Чека се договор лидера у Скопљу

Кулминација двогодишње тешке политичке кризе у Македонији прелила се у најдраматичнију ноћ у историји те земље сукобима у парламенту, након чега су услиједили позиви међународне заједнице на смиривање ситуације, а предсједник Ðорђе Иванов позвао је политичке лидере на састанак, који би требало да буде одржан данас.

Регион 28.04.2017 | 11:48
Чека се договор лидера у Скопљу
Да ли ће и када до тог састанка у кабинету Иванова доћи за сада није познато.

Ниједна партија, наиме, није се изјаснила о том позиву, а македонски медији позивајући се на незваничне информације, преносе да СДСМ и њени партнери не намјеравају да се одазову.

Стотину повријеђених, међу којима је и лидер СДСМ Зоран Заев, који је потом смјештен у једну од приватних скопских болница, епилог је јучерашњег хаоса у Собрању.

До насиља је дошло након што је парламентарна већина коју је, уз подршку двије албанске партије ДУИ и Беса, окупио Заев, изабрала Албанца Телата Џаферија за предсједника и то пошто је предсједавајући окончао јучерашње засједање.

До избора Џаферија је дошло након двадесетодневног безуспјешног засједања конститутивне сједнице Собрања на којој је најприје требало да буду изабрани чланови и замјеници чланова Комисије за избор и именовања, а потом и предсједник парламента.

У дијелу македонског народа, окупљених око грађанске иницијативе "Заједно за Македонију", који су 60 дана протестовали захтијевајући понављање ванредних избора и проти владе СДСМ и Албанаца, одлука о избору Џаферија изазвала је револт и они су упали у парламент.

Након вишесатног хаоса и обраћања Иванова, нешто послије поноћи ситуација у главном македонском граду је нормализована, а на платоу испред зграде Собрања у шаторима је заноћио велики број људи.

Они се противе тзв. тиранској платформи, креираној у кабинету албанског премијера Еди Раме, која између осталог, подразумијева да Албанци у Македонији буду други конститутивни народ и да албански буде званични језик.

Осуде синоћњег насиља у македонском парламенту дошле су од разних европских и свјетских званичника, а САД и ЕУ прихватају избор Џаферија за предсједника Собрања.

Лидер најутицајније ВМРО ДПМНЕ и бивши премијер Никола Груевски је током јучерашњем дана боравио у Бечу, а након повратка он је саопштио да осуђује начин на који су СДСМ и друге странке, које подржавају покушај незаконитог избора предсједника парламента, јер је то очито кршење свих демократских и правних процедура до крајњих граница и свјесно доприноси повећању тенција и поларизацији македонског друштва.

У прогласу који су представници Грађанске иницијативе "За јединствену Македонију" синоћ прослиједили свим медијима и страним амбасадама у Скопљу наводи се да је народ показао да брани демократију у Македонији и да је показао већи степен "разумности", као и намеру "да се иде до краја", односно да "нема одступања", пренијели су скопски медији.

Све то се, иначе, догађа само три дана уочи најављеног доласка америчког државног секретара Брајана Хојта Јиа у Скопље.

Аналитичари сматрају да није случајност то што се прошле ноћи догодило у Скопљу и да је синхронизовано са претходним изјавама албанских лидера, Раме и Тачија, о уједињењу Албанаца.

Нико више са сигурношћу у овом тренутку не може да каже на који начин ће се ова најтежа политичка криза у Македонији завршити.

Не искључује се могућност међуетничких сукоба, а једини излаз би, према некима, могао да буде у формирању велике коалиције коју би чиниле двије најутицајније македонске партије - ВМРО ДПМНЕ и СДСМ.

Уколико се немири и насиље настави не искључује се могућност увођења ванредног стања, што би значило да је сва власт у рукама предсједника Иванова. 

(Тањуг)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

28.04.2017 09:54

ЂОРЂЕ ОПАЛИ ПО ЛОПОВИМА а Заева ухапси. Шта ради Ердоган па Европа да бог да пропала ништа не предузима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

То је

28.04.2017 11:36

СРПСКА ДЕМОКРАТИЈА.

Name

Србин

28.04.2017 10:15

Да су паметни да се договоре и да се подјеле и разидју...ваља им се као и нама цијелог вијека злопатити. Увијек це се наци неки господин који це покусати да искористи ситуацију и да се домогне власти, обогати себе и своју породицу и волсебно нестане, тј оде да зиви на Хавајима. Али памети на Балкану је одувијек фалило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

самy

28.04.2017 10:24

Македонци нису свјесни да њих само рат може извући из проблема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Думине

28.04.2017 12:34

Или у цијепање државе и нестанак Македоније.

Name

Договориће се они

28.04.2017 11:15

Само ће онда постати нова бих и у овом случују су Православци оплели јер ислам купује америчко оружје само то политичари Срба и македонаца игноришу уз нормално адекватну надокнаду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

28.04.2017 11:34

Народ је овако гласао па сада помагај.А сви су се утркивали да српске свештенике прогоне и затварају.Како си посијао тако ћеш и пожњети.Ово је модел косовизације.Албанци у ствари хоће цијелу Македонију.Ко то доље не схвата онда ништа и незна о својој држави.Нема ово шансе да се заврши без рата.А гЛИГОРОВ ЈЕ МИСЛИО ДА ЈЕ СВЕ ПОСТИГАО ОТЦЈЕПЉЕЊЕМ ОД ТАДАШЊЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ У КОЈОЈ НИКОМЕ НИЈЕ БИЛО ТИЈЕСНО.ИЗУЗЕВ СРБИМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Думине

28.04.2017 12:33

Зашто се једноставно не прихвате резултати избора и коалирања. Све остало води у хаос. И она стара Ко рат желио у кући му се десио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Купус

28.04.2017 18:03

2 Монотеистицке Вјере.Разлика у вјери 0.001 %. Мрзе се Муслимани који никада нису цитали Кур.ан и Православци који никада нису протитали Библију.Зиве годинама заједно и не знајуколико су слицни.Ипак се има снаге за Глупости.Мозда и Рат.Неразумљиво за Нормални Разум.

ОДГОВОРИТЕ