Лоцирано жариште пожара у ''Бингу''

Инспектори МУП-а ХНК лоцирали су жариште пожара, у којем је прошле суботе у мостарском сјеверном насељу Врапчићи изгорио Тржни центар "Бинго".

Босна и Херцеговина 29.04.2017 | 19:09
Лоцирано жариште пожара у ''Бингу''
Наиме, сумњају да је прва искра избила због квара на електричним инсталацијама, тачније из продужне утичнице која се налазила испод  радног стола у складишту у којем у то вријеме, прије 20 сати, није било никога.

Ватра се брзо ширила преко лако запаљивих ствари и панела испуњених "пур" пјеном која, према казивању стручњака, гори "брже од бензина".



Пожар је уочен тек кад је пламен био видљив кроз вентилацију унутар продајног центра величине готово 2.500 квадратних метара, али је тада већ било прекасно за било какво гашење.

Потпомогнута вјетром, ватра се муњевитом брзином ширила на кров с којег су отпадали пламени комади те редом палили робу по полицама и поду.

Срећа у несрећи је та што су затечени ужаснути купци и радници, њих укупно око 70-так, у паници побјегли вани и спасили се. Касније су препричавали да им је унутра било као у “паклу”.

Како се незванично сазнаје, посљедњи улазак радника у складиште са сјеверне стране забиљежен је око 17 сати, када се наводно претоварало брашно, а пожар је, барем судећи по аларму који су поједини мјештани чули, али и неки што су били присутни унутар "Бинга", избио око 19 сати.

Наиме, како тада обезбјеђење није реаговало, ваљда су и остали помислили да се ради о лажној узбуни, што се знало раније догађати. Тако се пожар, како се рачуна, пуних сат времена несметано ширио у великом складишту пуном робе, од намјештаја па све до прехрамбених артикала.



Уочен је тек у 20.09 сати, када су и алармирани ватрогасци, који су једино могли заштити помоћни мањи одвојени објект у кругу овог центра.

При томе су умало и страдали, када се при једној од двије експлозије плинских боца обрушио двадесетак метара дуги и високи дио зида, који је пао свега метар од њих и ватрогасних кола.

С ватреном стихијом су се узалуд борили све до 23.20 сата. Иначе, како се такође спомиње, спорна велика продужна утичница с каблом дугим педесетак метара годинама се користила за све послове у складишту, од бушења па до резања, па је вјероватно била дотрајала.

Осим предузећа "Бинго", у пожару су оштећене још четири приватне фирме која су унутар овог тржног центра биле у најму простора, а ријеч је о трговини мобилних телефона, завјеса, столарије и козметике. Сматра се да је укупна штета већа од 12 милиона марака, колико се наводила вриједност инвестиције при свечаном отварању уназад шест година.

- Након дводневног увиђаја, сви изузети трагови послати су на вјештачење. Истражиоци и даље искључују могућност подметања пожара, па је истрага усмјерена на могући људски фактор, односно непажњу, као и исто тако могући квар на електричним инсталацијама у складишту, гдје је и било жариште, а које је и лоцирано.

Покренута је истрага, а због бројних вјештачења она би могла потрајати и до годину дана - навели су из МУП-а.

Судећи по најавама из "Бинга", којем је ово, након Живиница од прије три године, други изгорјели објекат од укупно њих 200 колико их има у ланцу у цијелој БиХ и шире, једина је добра вијест да готово 100 радника неће остати без посла.

(Вијести.ба)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Тако је то

29.04.2017 17:37

То је та врста послијератне градње. Најнеквалитетнији материјали су користени и то у оскудним колицинама. Ако се деси неки земљотрес јацине 7 Рихтера, многе зграде изградјене у Бањалуци од стране багре, која себе зове приватним инвеститорима, бице срусене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзони

29.04.2017 18:21

Ма зар вјерујете корумпираним инспекторима!?

Name

ЛАУДА

29.04.2017 18:45

БРАВО МАЈСТОРЕ....

Name

Думине

29.04.2017 18:46

Недо Бог да се деси земљотрес у БЛ. Тада би се показало како су грађене зграде и даване употребне дозволе.

Name

075

29.04.2017 18:58

Како се опходи према радницима , мало је ово што га је стигло !!

Name

Горан

29.04.2017 19:44

Знам да вас боли БЛ, ало овај објекат је у Мостару и није га срусио земљотрес, па да везете са Бања Луком. У реду, слазем се да је градња у БЛ лоса, али ме одусевљавате са везама које надјете да износите лицне фрустрације.

Name

самуел

29.04.2017 18:19

Овакви објекти морају бити осигурани, а увјет за осигурање јесте противпозарни системи. Ако је овај извјестај тацан онда је ово јос један доказ насег јаваслука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ватрогасац

29.04.2017 19:40

,,Панели испуњени пур пјеном која гори брзе од бензина,,.Саврсен материјал за градњу, поготово за објекте гдје се окупља велики број људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.04.2017 23:21

Објасни то овом горе Горану. Цовјек прица о некаквим насим фрустрацијама, везаним за некакве везе...

Name

БЛ

30.04.2017 10:10

Свака цаст струцњацима, за овако кратко вријеме проналаска узрока свака це их дрзава радо ангазовати

ОДГОВОРИТЕ