Прича: Ко је нови Партизанов бисер Армин Ђерлек?

Долазио на тренинге на минус 16, кажу да је талентованији од Љајића!

Фудбал 30.04.2017 | 23:15
Прича: Ко је нови Партизанов бисер Армин Ђерлек?
Има нешто у томе врло чудно - у пазарској котлини, тој дивљој природи, рађају се и стасавају тако мекани и тако технички надарени играчи. Такав је Адем Љајић, такав је и Чукин бисерЗехрудин Мехметовић, такав је, са потенцијалом да буде за копље испред свих, и нови Партизанов професионалац Армин Ђерлек.

Када вам је лопта практично до колена, а око вас се отимају највећи српски клубови и узгред имате позиве из иностранства, јасно је да имате потенцијал да будете озбиљна класа. За сада је офанзивни везиста кадетске селекције Србије само озбиљан потенцијал и Партизанов  најозбиљнији могући пројекат. Људи из Хумске добили су сладак, али врло деликатан задатак, да заливају пупољак ретке врсте и од њега направе фирмирану робу. Посебно, јер овдашњи фудбал вапи за играчима таквих карактеристика - Ђерлек је аутентична десетка, плејмејкер који као руком дели лопте „испод земље“, везиста са урођеним лидерским способностима. И што је најважније - са менталитетом (ако га не поквари) који је гладан успеха.

НА ПРВОМ ТРЕНИНГУ ШУТИРАО СНЕГ

Можда није круцијално, али свакако је занимљив податак да комплетну причу о 16-годишњем Пазарцу. Први фудбалски тренинг одрадио је 28.јануара 2011.године у новопазарској школи Пазар Јуниорс. Тамо га је обликовао и дорађивао четири лета његов животни учителуј Менсур Љајић, који је поменутог јануара 2011.године осетио да у том малом има нешто више од сувог фудбалског талента. Иако је време било као на игманском маршу, температура је била минус 16, Ђерлек се једини од свих уписаних полазника појавио на тренингу. И то са дедом. Тренинга, логично, није било, али је 11-годишњи Армин шутирао грудве снега. Тада је глава породице Ђерлек дала обећање људима из Пазарс Јуниорса да их никада неће издати, односно да ће отићи једино када они буду били задовољни.

„Арми је ваш, и биће ваш до краја“, рекао је деда нове аквизиције Партизана.

Ту је прича почела, а убрзо је почела да светли црвена лампица код свих највећих српских клубови. Звали су људи на талентоване дечије главе и говорили да у Пазар Јуниорсу стасава будући најбољи везиста Србије. Уосталом, као капитен пионирског тима тог новоформираног клуба Армин је предводио другове до титуле првака Западне Србије. Отац Фико, пазарски трговац,  био је не великим искушењима, али је много пре лета 2015.године било јасно да је Армин прерастао средину.

 Партизан је пропустио прву прилику, исто тако и Црвена звезда није успела да дође до потписа Армина Ђерлека, Хамбург није био опција због ситних година, а ОФК Београд се наметнуо као најозбиљније решење. Људи који воде Ђерлекову каријеру, знали су да клуб са Старе Карабурме није на медијском радару, као вечити ривали. Знали су да у тишини Омладинског стадиона момак рођен 2000.године може најбоље да се развија. И били су у праву.

ВЕЋ ЈЕ ДАО ГОЛ ЗА ПАРТИЗАН, МАДА ЈЕ ЗНАО ДА УНИШТИ ЦРНО-БЕЛЕ

Док је ОФК Београд финансијски дисао, Ђерлек је подизао стандарде. Игре у плавом-белом дресу учиниле су да новопазарско чудо прошле године са капитенском траком на руци предводи кадетску селекцију Србије на Првенству Европе у Пољској. Било је и ту вансеријских партија, као и у ОФК Београду. Редовни хроничари збивања у „дечијем“ фудбалу на помен Армина Ђерлека сетиће се гостовања Романтичара на стадиону Партизана, тачније Војној гимназији.

ОФК Београд је победио највише захваљући асистенцијама Армина Ђерлека. Владала је плаво-бела еуфорија, велики број дечака са Старе Карабурме љубио је и грлио девојчице, знајући да им је тријумф на страни против Партизана највеће достигнуће у каријери. Међутим, момчић са бројем 10 је мирно тражио пут ка свлачионици. Као да је редар. Вероватно са Армин Ђерлек носио мишљу: „Полако, тек ћете видети шта знам, тек сам почео“.

Нећете у Ђерлековим потезима видети магију, тренутке како у слалому пролази тројицу ривала. Али игра једноставно и брзо-  што је у фудбалу понекад најтеже и најлепше. Његови класићи, који играју на позицији нападача, воле да га виде у тиму. Знају да ће из ногу младог аса добити неколико смртоносних гол лопти, односно да је касније све на њима.

Слом ОФК Београда на свим нивоима означио је почетак нове трке за потписом Армина Ђерлека. У једном тренутку се чинило да је близу Црвене звезде, односно да ће Звездан Терзић искористити све расположиве везе како би клупски магацин опремио још једним бисером.



Није успео. Као што није успео ни Илија Столица, тренер Вождовца, који је играо на карту велико узајмног поверења које је красило његов однос са Ђерлеком током сарадње у репрезентацији. Породица Ђерлек поново је била на жеравици, под пресингом бројних посредника који су баш преко њих желели да се Армин обећа неком од заинтересованих клубова. Међутим, одлучено је да суперталентовани везистазатвори круг. Јер је прва велика очекивања доживео у дресу Партизана. Људи из Хумске, одувек са добрим везама у Србији, позвали су Армина да гостује на пријатељском мечу против Краснодара. Тада је и први пут заблистао у великом клубу. Постигао је гол из слободног ударца...

Сада је стигао у Партизан као полуформиран играч. Тачније, као неко ко је доминантним наступима у млађим селекцијама сам себи ставио притисак великих очекивања.

Биће Армин на великом испиту у Партизану, али биће на испиту и Партизан. Јер као што смо написали овакав пупољак мора да се пажљиво залива.



Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар