Анализа: Преко прече, наоколо ближе!

Пре годину дана, Типсаревић је одлучио да крене путем којим се ређе иде. Данас, он је играч које је направио рекордан скок од 457 позиција на АТП листи, али ту се неће зауставити - у понедељак би могао да буде и 60. на свету.

Тенис 29.04.2017 | 21:45
Анализа: Преко прече, наоколо ближе!
Преко прече, наоколо ближе.

Када се пре нешто мање од годину дана, тачније 25. априла 2016. године, други пут вратио тенису после болести, двоструке операције, дуге и мучне паузе и са свега 20 одсто преостале тетиве у стопалу, Јанко Типсаревић није више имао "заштићен пласман" који АТП даје тенисерима који доживе тешке повреде.

Појавио се у Острави као 528. тенисер света, свестан да ће квалификације за велике турнире прескакати само уколико добије "вајлд кард", а и да ће тада вероватно у старту имати посла са Топ 10 играчима.

Одлучио се да крене путем којим се ређе иде, али који је само наизглед лакши, јер АТП за титуле на челенџерима даје отприлике исто бодова колико и за осмину финала на Мастерс турнирима.

У 32. години некада осми тенисер света морао је да има чврсту вољу, да буде стрпљив и бира прави тренутак за скок на АТП тур, па повратак на челенџер ниво, где се често сусретао са играчима које, вероватно, не би ни упознао да га на јесен 2013. године није задесила озбиљна тегоба са здрављем.

У два одвојена хируршка захвата, јер први није дао жељене резултате, Дејвис куп шампиону одстрањено је 80 одсто тетиве која спаја пету са врхом стопала и која је, у тенису, па и спорту генерално, веома оптерећена. Практично, сваки пут када се подижете на прсте.

У ситуацији у којој би највећи број људи одустао од активног бављења спортом, Типсаревић се 2015. вратио на терен, али је морао да направи нову паузу и поново прође кроз одређене непријатности (одиграо је само десет мечева те сезоне, добио три и изгубио седам), а онда је пре годину дана у Чешкој одлучио да покуша још једном.

ТИПСА, ПА ДЕЛПО

Шта се у међувремену догодило?

Јанко Типсаревић начинио је убедљиво највећи скок на АТП листи у претходних годину дана, надмашивши чак и Хуана Мартина Дел Потра, који је са 337. доспео на 33. место на свету и направио помак од 304 позиције.

После титуле на челенџеру у Ћингдау прошле недеље, Типсаревић је годину заокружио скоком са 528. позиције на 71. место (+457), али то није све - треба истаћи и да се, због губитка бодова из 2015. године, Јанко у међувремену спустио до 686. места, а да ће већ наредног понедељка наставити свој пажње вредан успон.

Девету узастопну победу у два сета у Кини, популарни Типса забележио јутрос у полуфиналу челенџера у Ан-Нингу (наградни фонд 150.000 долара, шљака), где је као други носилац савладао аргентинског тенисера Хуана Пабла Паза - 6:4, 6:3.

Типсаревић ће се у недељу од 6.45 састати у финалу са француским такмичаром Квентном Алисом, 129. на свету, а улог ће бити 125 АТП поена и награда од 21.600 долара.

Пораженом ће остати утеха у виду 75 поена и чека на 12.720 долара, а уколико забележи и десету победу у две недеље у Ћингдау и Ан-Нингу, Типсаревић ће у понедељак осванути вероватно као 60. или 61. играч на свету!

"Повреде су прошлост, мој циљ је да на крају сезоне будем негде око 30. позиције на АТП листи. Зато тренутно не размишљам о томе да ли само 80, 90. или 70, јер је мој циљ да се вратим у Топ 30", рекао је Типсаревић новинарима у Кини.

#КЕЕПДИГГИНГ

Далеки Исток му очигледно прија, јер је у јануару везао две титуле на челенџерима у Бангкоку, где је остварио десет узастопних победа од чега девет у два сета. Сет му је узео само белоруски тенисер Јегор Герасимов.

После кратке паузе и путовања у Јужну Америку, Типасревић се вратио у Азију, нешто северније од Тајланда, и наставио да побеђује у серијама. За сада није изгубио ни сет.

"Одлучио сам да дођем у Азију, уместо да наступам на шљаци у Европи, јер искрено обожавам да играм у Азији. Небитно да ли се ради о турнирима са АТП или челенџер тура, увек сам овде освајао велики број поена", образложио је и речима, али и делом.

Он се повремено "јави" из Кине постовима на друштвеним мрежама, које обично потпише тагом #кеепдиггинг, што у буквалном преводу значи "настави да копаш".

С обзиром на то да је прошле недеље забележио скок од 18 позиција, а да наредне може да напредује још десет, нема дилеме око тога да ли је Јанко донео праву одлуку када је окренуо леђа Монте Карлу и Барселони и кренуо на далек пут да ископа бодове за повратак у врх светског тениса где према квалитету, таленту и репутацији свакако припада.

Преко прече, наоколо ближе.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар