ, ЧАК НАМ ЈЕ И ЖИВОТНИ ВИЈЕК ПРОДУЖИЛА ЗА 4 ГОДИНЕ. ДОДИК КАЖЕ ДА ЕКОНОМСКИ СТОЈИМО СВЕ БОЉЕ И ДА У РС ИМА ПОСЛА САМО ДА МЛАДИ НЕЋЕ ДА РАДЕ. НПР КОД ОНОГ У БЕМИ ЗА 400 КМ. ЉУДИ ПА КО ЈЕ У ОВОЈ ЗЕМЉИ ЛУД. ИМА ЛИ У НАМА БАРЕМ МАЛО ДОСТОЈАНСТВА И ДА ЈЕДНОМ ИЗАЂЕМО НА УЛИЦУ И ОТЈЕРАМО ОВУ БАГРУ. ВЈЕРУЈТЕ ДА НИ ДВА ДАНА НЕ БИ ИЗДРЖАЛИ ПРОТЕСТЕ И ОНИ БЛИСКИ ЊИМА БИ ИМ ОКРЕНУЛИ ЛЕЂА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

29.04.2017 19:27

Само гас жути, улица је само твоја!

Name

мишо

29.04.2017 19:29

Па што радиш за 400 км нико Вас не тјера него региструј фирму као г.Умићевић па и ти зарађуј,лако је критиковати и сједити у кафићу Добро и ово имамо јер неће нико да ради Увозићемо радну снагу

Name

ре Мишо

29.04.2017 21:48

Е мој Мишо благо теби...........

Name

Слобода

29.04.2017 18:46

Доста је и Белензаде и Мишићке, неко прогресиван и револуционаран мора повести синдикате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мишо

29.04.2017 19:23

Па кад Вам је лоше што сиједите у кафићима,региструјте и Ви фирму и радите

Name

Сиктер

29.04.2017 20:01

Фирме могу регистровати само бандити. У оваквој дрзави, исправни људи не могу опстати.

Name

мишо

29.04.2017 21:09

Тако нешто може само нерадник рећи.За 3 дана се може регистровати фирма.То је одлика нерадника па Вам је крив свако и председник и замјеник и свако вам је крив за тако нешто.Нема Тита да те плаћа мало а да сједиш и ништа нерадиш само бистриш политику а вријеме ти пролази.

Name

Ре Мисо

30.04.2017 04:43

Ево ја нпр. не сједим у кафицима,али не зелим да радим за минималну плату,нити зелим да оснујем фирму.Дакле,хоцу да радим (као пцелица) за плату од минимално 1000 КМ.Да ли је то ненормалан захтјев или зеља?Теби мозда јесте, јер би волио да људи зиве и раде за минималац наредних милион година да би тај како си га назвао "господин" Умицевиц мозе да нам бистри о озбиљном бизнису.Цовјек треба да дигне глас против ненормалних ствари!

Name

ЛАКИ

30.04.2017 09:01

ЈА САМ СВОЈУ ФИРМУ ПРЕБАЦИО У ФЕДЕРАЦИЈУ, НИСАМ ДАО РЕКЕТ ОВИМ ТВОЈИМ ИЗ ВЛАСТИ, СКОРО СВЕ СРБИЈАНСКЕ ФИРМЕ ИЗ РС СУ ИСТО ТО УРАДИЛЕ, НЕМА СПЕЦ. ВЕЗА БРАТСКИХ НАРОДА. КАКАВ БИЗНИС У РС ДОК МИЛЕ ВЛАДА. АЛИ НАРАВНО ДА ТИ И ОНАЈ ЈАДНИ ЉИГАВИ ЧИНОВНИК КОЛЕ ПОДРЖАВАТЕ ЈЕР ОД ТОГА ЖИВИТЕ

Name

мишо

30.04.2017 18:05

Вјерујем да не сједиш у кафићу али понављам ако имаш афинитета за било шта региструј фирму па немој радити за минималац.Па у читавом свијету радници раде за минималац али није свугдје исти,признајем.Широко поље сваком од нас само знам да само нерадници кукају а немају петљу да нешто предузму за себе никог другог

Name

хм

29.04.2017 18:49

Дочекују га са педсједницом Ранком Мишић. Она 3000 км плату а они ко зна 300км. Сретно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

29.04.2017 19:36

И гладни и зедни доцекују...и голи и боси док се други расипају немилице.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лол

29.04.2017 19:38

Који радници?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

29.04.2017 19:42

Господо незнам ни што се жалите ни против кога, за ово сте се борили од деведесете године, имали сте уређену држава, као радници имали радничка права, годишњи одмор регрес редовну плату, тринаесту плату повечање плата могли сте користит боловање, ишли сте на море, бесплатно школовали дјецу, имали бесплатно лијечење итд.. Да не набрајам више благодети те Титове државе. Борили сте се да све то срушите, на вашу несрећу у томе сте и успјели. Успјели сте од себе направити робље јад и биједу а од појединаца створити капиталисте., вратили сте се у робовласнички систем само зато да то небуде социјализам или комунизам. Уопште ми није жао вас који грцате плачете,,, и гладујете, вас које је овај систем за који сте се борили претворио у робове, жао ми је мене и оног малог броја људи кои су знали а и сад знају втиједности оне државе, а претворени смо у робље као и ви што сте то заслужили. Сад је џаба плакати од ваши штрајкова нема ништа,. Кад би Тито усто из земље и видио шта сте урадили од онако уређене и поштоване државе у свијету поново би се вратио у гроб.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алија Сиротановиц

29.04.2017 20:08

Бит це боље!!!ПОЈЕФТИНИЛА СТРУЈА 113%

Name

Алија Сиротановиц

29.04.2017 20:08

Бит це боље!!!ПОЈЕФТИНИЛА СТРУЈА 113%.

Name

Марица

29.04.2017 20:27

ајте кући. иĺи на биро тамо су плате.страва не прави те се будале нико вас неће ни примјетити.

Name

Марица

29.04.2017 20:27

Ајте кући. иĺи на биро тамо су плате.страва не прави те се будале нико вас неће ни примјетити.

Name

Марица

29.04.2017 20:47

Ма и наши дрво прерађивача немају људи то је бједа над бједа ма дјецу по бг И школовали сви станове имају дјеци аута што није прије рата имо ко од њих и то је то јасно ко дан лопови ортодоксни а радно ка што не плати добро пријави га јадо или доведите своју децу па их мало Андроид а склонили сте их овдје лако до пара дођете шаљете у бг аута возе дјеца нема буса то је превазиђен а сви се знамо ко је ко био и шта је имо деде тата .За Чеха је овдје.посо годину дана и незнам били завршио.

Name

То Куме

29.04.2017 20:51

Управо та дрзава о којој ти прицас и хвалис је,е видис она нас је и довела овде гдје јесмо.

Name

КПЈ

29.04.2017 22:09

Семберац ...свака цаст. Слазем се.

Name

валтер

29.04.2017 22:20

Свака част на дијагнози, неки ни дан данас због национализма невиде даље од носа , док им дјеца сиједе гладна у школским клупама , дјаба саптати глухом!

Name

Реално

29.04.2017 20:11

У РСу је бас све разваљено. Слиједи катастрофа у року од годину и по дана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

економиста

29.04.2017 22:48

Многи фактори вец дјелују годинама без компензације. Посљедице тога це експоненцијалном брзином да погоде БиХ. Катастрофа це нас сустици много брзе од 1.5 година. То доказује вец слика да ни позиција ни опозиција немају снаге за даље.

Name

Дјуро

29.04.2017 22:09

Радно доцекујес нисмо на будзету да будемо повластена класа за Нас нема празника пуно радно врјеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Абцд

30.04.2017 06:11

За радницка права бори се Ранка, бори без престанка.

Name

Зора

30.04.2017 04:21

Докле висе кукњаве по порталима, промјените несто. Изгледа ови портали некима слузе као психо терапија, све зиво критикују а ниста не цине да то промјене. Да је лосе , лосе је али ипак срецан 1. Мај радном и нерадном народу. Ако не буде боље, гарант бит це горе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

***

30.04.2017 11:27

Е, сто је рекла Зора похвалити се мора.

Name

Тхе Енд

30.04.2017 06:14

Када се дијаспора не осврце на своје остављено онда је то знак потпуног распада система. БиХ је куца духова, а то су од ње направили њени лидери.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОМОЗИМО ЈЕДНИ ДРУГИМ РАДНИЦИ

30.04.2017 07:24

Нека им је лосе кад у ФБИХ радници протестирају у РС им се смију иако исто немају плата ни хљеба и обратно вази и за ФБИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

комсија

30.04.2017 13:29

За вријеме Југе славили су многи поред Врбаса али само који су украли, превали или добили мито последње двије седмице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мишо

30.04.2017 18:11

Ма прошла су то времена,роштиљ крај ријеке и пијесма.Људи узмите се посла,само причамо и вртите се у круг а после кад Вас прође узмете пиво ладно и опет у круг а нерад влада државом а послодавци су Вам лопови и криви за све.Жалосно