Сњежани Башевић потребна помоћ

Празници су вријеме када се дружимо са породицом и пријатељима. Нажалост постоје људи који немају породицу и немају коме да се обрате за помоћ и подршку. Једна од њих је и Сњежана Башевић из Сокоца, која покушава да сакупи новац за трансплатацију бубрега.

Република Српска 29.04.2017 | 15:07
Сњежани Башевић потребна помоћ
Сњежану Башевић у Сокоцу, али и шире, познају као дугогодишњег хуманитарног радника. Оснивач је Удружења за помоћ дјеци са посебним потребама, организатор многих хуманитарних акција за помоћ болесним или сиромашним суграђанима. Однедавно Сњежана није у стању да помаже другима. Три пута седмично иде на дијализу и једина шанса за живот јој је трансплатација бубрега.

"Годинама помажем другима а сада је нажалост помоћ потребна мени'', каже Сњежана и истиче да нема живих сродника који би јој могли донирати бубрег.

,,Нису ми живи ни отац, ни мајка, ни брат. Једина шанса за живот ми је бубрег од непознатог донора али тога код нас нема. Рјешење је да одем у Франциску на трансплантациу+ју али ми за то треба минимално 80 хиљада марака'', каже Башевићка.

Потребно јој је 50 хиљада марака да би је у Француској ставили на листу чекања. За помоћ Сњежани Башевић  1.маја биће отворен и хуманитарни број 1413.

Док не сакупи новац живот јој продужава дијализа.

"Три пута седмично, уторком, четвртком и суботом идем на дијализу. Путујем до болнице у Источном Сарајеву преко сат времена, дијализа траје четири сата и још повратак кући. Јако тешко подносим дијализе а при томе се и панично бојим јер ми је мајка умрла након двије године одласка на дијализе када сам ја имала 15 година,'' прича она.



Осим хуманитарног бороја 1413, новац за Сњежанину трансплатацију прикупљају њени пријатељи и људи којима је она годинама помагала. Очекује помоћ од општине а тражиће и средстава од Министарства здравља и Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

,,Нажалост они су врло тешки по питању лијечења у иностранству. Знам то из ранијих искустава када сам помагала другима'', истиче Сњежана и додаје да јој није јасно зашто је то тако јер је трансплантација јефтинија од вишегодишње дијализе.

,,Сваки мој одлазак на дијализу кошта преко 100 евра.То значи седмично преко 300 евра. Израчунајте којико је то за годуну дана или више.Није ми јасно зашто то раде. Када би плаћали трансплантацију,а поготово када би се то обављало и код нас са органима непознатих донора остајала би огромна средстава у нашим фондовима'', закључује Сњежана.

Зашто се трансплантација бубрега не врши у Српској? Зашто министарство здравља годинама одлазак пацијената на дијализу уредно плаћа приватној фирми а нема новца за трансплантацију?

То су питања на која Сњажана,али ни стотине других особа којима је трансплантација једина нада за живот,немају одговор.

Једина нада за све њих је наша солидарност. Будимо солидарни и овај пут. Помозимо Сњежани Башевић. Позовите 1413!

(БН телевизија)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

ПЕНЗИОНЕРСКИ ЖИВОТ

29.04.2017 14:22

Позвала овај број 30 пута.......... Сњежо издржи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕВЕНКА

29.04.2017 14:31

Свако ко мозе нека Првог маја донира ту једну марку на хуманитарни број.Ја цу то обавезно уцинити.Ако има сансе да се овој болесници продузи зивот захваљујуци и овој мојој марки,ја цу бити пресретна.Зелим јој све најбоље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕВЕНКА Бијељина

29.04.2017 14:37

Ако це моја марка помоци да ова болесница оздрави,са задовољством је саљем на хуманитарни број1.маја.Господи зелим све најбоље и брзо оздрављење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соколац

29.04.2017 17:53

Посто сам из Соколца знам Снезану..нико није висе помагао болесним људима и дјеци са посебним потребама од ње..хакде сада да видимо колико смо хумани..подрска Снезо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ккккк

30.04.2017 12:47

Пошто је она хуманитарна радница нека јој они што им је својевремено ваљала прикупе 40 000 - 50 000 еура за трансплантацију бубрега у Француској. Ваљда Црвени крст и држава требају да имају респекта према својим активистима кад и њих саме снађе невоља. Да би Црвени крст имао што више активиста надлежни треба да знају да примаме потенцијалне активисте а постојећи требају бити награђени за свој рад како би то послужило за примјер да се исплати бити хуманитарац. И ја сам имао упалу и каменове у оба бубрега. Пошто сам на вријеме отишао на ултразвук упалу сам одмах излијечио антибиотиком а добар лијек за отапање каменова у бубрезима ми је пронашао у Аустрији један добар човјек за 25 еура а ја сам му платио тих 25 еура за оно што се исплати купити.

Name

комсија

30.04.2017 14:02

Гдје су добровљни даваоци Органа, нико неце да да а све висе требају да приме. Сви се боје муцке и Зараде Мафије а наси струцњаци у бјелом незнају и кококс посјеци. Све је СРАМОТА и БИЈЕДА,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Надаа

30.04.2017 15:06

Поделите који Вам је тај лек из Аустрије и контакт тог цовека који Вам је помогао.

Name

Доктор

30.04.2017 18:40

Нелупетај глупости,ти незнас уопсте ста је овој зени и незалази у области које апсолутно непознајес...ако мозес ПОМОЦИ-ПОМОЗИ а ако НЕМОЗЕС ти и даље отапај камење и НЕГРИЈЕСИ ДУСУ!!!