Анализа: А говорили су да је Пепу лако...!

А да ли је Карло Велики за Бајерн?! Италијан није испунио главна очекивања - да освоји Лигу шампиона и лансира талентоване фудбалере. Бар не у првој сезони. . .

Фудбал 01.05.2017 | 23:30
Анализа: А говорили су да је Пепу лако...!
Изгледало је то као идеалан спој. Бајерн и Карло Анћелоти. Али, већ после годину дана заједничког живота над Алијанц Ареном се надвила дилема - да ли је Италијан прави човек за један од најзахтевнијих послова на свету?

Његов Бајерн није испунио првобитна очекивања - да освоји Лигу шампиона и лансира талентоване фудбалере. Бар не у првој сезони...

У свега седам дана Анћелоти је изгубио борбу за два трофеја (ЛШ и Куп Немачке), а рекордна, пета узастопна титула шампиона тешко да ће бити утеха Баварцима у години у којој су очекивали више. Баш због тога „више, јаче, боље“, одлучили су да Пепа Гвардиолузамене јединим слободним топ тренером у том тренутку, човеком за кога су били уверени да ће боље од других имплементирати победничке навике у игру Бавараца. Желели су да им човек, који је три пута освајао ушати пехар Лиге шампиона, исто то донесе већ овог лета у Минхен, након што су уложили 70.000.000 евра у појачања.

Уместо тога, добили су један бледи Бајерн, који је у одлучном тренутку, када се расподељују трофеји једноставно „зарибао“, изгубио снагу и моћ. Како су суверено владали током јесени и почетком ове године, деловало нам је да ће Баварци освојити триплету, али уместо тога оборили су синоћ неславан рекорд - после 22 године имају пет везаних утакмица без победе.

Наравно, нико не сме да оспори тренерске квалитете Карла Анћелотија, из милоште прозваног Карло Велики, због трофеја које је освојио током каријере. Италијан зна тренерски посао, али је у Бајерну, мора се то признати, потпуно подбацио у првој години. Могуће је да је за то крив и сам пут који је Италијан одабрао, а за који је мислио да ће га одвести до трофеја.

Једноставно, Карло није пуно мењао, нити ротирао фудбалере током сезоне. У важним утакмицама одлуке ослањао се на „проверене“ снаге које су га „издале“ када му то није требало. Не кажемо намерно издале, већ затајиле, јер без обзира на квалитет - Лам, Рибери, Ћаби Алонсо и Робен су матори фудбалери у годинама којима срце хоће…

Зато је незадовољство у Минхену итекако велико. Сам Ули Хенес је на почетку сезоне као један од циљева поставио подмлађивање тима Бајерна као приоритет, али Анћелоти као да намерно не жели да му испуни ту жељу. Већ у овој првој сезони моћни председник Бајерна сусрео се са реалношћу да су најмлађи фудбалери Џошуа Кимих, Кингсли Коман и Ренато Санчез тотално скрајнути у првом тиму, без праве шансе да покажу свој неспорни квалитет.

Зато је питање и на шта ће се следеће године личити Бајерн у који стижу Никлас Зуле (21) и Себастин Руди (27), фудбалери из Хофенхајма које је, како се пише у Немачкој, Карлу довео „технико“ Михаел Решке на инсистирање Хенеса. Да ли ће за њих двојицу бити места у новом Бајерну, из којег одлазе ветерани Лам и Ћаби Алонсо у пензију, видећемо. Досадашња пракса Карлета нам сугерише да неће.

Пуно је отворених питања пред Карлом Анћелотијем, који ће већ следеће сезоне морати на поправни. Једно је извесно, уколико му се понови сезона без Лиге шампиона, може врло лако да се деси и да не дочека трећу која му следује по слову уговора. Зато је рано рећи популарну поштапалицу: „Идеш под мач, Карло“, иако ће му он сигурно висити над главом наредне године.

Ако је нешто сигурно, то је да у Минхену знају ко долази после Карла Анћелотија. Биће то Јулијан Нагелсман (29), тренутно најбољи немачки тренер, а уколико Италијан настави да подбацује то би могло да се догоди брже него што се било ко нада.

Уосталом, Нагелсман је већ био у Минхену и уживо гледао утакмицу у црвеном капуту. И то нам нешто сугерише зар не...

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар